Передплата 2024 «Добра кухня»

Прем'єр Індії та канцлер Австрії обговорили наміри путіна та перспективи миру в Україні

  • 10.07.2024, 20:20
  • 351

Глави урядів Австрії Карл Негаммер та Індії Нарендра Моді обговорили можливості повернення процесу з мирного врегулювання російської війни проти України «на правильний шлях»

Фото Bloomberg
Фото Bloomberg

Про це заявив федеральний канцлер Австрії під час спільної з індійським прем'єром пресконференції у Відні.

«Вчора ввечері і сьогодні вранці також відбулися дуже інтенсивні дискусії щодо російської агресії проти України. Як федеральному канцлеру Австрії, мені особливо важливо знати і розуміти позицію Індії та водночас ознайомити Індію з європейськими занепокоєннями», — зазначив він.

Негаммер нагадав, що перед візитом до Австрії Моді зустрічався з очільником кремля, і тому для нього було «особливо важливо почути оцінку прем'єр-міністра про наміри рф щодо мирного процесу».

«Наша спільна мета полягає в тому, щоб всеосяжний, а також справедливий і тривалий мир був можливий відповідно до Статуту ООН. Тому мій кабінет перебуває і перебував у постійному контакті з ЄС напередодні візиту, а вчора я також розмовляв по телефону з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, поінформував його про візит і обговоривши можливі перспективи та проблемні питання. Дуже важливо, щоб Європейський Союз підтримував вільну і процвітаючу Україну. І Австрія робить тут значний внесок», — заявив канцлер.

Він зазначив, що говорили про «ще сильніші зобов’язання і можливості повернути мирний процес на правильний шлях».

Зі свого боку, прем'єр Індії заявив, що «зараз не епоха для війн». За його словами, Індія готова надати всю можливу підтримку для дипломатії та відновлення миру в Україні.

«Проблеми не можна вирішувати на полі бою. Втрата невинних життів є неприйнятною, де б вона не відбувалася. Індія та Австрія надають великого значення діалогу та дипломатії для якнайшвидшого відновлення миру та стабільності. Обидві країни готові надавати для цього всю можливу підтримку», — зазначив Моді.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді у понеділок, 8 липня, коли рф вдарила по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві, зустрічався із путіним у його резиденції в Ново-Огарьово, опублікувавши світлини обіймів з ним.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на такий вчинок індійського прем'єра, нагадавши, що цього дня внаслідок жорстокого ракетного удару росії загинули 37 людей, а ще 170 отримали поранення. За його словами, це — «величезне розчарування та нищівний удар по мирних зусиллях бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі у москві в такий день».

Схожі новини