Передплата 2024 «Добрий господар»

2500 FPV та «Мавіків», екскаватори, окопний РЕБ, КШМ для військових

  • 27.07.2024, 21:37
  • 128

Петро Порошенко на Донеччині передав нову партію дронів та техніки на фронт

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Про це він повідомив у Facebook.

«Нью-Йорк, Торецьк, Мар'їнка — список гарячих точок, в яких зараз воюють ці хлопці та дівчата — можна довго продовжувати, проте не все можна відкривати публіці. Серед них — розвідка, штурмовики, піхота. Багатьох ви давно знаєте. А ми не лише слідкуємо за їхніми переміщеннями вздовж лінії фронту, а й оперативно рухаємося за ними, і веземо їм те, чого вони найбільше потребують», — зазначив п’ятий президент України.

«Для Сашка Погребиського, Купола і їхньої 53 механізованої — ще 100 FPV, 96 FPV „Штурм“, паливозаправник Renault, пікап Mitsubishi L200, „Мавіки“ різних комплектацій. Хлопців знаю дуже давно, впевнений у них та їхньому професіоналізмі. Вони воювали ще до 2022 року, пройшли всі труднощі та етапи війни, але щорік стають тільки майстернішими. Тому дуже сподіваюся, що їм вдасться створити по-справжньому унікальний бойовий підрозділ, який вражатиме ворога ефективно та швидко», — зазначив Порошенко.

В першу чергу дуже велика подяка за FPV-дрони — і нічні, і денні, «десятки» і «вісімки», всі вони будуть використовуватися для того, щоб точно вражати ворога і живу силу. Вони можуть на собі нести більшу вагу вибухівки і відповідно вражати і техніку, і склади боєприпасів, і скупчення ворога. «Мавіки», які є дуже важливими для розвідки, для тих самих скидів, які знищують ворожу піхоту", — говорить депутат Київради з фракції «Європейська Солідарність», офіцер ЗСУ, воїн-десантник Олександр Погребиський. Він зазначив, що команда Порошенка також передала підрозділу наземні станції, «Старлінки».

"Дуже багато всього, що забезпечує діяльність як FPV-екіпажів, так і екіпажів «Мавіків», — додав він.

«Зараз у мене є змога запустити окремий підрозділ, який додатково ще буде нищити ворога. Плюс автомобілі, які зможуть доставляти цей окремий екіпаж на позицію, з якої він буде працювати. Тому це дуже важливо», — розповідає військовий.

«Всі бачили в Курській області як палала колона техніки. Так? Це робив наш підрозділ на напрямку Сумської області. Зараз ми вже на Донбасі, в одній з найгарячіших точок, відповідно стабілізуємо і намагаємося вирівняти лінію оборони нашої піхоти. Також будемо активно зараз працювати, ефективно. Ми знищуємо зараз ворожу піхоту і продовжимо це робити», — наголошує Погребиський.

Також Фонд Порошенка передав дрони та РЕБ 10 гірсько-штурмовій бригаді.

«Для Степана Барни та підрозділів 10 гірсько-штурмової привезли ще 100 FPV-дронів, „Мавіки“ різних комплектацій, кілька комплексів окопного РЕБу. Ці хлопці по-справжньому особливі, тому сьогодні тут зустрілися кілька елітних підрозділів бригади — не могли втратити можливість обійнятися. Підрозділ „Барні“ вже багато років спеціалізується на захисті донецьких териконів і знищенні окупанта. Саме з цими хлопцями ми з Мариною вже традиційно кілька років зустрічаємо на фронті Святвечір. А ще тут уже давно воює наш мер Борисполя від „Євросолідарності“ — Володимир Борисенко», — зазначив п’ятий президент України.

«Для деяких сил це може здатися дивним: мер/депутат — і на фронті, але для нашої команди — це норма» — додав він.

«А ще приїхала дуже відома рота розвідки бригади, яка славиться неймовірними пілотами дронів. Ну і секретний підрозділ „Дика качка“. Цілком таємний, тому ми досі дбайливо зберігаємо таємницю, але можемо трошки відкрити її: це легендарний підрозділ ПЗРК, які збивають російські вертольоти, безпілотники та літаки», — розповідає Порошенко.

Військовослужбовець 10-ї ОГШБр «Едельвейс» Степан Барна розповідає, що команда Фонду Порошенка, «Справа громад» привезли на фронт для 10 окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» та підрозділу «Барні» мотопіхотного батальйону надзвичайно важливі подарунки.
«Перше — це дрони, які дають можливість вбивати і знищувати ворога на український землі. З „Мавіками“ денними і термальними, котрі дають можливість встановлювати панораму для роботи артилерії і забезпечувати спостереження. А також з РЕБами, які будуть давати можливість зберегти життя хлопцям, котрі займаються евакуацією або доставкою особового складу на позиції», — зазначив військовий.

«Практично кожного місяця у нас відбуваються такі зустрічі. Вони важливі. І не тільки обмежується лише одним підрозділом — це допомога багатьом підрозділам 10 окремої гірсько-штурмової бригади. Сьогодні допомогу отримав підрозділ „Дика качка“ — це підрозділ ПЗРК, на рахунку яких і збиті вертольоти, і літаки, і інші безпілотні системи ворога. А також хлопці з роти розвідки бригади, котрі ефективно працюють і вбивають ворога за допомогою дронів», — сказав Степан Барна.

Порошенко також передав 80 десантно-штурмовій бригаді ще 200 FPV-дронів, 60 експериментальних «Старків» та «Мавіки» різних комплектацій.

«Бригада по-справжньому легендарна. Ще в далекому 2014 прийняла один із перших боїв проти росіян під Слов’янськом, визволяла Луганщину, тримала бій на Донбасі. Після 24 лютого повоювали і під Бахмутом, і на Херсонщині, і навіть взяли участь у визволенні Харківщини. Справжні рекси, тому впевнений, що допомога буде ефективно застосована, як і завжди», — зазначив Порошенко.

«Бійцям 5 штурмової бригади — комплекси різночастотного окопного РЕБу „Шатро“. Як і 80-ка, хлопці супер круто воюють уже багато років, вони разом визволяли Кліщіївку під Бахмутом. А до цього билися під Лисичанськом, Сіверськом, Вуглегірськом, Майорським. Як і каже їхнє гасло, хлопці завжди „на вістрі списа“, тому сподіваюся, що переданий нами РЕБ допоможе берегти життя бійців», — наголосив він.

«Козакам із 209 батальйону 113 бригади Харківської ТРО — майже 200 FPV-дронів різного діаметра та „Мавіки“ різноманітних комплектацій. Від початку повномасштабного вторгнення козаки обороняли Харків, тримали місто в найважчі години. Потім хлопці почали мститися — під час визволення Харківщини бійці бригади звільнили понад 60 населених пунктів, зокрема Василенкове та Артемівку. А зараз воюють на Донеччині та продовжують захищати Харківщину. Справжні герої, які в найважчий момент зробили правильний вибір», — зазначив п’ятий президент України.

Військові також зазначають, що Фонд Порошенка ініціативно пропонує свою допомогу підрозділам, які перебувають у зоні бойових дій.
«Фонд дізнався, що військова частина виходить у зону бойових дій. Звернулися безпосередньо до командира військової частини та запропонували допомогу. Допомогу передають вперше. FPV на фронті потрібні для знищення ворога. Війна технологій. Вони дуже ефективно допомагають знищуючи ворога і зберігають наш особовий склад. Життя особового складу», — розповідає військовослужбовець одного з підрозділів.

«Суспільство має допомагати армії, згуртуватися і безпосередньо брати участь. У нас одна мета — перемога», — зазначив військовослужбовець 209 батальйону 113 бригади Харківської ТРО.

Також Порошенко розповів, що привіз 200 FPV-дронів, 50 спеціальних тепловізійних FPV, різноманітні «Мавіки» та комплекси окопного РЕБу підрозділу «Shadow».

"Хлопці — справжні майстри, елітний підрозділ, який виконує дуже тяжкі особливі задачі. Тільки уявіть, що зроблять ці 50 високоякісних нічних FPV у таких майстерних руках цих пілотів. Ворогу буде дуже спекотно навіть уночі", — зазначив Порошенко.

«Отже, близько 2000 FPV, майже пів сотні „Мавіків“, десяток окопних РЕБів, екскаватори, КШМ, паливозаправник, пікап — і це все лише за одну поїздку. І так щотижня. Бо тут справжні патріоти, тут старі друзі, тут люди, які стали друзями вже на фронті. Бо тут справжні. А отже, ми теж будемо тут, допоки це буде потрібно», — наголосив п’ятий президент України.

Схожі новини