Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відома одеська художниця Катерина Білетіна знову у Львові

4 липня відбулось відкриття ретроспективної виставки «Внутрішні ландшафти» в галереї БандеРоль

Фото автора
Фото автора

Львів'яни уже мали змогу познайомитись з творчістю відомої портретистки. Тематичні виставки: «Гуцульська мадонна», «Львів'янка», «Вітчизна», «Чому українки найвродливіші?» експонувались в кав’ярні «Штука». Виставка «Український портрет» експонувалась у Домі Франка. А тепер — галерея БандеРоль. (Львів, Словацького, 1, Головний Поштамт «БандеРоль»). Виставка триватиме місяць.

Катерина захоплена людьми, їх душею та образами. Дослідниця народного вбрання, української культури та етнографії використовує для зображення реальних людей, красу автентичного одягу з ретельно змальованими елементами. Оцим поєднанням художниця створює новий, магічно перевтілений образ.

Катерина Білетіна відома цікавим проєктом «Галерея українських облич». «Леся Українка, «Іван Франко», «Портрет Романа Шухевича», портрет президента України Віктора Ющенка «Президент у вишиванці» зображені як історичні портрети-реконструкції, де кожен елемент народного одягу писався з сучасників.

Дана виставка розділена на 3 частини. Морська тематика, адже художниця живе в Одесі, до речі, народилася в Херсоні, де зараз перебувають родичі за яких дуже хвилюється. На цих полотнах багато степу, вібрації лиману, красивої природи та перевага оксамитового кольору.

Друга частина — це типажі Карпатського краю. З колоритними костюмами, яскравими національними барвами. Образ сучасника робиться магічно перевтіленим.

А третя відображає академічний період, коли Катерина навчалася в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури і з великою ретельністю підходила до створення своїх образів.

Картини художниці знайшли своїх поціновувачів і зберігаються в приватних збірках України, США, КНДР, Нідерландів тощо. Саме тому, за словами кураторки проєкту Зоріани Мірус, цю виставку варто відвідати, побачити та оцінити. Творчість Катерини Білетіної має бути відома нам, співвітчизникам.

Схожі новини