Передплата 2024 «Добрий господар»

Антимонопольний комітет оштрафував Коломойського на 4,7 млрд грн

  • 31.03.2021, 11:45
  • 542

Антимонопольний комітет Україниоштрафував автозаправні станції групи "Приват" Ігоря Коломойського на 4,7 млрд грн

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це повідомила пресслужба АМКУ.

Згідно з повідомленням, АМКУ визнав дії компаній групи «Приват» Ігоря Коломойського щодо встановлення цін на нафтопродукти антиконкурентними узгодженими діями.

Рішення стосується компаній «Авіас», «Торговий дім «Авіас», «Пром Гарант Плюс», «Альянс Еволюшн», «Укрнафта» та 169 операторів АЗС.

Зазначено, що на момент здійснення розслідування було встановлено, що в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками «Авіас». У цьому проєкті беруть участь приблизно 1625 АЗС, які працюють під різними брендами в усіх регіонах України. Загалом їхня кількість сягає майже 25% заправних станцій країни.

Так, АМКУ визначив, що проєкт «Авіас» є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової і торговельної поведінки учасників.

Про це свідчать, зокрема, ті обставини, що у всій мережі продавався бензин та дизельне пальне марки Keropur Energy (ексклюзивна марка «Укрнафти»); у мережі одномоментно встановлювалися однакові ціни, незалежно від бренду АЗС та регіону; існував «Центр», до якого входили кілька суб'єктів господарювання, розташованих за однією адресою у м. Дніпро, де здійснювали детальне планування та координацію дій мережі тощо.

Комітет встановив, що оператори АЗС, зокрема, «Укрнафта», закуповували у публічного акціонерного товариства (ПАТ) «Укрнафта» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне.

«Така погоджена поведінка учасників проекту „Авіас“ порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку. Відтак ціни на світлі нафтопродукти в мережі „АВІАС“ встановлювалися в антиконкурентних умовах. З огляду на це Комітет ухвалив за вказані порушення накласти на вищеперераховані суб’єкти господарювання штрафи у загальному розмірі 4,7 млрд грн», — зазначили у пресслужбі.

За словами голови АМКУ Ольги Піщанської, Комітет підсумував результат багаторічного судового протистояння з учасниками змови на українському ринку пального.

Читайте також: Порошенко: повертайте українське військо на позиції і досить зазирати Путіну в очі

Схожі новини