Передплата 2024 «Добра кухня»

Багатій чкурнув із фальшивим паспортом

Слідчі кажуть: допоміг у цьому продажний прикордонник

Фото з сайту Укрінформ
Фото з сайту Укрінформ

Не кіношний, а справжній трилер розгорнувся недавно у поїзді Київ — Хелм, який перетнув українсько-польський кордон. Цим потягом за чужими документами виїхав до Польщі, а звідти — до Австрії (за іншими даними, до Англії) один із найбагатших вітчизняних бізнесменів Геннадій Боголюбов. Та сама персона, яку разом з його компаньйоном Ігорем Коломойським звинувачують в одній із найгучніших афер в українській фінансовій системі - виведенні з «ПриватБанку» за кордон шляхом незаконних операцій двох мільярдів доларів. Крім українських правоохоронців, цією та іншими їхніми корупційними оборудками зацікавилися у США.

Липень, липові документи…

Фото УП
Фото УП

Останній вагон під номе­ром 13 виявився фартовим для 62-річного бізнесмена. За версі­єю слідства, у волинському пунк­ті пропуску «Ягодин» у купе до Боголюбова зайшов 46-річний начальник однієї з груп інспекто­рів прикордонного контролю Во­лодимир Макаренко. Узяв у Бо­голюбова й у супутника-родича паспорти. Вийшов у коридор, пе­редав їх своїй підлеглій, сказав­ши, що з документами пасажирів усе гаразд. Мовляв, сам їх пере­вірив — тому заходити у це купе не треба. Підлегла слухняно про­сканувала папери і згодом по­вернула своєму начальникові, а той люб’язно передав їх Боголю­бову. Втім, у проштампованому паспорті з фото, трохи схожому на фейс цього чоловіка, значи­лися персональні дані зовсім ін­шої людини: волинянина Сюмака Миколи Купріяновича, 67 років…

Сюжет цього «кіно» досяг драматизму через кілька хви­лин, уже за участі польських прикордонників. Їм, якщо віри­ти слідчим, Геннадій Боголюбов пред’явив уже не чужий, а влас­ний закордонний паспорт. Бо ті до документів придивлялися уважно…

Співробітники Державного бюро розслідувань, які повідо­мили Боголюбову підозру про незаконний перетин кордону, відшукали Миколу Сюмака. Той розповів, що десь два роки тому загубив свій закордонний пас­порт, і відтоді України не поки­дав, весь час перебуває вдома. Тож Боголюбову інкримінують ще й заволодіння чужим паспор­том. Санкція пред’явлених зви­нувачень передбачає до семи років позбавлення волі.

Підозру висунуто і прикордон­нику Макаренку, на час слідства за рішенням суду той перебу­ває у СІЗО. Вийти звідти зможе, якщо внесе 25 млн грн застави.

Шукайте жінку?

Експерти не виключають, що втечі Геннадія Боголюбова мо­гла якось посприяти його цивіль­на дружина — тепер уже колишня перша заступниця глави вітчиз­няного МЗС, постійна представ­ниця України при міжнародних організаціях у Відні Еміне Джа­парова. Сама вона такий вплив категорично заперечує. Більше того, подала заяву про відстав­ку. У соцмережах мотиви свого вчинку пояснила так: «Події, які розгорнулися навколо мене та моєї родини, на жаль, є маніпу­лятивними та несправедливими. Тому наразі мої зусилля спрямо­вані на убезпечення себе та своїх дітей. Я також прийняла для себе рішення не залишатися в системі МЗС та ініціювати свою відстав­ку. Відповідну заяву направила на ім'я міністра Д. Кулеби».

Еміне Джапарова зазначила: «Я не порушувала закон. Я не ви­користовувала службове стано­вище для досягнення приватних інтересів. Зараз я маю захистити свою родину та дітей, молодшій з яких всього три місяці».

До слова, Геннадій Бого­любов є батьком семи дітей, п’ятеро з них — неповнолітні.

Видання «Українська прав­да» зв’язалося з Геннадієм Бо­голюбовим. Його версія подій відрізняється від тієї, яку опри­люднили правоохоронні органи. За словами Боголюбова, за кор­дон він виїжджав, щоб провіда­ти важко хвору (не встає з ліжка) матір, яка із сестрою живе у Лон­доні. Квитків на потяг не було, тому придбав їх через перекуп­ників. Таксисти, мовляв, до кор­дону підвезти не хотіли — через блокпости.

За словами Боголюбова, вно­чі прикордонники перевірили у нього документи, зауважень не мали. Прізвища Сюмак не знає…

Ексспіввласник «ПриватБан­ку» заперечує, що має намір просити політичного притулку за кордоном. Каже, після відвідин мами планував повернутися в Україну. Але тепер, після того, як ДБР відкрило проти нього кримі­нальне провадження, думатиме, як діяти далі…

Коментар для «ВЗ»

"В Україні не діє закон"

Юрій ЛУЦЕНКО, громадсько-політичний діяч, колишній глава МВС і ексгенпрокурор України

Пан Боголюбов мав усі законні підстави (вік, кількість дітей) для виїзду за кордон. Його, проте, не випустили. Варіантів та­кого рішення було два — очікування підозри і обмеження пере­сування, або чистий шантаж для отримання хабаря. Як бачимо, Боголюбов вирішив питання дешевше.

Висновки? У країні не діє закон.

Схожі новини