Передплата 2024 «Добра кухня»

Митці відновлюють «Інформаційний простір»

Цінну мозаїку в холі видавництва «Вільна Україна» знищили торік

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У будівлі видавництва «Вільна Україна» на вулиці Володимира Великого, 2 почали відновлювати мозаїку «Інформаційний простір», яку орендар минулого року демонтував. Панно має історичну цінність, його створив відомий художник Богдан Сойка 1981 року. Пейзажна композиція складається з фігур п’яти жінок, які символізують п’ять континентів і обмін інформацією у світі.

За відновлення «Інформацій­ного простору» відповідає ви­кладач Львівської національ­ної академії мистецтв Василь Сивак. Кошти на роботи надав власник приміщення, підприєм­ство «Торгпреса». «Мозаїка буде розміщена у кращому місці, з кращим денним освітленням — на другому поверсі фоє видав­ництва. Панно буде інтегрова­не у новий сучасний інтер'єр та у вільному доступі», — розповів директор «Торгпреси» Сергій Васечко.

Власнику приміщення вда­лося уникнути оплати 1500 гри­вень штрафу (згідно із ст. 298 Кримінального кодексу України) за знищення мозаїки, бо пого­дився відновити її за власні ко­шти.

Тим часом у місті Лева по­чали встановлювати таблички «Блакитний щит», які інформу­ють про культурну спадщину, що перебуває під захистом.

Схожі новини