Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Двоє кандидатів, які боролися за посаду керівника Палацу мистецтв, подали в суд щодо незаконного Ваньковича»

Обласна влада таки проштовхнула на посаду керівника Львівського палацу мистецтв свого висуванця — Левка Ваньковича

Фото ЛОР
Фото ЛОР

У Львівському палаці мистецтв «обрали» нового керівника Левка Ваньковича, який до цього виконував обов’язки цього закладу культури. Конкурс на обрання директора увінчався скандалом та грубим порушенням закону. Троє претендентів на посаду (Катерина Кеньо, Олександр Лабецький та Ярослав Бринь) подали заяви про зняття своїх кандидатур з конкурсу, а двоє кандидатів подали позов до суду. Конкурсну комісію покинуло четверо членів…

Нагадаємо, 30 січня цього року генеральний директор Львівського палацу мистецтв Юрій Візняк написав заяву за власним бажанням. Він майже п‘ять років був керівником палацу. Для багатьох залишається загадкою раптове рішення Візьняка піти.

Та повернемося до деталей нового конкурсу, де обирали керівника палацу.

Переможець конкурсу Левко Ванькович працюватиме на посаді п‘ять років. Це випливає з результатів конкурсної комісії, яка рекомендувала Управлінню майном спільної власності Львівської обласної ради укласти з ним контракт на цей термін.

Директор у Львівському палаці мистецтв є, але гіркий присмак після конкурсу не вщухає. Річ у тім, що Левко Ванькович — не релевантний кандидат на цю посаду. Зокрема, він не мав три­річного стажу роботи у сфері культури, що було базовою вимогою для усіх учасників конкурсу на посаду керівника палацу. Та по­при це, його допустили до конкурсу. Інші кандидати відповідали цій вимозі.

Переможець конкурсу на посаду гендиректора Палацу мистецтв працював началь­ником відділу соціально-економічного розвитку, торгівлі та інвестицій у Зимно­водівській громаді. Левко Ванькович «сидів на грантах», займався у Зимноводівській сільській раді інвестиціями.

Що думає опозиційний представник конкурсної комісії?

«У першому турі конкурсу був здивований, коли члени комісії проголосували за допуск цього кандидата, — розповів для «ВЗ» депутат Львівської обласної ради, член конкурсної комісії Святослав Шеремета. — Сподівався, у другому турі ситуація увійде у правове поле. Але ні.

Відбулося грубе порушення законодавства. Конкурсна комісія не врахувала усі пропозиції членів: врахувати судові позови кандидатів, перенести засідання комісії. Коли побачив грубі порушення закону, склав повноваження члена комісії. Комісія з п’яти членів не мала права проводити засідання. Не було кворуму, мало бути шість членів. Це не можна назвати комісією. Вони не мали юридичних підстав голосувати за кадрове рішення. Мене зараз переповнюють емоції… «.

— Чи можна через суд оскаржувати кадрове рішення щодо керівника Палацу мистецтв?

— Так! Двоє кандидатів, які претендували на посаду (Олександр Лабецький та Катерина Кеньо) подали позови до суду щодо першого засідання конкурсної комісії. У позові вони наголошують, що неправомірно до конкурсу був допущений кандидат, який не надав достатньо підтверджуючих документів щодо свого стажу роботи.

Не виключено, що буде оскаржене і засідання комісії, де обрали Ваньковича. Також питання буде розглядатися на найближчій сесії Львівської обласної ради. Буде надана відвідна оцінка.

Схожі новини