Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Кохінур» розбрату

Індія хоче повернути собі унікальний діамант, який у колоніальні часи потрапив до Великої Британії

Діамант “Кохінур” прикрашав корону королеви-матері Єлизавети. На коронації дружини Чарльза ІІІ Камілли ця корона була без “Кохінура” – аби не дратувати Індію. Фото nbcnews.com і AFP
Діамант “Кохінур” прикрашав корону королеви-матері Єлизавети. На коронації дружини Чарльза ІІІ Камілли ця корона була без “Кохінура” – аби не дратувати Індію. Фото nbcnews.com і AFP

Як інформує британське видання The Daily Telegraph, Індія готує спеціальну дипломатичну кампанію, що має на меті повернення до країни тисяч артефактів, вивезених у колоніальні часи до Великої Британії. Зокрема, йдеться про знаменитий діамант «Кохінур» (Koh-i-noor), що є частиною британських Скарбів Корони.

Відповідних диплома­тичних зусиль, пові­домляє видання, Індія по­чне докладати уже цього року. У рамках кампанії, яку коорди­нує міністерство культури Індії, її дипломати планують надісла­ти офіційні запити до тих музе­їв і сховищ установ Сполучено­го Королівства, де зберігаються «колоніальні» цінності. The Daily Telegraph пише, що їх повернення є одним із «головних пріоритетів» індійського прем'єр-міністра На­рендри Моді. «Це має для нашого уряду велике значення, — підтвер­див речник міністерства культури Індії Ґовінд Моган. — Зусилля з ре­патріації індійських артефактів ак­тивізувала особиста залученість у цю справу прем'єра Моді».

Розпочати свою кампанію з по­вернення «колоніальних» ціннос­тей Індія планує, так би мовити, з «малого пива», тобто з артефак­тів, які зберігаються у невеликих британських музеях або ж у при­ватних колекціонерів. У Делі вва­жають, що з такими установами домовитися буде простіше. А вже потім індійці почнуть «обробляти» більші британські музеї, а також королівські колекції. Щоправда, тут є проблема. Наприклад, лон­донські Британський музей і Му­зей Вікторії та Альберта мають юридичні зобов’язання зберіга­ти свої колекції у недоторканому стані. А відтак повернення яко­їсь частини цих колекцій буде не­можливим, поки парламент Спо­лученого Королівства не внесе зміни до відповідних законів.

А кульмінацією усіх зусиль уря­ду Моді повинно стати повернен­ня до Індії діаманту «Кохінур». Це буде, вважають у Делі, «глибоко символічним» завершенням ко­лоніальної ери.

Діамант «Кохінур» (один із най­більших і найвідоміших у світі, ва­жить понад 100 каратів) належить до Скарбів Корони. «Кохінур» був переданий королеві Вікторії 1849 року, після того, як Британська Ост-Індська компанія заволоділа Пенджабом.

«Кохінур» прикрашав, зокре­ма, корону Марії Тек, дружини ко­роля Джорджа V, під час її корона­ції 1911 року. «Кохінур» міг бути також у короні, якою нещодавно у Вестмінстерському абатстві ко­ронували королеву-консорта Ка­міллу. Дружина короля Чарльза ІІІ обрала для своєї коронації ко­рону, якою 1937 року коронували Єлизавету (матір померлої торіш­ньої осені королеви Єлизавети ІІ). Але після повідомлень ЗМІ про те, що наявність «Кохінура» у коро­ні Камілли могла пробудити в Індії «болючі спогади про колоніальне минуле», дружина Чарльза ІІІ ви­рішила, що легендарного діаман­ту в її короні не буде.

Яким чином діамант «Кохінур» потрапив до британців? 2016 року індійський активіст Рогіт Сабгар­вал, інформує видання The Times of India, подав відповідний офі­ційний запит до офісу індійського прем'єра, звідки запит скерува­ли до Археологічної служби Індії (ASI).

«За Лахорським договором, укладеним 1849 року між лор­дом Далгаусі й магараджею Ду­ліпом Сінхом, магараджа Лахору здав діамант „Кохінор“ королеві Англії», — відповіла ASI, надавши копії витягів із зазначеного дого­вору. Не «передав», а саме «здав», як фортецю… Виходить, усе було більш-менш «полюбовно»? Не факт. Адже ASI також нагадала, що «Кохінур» не був зданий бри­танцям за бажанням Дуліпа Сінґ­ха" і що «на момент укладення до­говору 9-річний Дуліп Сінґх був неповнолітнім»…

Довідка «ВЗ»

Легендарний діамант «Кохінур» важить 105,6 карата (1 карат — 0,2 грама). На думку істориків, алмаз, який після ювелірної обробки пе­ретворився на цей діамант, знайшли близько 1200 року. Де саме — точно невідомо. Одна з версій — шахта Коллур в Індії.

«Кохінур» належить до британських Скарбів Корони, разом із яки­ми зберігається у лондонському Тауері. Чому діамант так назвали? За легендою, перський воєначальник Надир-шах, коли вперше гля­нув на діамант, вигукнув Koh-i-noor!. На фарсі це означає «Гора світ­ла».

Таліби, які захопили владу в Афґаністані, вважають, що «Кохі­нур»… належить їм. Мовляв, до того, як цей діамант викрали й ви­везли до Індії, він був власністю еміра Афґаністану…

Схожі новини