Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому вростає волосся?

Та як розв’язати цю проблему без візиту до лікаря

Поголили зранку ноги? Сьогодні краще обійтися без синтетичних колготок. Фото BeautyHeaven.
Поголили зранку ноги? Сьогодні краще обійтися без синтетичних колготок. Фото BeautyHeaven.

Врослі волосини, травмуючи шкіру, можуть викликати подразнення. У гірших випадках — призводити до появи наривів. Проблема зазвичай виникає через те, що ми неправильно зголюємо небажане волосся. Але допомогти собі можна.

Існує кілька причин, чому во­лосяний фолікул закривається і волосина починає рости все­редину, а не назовні. Норвезь­ке видання iForm дало поради, як видалити вросле волосся й уникнути цієї проблеми в май­бутньому.

Вросле волосся — це резуль­тат боротьби нашої шкіри з на­слідками надто агресивного гоління. Коли ви видаляєте во­лосся — з допомогою воску чи бритви — шкіра змушена захи­щатися, і перше, що вона ро­бить, — це оновлює свої клітини швидше, ніж зазвичай. Товстий шар шкіри — своєрідна гаран­тія, що доступ до волосин буде утрудненим.

Також волосини можуть по­чати скручуватися, якщо вони щільно прилягають до синте­тичної тканини. Якщо занадто сильно перетиснути волосяний фолікул, він може повністю за­коркуватися.

Як видалити вросле волосся

Вам знадобиться хороший пінцет та трохи терпіння.

Існує два типи врослого во­лосся, і поводитися з ними тре­ба по-різному:

  • один росте під шкірою як кулька — його вичавлюємо рука­ми, як прищ, але робимо це аку­ратно, й руки перед процеду­рою миємо;
  • другий росте вздовж по­верхні шкіри — його треба підня­ти голкою та видалити пінцетом.

Будьте обережні! Пошкодив­ши шкіру, ви ризикуєте занести інфекцію. У гіршому випадку все закінчиться появою фурункула — запаленням волосяного мішеч­ка з втягуванням у запальний процес сальної залози та при­леглих тканин.

Як уникнути вростання волосся

Переконайтеся, що ділянка, яку ви плануєте голити, достат­ньо зволожена. Обов’язково очистіть її від бруду, поту й за­лишків косметики.

Після депіляції не поспішай­те відразу в спортзал. Піт на щойно поголеній вразливій шкі­рі - це те саме, що бруд на ній. Така практика особливо проти­показана тим, хто вже стикався з проблемою врослого волосся.

П’ять порад проти врослого волосся

1. Дотримуйтеся гігієни

Регулярно міняйте леза для гоління. Не користуйтеся чу­жими бритвами та не позичай­те своєї. Не забувайте регуляр­но дезінфікувати пінцет. Часто мийте руки й користуйтеся ан­тисептиком.

2. Використовуйте скраб

Регулярний пілінг допомагає запобігти вростанню волосся. Ви можете використовувати з цією метою суху щітку, спеціаль­ну рукавичку для чищення або очищувальний скраб. Але не ко­ристуйтеся скрабом відразу піс­ля гоління. Найкраще зачекати два дні, щоб не травмувати шкі­ру без потреби.

3. Подбайте про зволожен­ня

Придбайте хороший зволо­жувальний крем, який містить невеликий відсоток фруктової кислоти.

4. Оберіть правильний ме­тод депіляції

Коли ви видаляєте зайве во­лосся по-іншому, ніж зазвичай, шкіра реагує нетипово, ске­ровуючи волосини всереди­ну. Проте це зовсім не означає, що віск, цукровий скраб чи щось інше вам не підходить.

Винятком може бути епіля­ція, коли ми не висмикуємо, а ламаємо волосини. Якщо ви ро­бите епіляцію та одночасно бо­ретеся з проблемою врослого волосся, вам варто спробувати інший метод видалення небажа­ного волосся.

5. Уникайте носіння тісно­го синтетичного одягу відра­зу після депіляції

Якщо ви зранку поголили ноги, то сьогодні не той день, щоб одягати нові колготки. Ви­бирайте вбрання вільного крою з таких матеріалів, як, напри­клад, бавовна.

Схожі новини