Передплата 2024 «Добрий господар»

Черги до ТЦК — як у світову війну за хлібом…

Із 17 липня патрулів на вулицях може побільшати. Перевірятимуть, чи чоловіки оновили військово-облікові дані

Таку картину з охочими уточнити свої військово-облікові дані можна було побачити у Чернівцях. Фото acc.cv.ua
Таку картину з охочими уточнити свої військово-облікові дані можна було побачити у Чернівцях. Фото acc.cv.ua

16 липня, згідно із законом про мобілізацію, завершився встановлений 60-денний термін для уточнення військово-облікових даних осіб віком від 18 до 60 років. Після цієї дати багатьох наших співвітчизників, які не встигли виконати цей новий обов’язок, чекають неабиякі проблеми. Юридичні, а потім — фінансові. Штраф за вчинене адмінпорушення (до такої категорії, як заявили у Міноборони, віднесено й неоновлення військово-облікових даних) коливатиметься у межах 17 тисяч грн — 25 тисяч 500 грн. Можливі й більш жорсткі санкції.

В останні кілька днів (особли­во — у минулий понеділок) ве­личезні черги чоловіків мобі­лізаційного віку розтягнулися біля територіальних центрів комплекта­ції та соціальної підтримки (ТЦК). А також біля центрів надання адміні­стративних послуг (ЦНАПів). Подеку­ди (ми бачили таке у Перемишлянах) люди виходили аж на тротуари, на проїжджу частину. Ця картина нагаду­вала мені стовпотворіння радянських часів, коли у магазинах «викидали де­фіцит». Або ж кадри кінохроніки, коли у Другову світову війну люди стояли у чергах за окрайцем хліба…

Проблеми були не тільки біля ТЦК. Ті, хто не мав змоги стояти у чергах, через комп’ютери, смартфони про­бували годинами, навіть серед ночі, зайти в електронний додаток «Ре­зерв+»…

Усіма цими способами люди на­магалися внести у базу Міноборо­ни відомості про себе. Найперше від них вимагалося вказати точну адре­су свого проживання, контактний те­лефон і e-mail. Зробити це щасти­ло не всім. У колишніх військкоматах не встигали впоратися із величезним напливом людей. Іноді «зависала» й хвалена електроніка…

Щодо ажіотажу. У Міністерстві оборони України кажуть, що відве­дених двох місяців було цілком до­статньо для того, щоб оновити свої військово-облікові дані. І не бачать потреби продовжувати термін реє­страції, не будуть ініціювати цього питання. Втім, у Верховній Раді ду­мають інакше. Там налаштовані на те, щоб внести поправку до ухваленого у травні закону і збільшити період ре­єстрації військовозобов'язаних. Таку думку висловили, зокрема, у фрак­ції «Європейська Солідарність». На думку парламентаріїв, пролонгуван­ня реєстрації військовозобов'язаних піде тільки на користь справі.

За даними Міноборони, на поча­ток цього тижня свої військово-облі­кові дані оновили 3,8 млн українців. Щодня це робили в середньому 100 тисяч осіб. Через застосунок «Ре­зерв+» вдавалося «обслужити» удві­чі більше громадян, ніж через ТЦК чи ЦНАПи.

Уже із 17 липня, коли минув час уточнення військово-облікових да­них, військових і поліцейських патру­лів на наших вулицях, припускали в ТЦК, могло стати більше. Вони пере­вірятимуть у громадян військово-об­лікові документи. Отже, щоб уникнути конфліктних ситуацій, не забувайте носити їх із собою.

Президент України Володимир Зеленський задоволений темпами мобілізаційної роботи. Однак зазна­чає, що в Україні недостатньо баз для вишколу мобілізованих. Розраховує у цьому питанні на допомогу західних партнерів.

А тим часом…

46,1% українців не вважають ганьбою ухиляння від мобілізації під час воєнного стану. Це засвідчили результати соціоло­гічного опитування, яке з 20 по 28 черв­ня провів Центр Разумкова на замовлен­ня видання «Дзеркало тижня». Водночас 29,1% опитаних мають протилежну дум­ку. А 24,8% респондентів так і не змогли визначитися зі своєю позицією у цьому питанні…

Коментар для «ВЗ»

Яромир ЦІМУРА, адвокат у військових справах

Багато громадян, які звертаються до нас по правову допомогу, нарікають на величезні труднощі з внесенням військово-облікових даних через застосунок «Резерв+». Він буквально «лежить». Про це я чув від десятків людей. Сервери не можуть впоратися з великим навантажен­ням. Тож треба говорити про відповідальність високопосадовців, які цим технічним питанням займалися.

Найгірша ситуація із прийомом людей у ТЦК. Онлайн-черга нормально не працює. Подекуди за день пропускають від сили кількадесят людей, хоча запит є на кілька сотень, а то й більше. Окремі ТЦК усупер­еч постановам Кабміну № 560, № 1487 придумали собі, щоб люди особисто (а не через пошту) приносили зая­ви про надання відстрочок. Таке трактування урядових постанов є хибним. Далеко не кожна людина може від­риватися від роботи, від сім'ї і десятками годин чека­ти у чергах під ТЦК, щоб подати заяву про відстрочку, пройти реєстрацію. До того ж треба визнати: не у всіх ТЦК достеменно знають закони, часто трактують їх на власний розсуд, влаштовуючи громадянам бюрокра­тичну тяганину. Було б розумно, якби термін для уточ­нення військово-облікових даних продовжили.

Є запитання й до розміру штрафів за невчасне уточ­нення цих даних. Судіть самі: за завдання легких тілес­них ушкоджень (скажімо, хтось когось вдарив і зламав носа) передбачено штраф 850 грн. А за неуточнення військово-облікових даних, які і так є в усіх державних реєстрах, особі «світить» штраф від 17 тисяч до 25 ти­сяч 500 гривень.

До слова, у статті 210 Кодексу про адміністративні правопорушення міститься примітка, в якій зазначено, що людину не можна притягнути до відповідальності за неоновлення військово-облікових даних, якщо ці дані є у реєстрах, до яких ТЦК має доступ. А ТЦК через систе­му «Оберіг» має доступ майже до всіх реєстрів.

Як на мене, у ТЦК масово не штрафуватимуть за не­оновлення даних (бо це не є порушенням правил вій­ськового обліку — порушенням є, наприклад, неявка за повісткою). Думаю, після 16 липня у судах з’явиться багато «мобілізаційних» справ. І військовозобов'язані виграють їх більше, ніж представники ТЦК.

Схожі новини