Передплата 2024 «Добра кухня»

Данія дала дозвіл на запуск "Північного потоку-2"

  • 05.10.2021, 14:30
  • 506

Данське енергетичне агентство схвалило введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2"

ФОТО ТАСС
ФОТО ТАСС

Тим часом німецький енергетичний регулятор попросив швейцарську компанію Nord Stream 2 AG надати гарантії, що цей газопровід відповідає нормам ЄС.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на «Reuters» і на пресслужбу німецького енергетичного регулятора Bundesnetzagentur, BNetzA.

Як йдеться у матеріалі, 4 жовтня Данське енергетичне агентство схвалило введення в експлуатацію газопроводу «Північний потік-2», оскільки компанія Nord Stream 2 AG виконала відповідні умови, зокрема, й щодо сертифікації.

«Тепер Nord Stream 2 AG виконала всі умови для введення трубопроводу в експлуатацію», — заявило данське агентство.

Німецьке Федеральне мережеве агентство попросило Nord Stream 2 AG надати інформацію та докази того, що всі нормативні вимоги будуть виконані в контексті експлуатації газопроводу.

«Це, зокрема, стосується питань недискримінаційного доступу до мережі та інтеграції інтерконектора в зону німецького ринку», — заявили у Bundesnetzagentur.

BNetzA заявила, що зробила запит, оскільки неможливо передбачити, чи операції можуть розпочатися найближчим часом.

«Північний потік -2», який буде перекачувати газ з Росії до Німеччини, раніше заявив, що почав заповнювати один з двох своїх трубопроводів природним газом для випробувань.

Однак для того, щоб розпочати транзит газу з РФ, проєкту необхідна сертифікація як незалежного оператора транспортної системи.

Заявку на цю сертифікацію від компанії Nord Stream 2 Федеральне мережеве агентство отримало 13 вересня. Ймовірно, її розглянуть протягом 4 місяців. Потім проєкт рішення передадуть на вивчення Єврокомісії. Її висновок повинен бути готовий через 2−4 місяці.

Після того, як Федеральне мережеве агентство отримає висновок Брюсселя, він матиме ще два місяці на ухвалення остаточного рішення про сертифікацію газопроводу.

«Експлуатація без відповідної сертифікації буде покарана штрафом», — вказав 4 жовтня представник німецького регулятора.

Читайте також: Кулеба: Україна прагне обговорити «Північний потік-2» у «нормандському форматі»

Схожі новини