Передплата 2024 «Добра кухня»

Найбільше людей не в Китаї, а в Індії

Уже влітку індійців буде на 2,9 мільйона більше, ніж китайців

На вулицях індійського Делі зазвичай багатолюдно... Фото localsamosa.com.
На вулицях індійського Делі зазвичай багатолюдно... Фото localsamosa.com.

Як підрахували в ООН, невдовзі найбільш населеною країною на планеті стане Індія. Уже до середини 2023 року Індія випередить теперішнього лідера за кількістю населення, Китай, — приблизно на 2,9 мільйона осіб.

За оцінками Фонду народонаселення ООН (UNFPA), у липні цього року чисельність населення Індії сягне 1 мільярда 428 мільйонів 600 тисяч осіб, а в Китаї житимуть «лише» 1 мільярд 425 мільйонів 700 тисяч осіб. На третьому місці у списку найбільш населених країн світу залишаться США — близько 340 мільйонів осіб.

Представниця UNFPA в Індії Андреа Войнар заявила, що велика чисельність населення не повинна спричиняти тривогу, мовляв, це треба «розглядати як символ прогресу, розвитку й прагнень».

«На підставі попередніх даних, зібраних ООН, демографи передбачали, що Індія випередить Китай за кількістю населення уже в квітні 2023 року», — нагадала агенція Reuter. Представники UNFPA пояснили, що відмовилися від своєї попередньої оцінки через «невпевненість» щодо даних із Індії та Китаю. Зокрема, через те, що Індія провела свій останній перепис населення ще 2011 року, а наступний, який мав відбутися 2021 року, не був завершений через пандемію COVID-19.

Торік населення Китаю уперше скоротилося

«Хоча в Індії та Китаї проживатиме понад третина населення Землі, що зараз становить понад 8 мільярдів осіб, темпи зростання населення в обох цих країнах сповільнюються, — констатував UNFPA. — Причому в Китаї набагато швидше, ніж в Індії».

«Минулого року населення Китаю вперше за 60 років зменшилося, — зазначає Reuter. — Це історичний поворот, який сигналізує про початок тривалого періоду скорочення населення Піднебесної - із серйозними наслідками для економіки не лише Китаю, а й цілого світу».

Схожі новини