Передплата 2024 «Добра кухня»

Різниця між мозком чоловіка та жінки

Учені Стенфордського університету провели дослідження за допомогою штучного інтелекту. Під час експерименту знайдено різницю між мозком чоловіка і жінки, про який раніше не здогадувалися

Ключові відмінності розташовані у мережі мозку, яка займається підсві­домою обробкою інформації, у смугас­тому тілі та лімбічній мережі, які беруть участь у навчанні, а також у тому, як люди реагують на заохочення.

Учені кажуть, що, згідно з досліджен­ням, чоловіки жартують краще за жінок. А ось що стосується раціональності, то експеримент спростував думку, яка раніше існувала, що це теж прерогати­ви чоловіків. Виявилося, що чоловіки схильні до ризикованих рішень, а жінки — до виважених.

У той же час дослідження частково підтвердило старий стереотип, що чо­ловіки мають кращі навігаційні навички. Чоловічий мозок швидше опрацьовує інформацію про просторову навігацію.

А ось пам’ять краща у жінок. При­чому жінки впевнено випереджають чоловіків за всіма показниками пам’яті. Щодо твердження, що жінкам легше вдається вивчення іноземних мов, то вчені не знайшли жодних доказів щодо роботи мозку. Але вони наголосили, що це може бути якоюсь культурною осо­бливістю.

І, нарешті, дослідження показали, що в ділянках головного мозку над мо­зочком у жінок значно краще переда­ється інформація між правою та лівою півкулею. Це допомагає жінкам легше зчитувати емоції та розуміти наміри ін­ших людей.

Але у чоловіків більше зв’язків між мозочком і корою на протилежному боці головного мозку, тому вони краще координують рухи.

Схожі новини