Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові монтують таблички з новими назвами вулиць

Одна табличка з символами міста та написом англійською коштує 600 гривень

Фото із відкритих джерел
Фото із відкритих джерел

У Львові взялися за монтування на будівлях табличок з новими назвами вулиць, які мерія перейменувала у межах процесу дерусифікації (йдеться про вулиці, названі на честь російських діячів).

Зокрема, на колишній вулиці Некрасова, що у Личаківському районі Львова, почали встановлювати таблички з написом нової вулиці - імені Юрія Руфа. Перших 19 вулиць перейменовано. Загалом їх буде понад 50. На його честь назвали одну з вулиць, за це проголосували на сесії міської ради. Перед тим було голосування на сайті Львівської міської ради.

Поет, видавець, сценарист, засновник концептуального літературного проєкту «Дух Нації», що став впливовим у правому націоналістичному середовищі, Юрій Руф (справжнє прізвище Дадак) загинув у квітні цього року на фронті. Він — український поет, видавець, сценарист, засновник концептуального літературного проєкту «Дух Нації». Він один із ідеологів українського наступального націоналізму та мілітарної rock-сцени. Руф був стрільцем 24-ї бригади їм. короля Данила ЗСУ.

Як розповіли «ВЗ» в одному з медичних центрів, що розташований на уже колишній вулиці Некрасова, чимало пацієнтів ще не звикли до нової назви вулиці, відтак часто виникає плутанина та хаос із записами.

«Днями зателефонували пацієнтці і нагадали про запис на здачу аналізів, — каже адміністратор медичного центру Вероніка. — Сказали, що чекаємо на вулиці Руфа. На другому кінці дроту виникла розгубленість: «Якого ще Руфа? Ви мене погано почули? Я записана в центр на Некрасова! Це якась помилка».

Перший заступник мера Львова Андрій Москаленко прокоментував: на процес перейменування вулиць додаткових коштів з бюджету не потрібно. Роботи з виготовлення та розміщення табличок оплачують районні адміністрації (за рахунок коштів на поточні видатки). Вартість однієї таблички — 300−600 гривень.

«Важливим моментом у підході до перейменування львівських вулиць є підтримка українських міст, які перебували чи тимчасово залишаються в російській окупації. Так, у Львові з’явилися вулиці Херсонська, Гостомельська, Чорнобаївська, — сказав пан Москаленко для „ВЗ“. — Після перейменування вулиць у Львові мешканцям не потрібно відразу змінювати документи. Замінити документи будуть змушені лише підприємці, для них ця процедура буде безкоштовною».

Схожі новини