Передплата 2024 ВЗ

Німецькі історики критикують партію Шольца

Як пише Sueddeutsche Zeitung, «зростає їхня стурбованість через позицію соціал-демократів щодо агресії росії проти України»

Аргументи авторитетних німецьких істориків канцлера Шольца не переконали. Принаймні, наразі... Фото taz.de.
Аргументи авторитетних німецьких істориків канцлера Шольца не переконали. Принаймні, наразі... Фото taz.de.

У листі, адресованому Соціал-демократичній партії Німеччини (СДПН) група німецьких істориків критикує цю політичну партію і федерального канцлера Олафа Шольца — через їхні підходи до війни в Україні.

Як інформує Sueddeutsche Zeitung, автори листа, серед яких авторитетний історик Гайнріх Ауґуст Вінклер, «спостерігають за позицією соціал-демократів щодо російської агресії проти України зі стурбованістю, яка зростає».

Через кілька днів після початку російського вторгнення в Україну Олаф Шольц заявив, що Україна не може програти війну, і в цьому контексті говорив про «поворотний момент» (Zeitenwende) у німецькій політиці щодо росії, нагадали автори листа. Але, на їхню думку, «останнім заявам канцлера і керівників СДПН бракує необхідної ясності та однозначної солідарності», які відповідали би заяві про Zeitenwende.

Німецькі історики звернулися до лідерів СДПН із проханням «прояснити позицію» цієї політичної сили щодо неоімперської росії, оскільки для майбутнього Німеччини та усієї Європи це питання безпеки.

СДПН так і не зробила «роботу над помилками»…

Як зазначили автори листа, «сигнали, які надходять від канцлера, лідерів СДПН та її фракції у Бундестазі щодо постачання зброї Україні, громадська думка справедливо піддає різкій критиці» (йдеться, очевидно, про далекобійні німецькі ракети «Таурус» — А.Є.), — адже наведені канцлером і СДПН аргументи є «спірними, непослідовними й часто суперечать фактам».

Зокрема, «провальною» визнали автори листа заяву голови парламентської фракції СДПН Рольфа Мютценіха, який нещодавно говорив у Бундестазі про «заморожування» війни в Україні. «На практиці це означатиме припинення війни на користь агресора», — сказано в листі.

«Координація дій із союзниками є недостатньою, — зазначили німецькі історики. — Слід чітко розуміти: будь-які розбіжності у поглядах путін сприйматиме лише як заохочення». Нагадаю, нещодавно президент Франції Еманюель Макрон заявив про можливість відправлення в Україну західних військ. Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц таку можливість відразу категорично заперечив…

«СДПН бракує щирої роботи над помилками, яких ця партія припустилася за останнє десятиліття у її політиці щодо росії», вважають автори листа. Йдеться, зокрема, про «зв'язки різних членів СДПН із представниками російських інтересів» і «помилкову політику в галузі енергетики», через яку Берлін свого часу «потрапив у фатальну залежність від москви».

путіна зупинить тільки «необхідна сила»

Німецькі історики нагадали канцлеру Шольцу й соціал-демократам, що росія роками веде гібридну війну проти Європи та хоче повністю знищити Україну. «…мусимо усвідомити, що путіну залежатиме на припиненні цієї війни лише в тому випадку, якщо йому протистоятиме необхідна сила», наголосили автори листа. Наразі, на їхню думку, такого усвідомлення у СДПН немає.

«Вважаємо це заперечення реальності дуже небезпечним», — зазначили автори листа. І закликали СДПН визначити «чітку стратегію перемоги для України, поєднану з не менш чіткою заявою, що йдеться не про напад на росію та її знищення, а про відновлення незалежності України, визнаної 1991 року, зокрема, росією».

Окрім Гайнріха Ауґуста Вінклера, який протягом багатьох років є членом СДПН, лист підписали, зокрема, Ян Клаас Берендс з Європейського університету Viadrina у Франкфурті-на Одері, Ґабріелє Лінґельбах і Мартіна Вінклер з Університету Крістіана Альбрехта у Кілі та Дірк Шуман з Університету Ґеорґа Ауґуста в Ґеттінґені.

Шольц: «Зробимо все, аби запобігти війні між НАТО й росією»

Тим часом Олаф Шольц в інтерв'ю Märkische Allgemeine Zeitung заявив, що й надалі виступає проти надання Україні далекобійних німецьких ракет Taurus. Схоже, аргументи авторитетних німецьких істориків канцлера ФРН не переконали. Принаймні, наразі…

«Як глава уряду я повинен виконувати свої обов’язки у питаннях війни і миру, коли йдеться про безпеку в Європі, і це стосується також питання ракет Taurus, — зазначив Шольц. — Поряд із сильною підтримкою України, для мене залишається важливим таке: ми зробимо все можливе, щоб запобігти ескалації війни. Іншими словами, щоб не було війни між росією і НАТО». Олаф Шольц додав, що перед кожним постачанням Києву зброї Берлін «ретельно зважуватиме, що воно означає в цьому контексті».

Водночас канцлер нагадав, що жодна інша країна Європи не надала Україні стільки зброї і снарядів, як Німеччина. «І ми продовжимо це робити стільки, скільки буде потрібно, — пообіцяв глава німецького уряду. — Таким чином ми демонструємо Путіну, що він не повинен сподіватися просто пересидіти, поки всі решта не послаблять свою підтримку».

Схожі новини