Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вручення повісток на блокпостах: законно чи ні

  • 08.06.2022, 14:44
  • 1 551

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні у мережі з'являлися повідомлення про те, що чоловікам роздають повістки у військкомат на блокпостах, заправках чи просто на вулиці

Вручення повісток на блокпостах: законно чи ні
Вручення повісток на блокпостах: законно чи ні

У Сухопутних військах ЗСУ пояснили, чи законно так роздавати повістки, і яка відповідальність загрожує людині за ухилення від призову.

Про це пише «РБК-Україна».

Загальна мобілізація в Україні триватиме щонайменше до 23 серпня.

Як повідомили у СВ ЗСУ, вручення повісток відбувається через відповідні органи місцевого самоврядування та керівників підприємств.

Також повістки можуть вручати посадові особи територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, роботи, а також на вулиці, на блокпостах.

Тобто, законом не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. У цьому документі вказують дату і час прибуття в територіальний центр, щоб людина відбула медогляд.

Однак варто зауважити, що вручення повістки не обов’язково означає, що людина буде одразу призвана до війська.

Якщо вона не з'явиться на виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у воєнний час, це тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

Також ст. 336 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову в особливий період — позбавлення волі на термін від 3 до 5 років.

Нагадаємо, в Україні передбачено чотири хвилі мобілізації.

Усі громадяни віком від 18 до 60 років зобов'язані з'явитися за викликом військкомату і стати на облік. Але призову підлягають не всі, а лише необхідна для ЗСУ кількість солдатів.

Перша черга мобілізації — це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили за контрактом або в одній з хвиль мобілізації.

Друга черга — військовослужбовці, які служили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Третя черга мобілізації або мобілізаційний резерв — військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу.

Четверта черга або громадський резерв — громадяни, у яких немає вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу.

ХТО НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ

Не підлягають призову на службу під час мобілізації:

  • заброньовані за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями;
  • визнані особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • чоловіки, у яких дружина (чоловік) з-поміж осіб з інвалідністю та/або один з батьків або батьків дружини (чоловіка) з осіб з інвалідністю I або II групи;
  • народні депутати України.

Фото із мережі

Схожі новини