Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Будинок учених накладено арешт

Повідомлено про підозру колишньому голові Галицької райадміністрації Львова, через службову недбалість якого громаді завдано збитків на майже 12 мільйонів гривень

Фото з блогу Ігоря Сальникова
Фото з блогу Ігоря Сальникова

У справі «незаконної приватизації Будинку вчених» є розвиток: повідомлено про підозру колишньому голові однієї із районних адміністрацій Львівської міськради (Галицька районна адміністрація. — Авт.). Як розповіла «ВЗ» речниця Львівської обласної прокуратури Адріана Дмитренко, за процесуального керівництва прокурорів Галицької окружної прокуратури міста Львова повідомлено про підозру колишньому голові однієї із райадміністрацій Львівської міськради у службовій недбалості. Внаслідок таких дій підозрюваного територіальній громаді завдано збитків на майже 12 мільйонів гривень.

За даними слідства, посадовець безпідставно видав розпорядження та надалі підписав свідоцтво на об'єкт, на основі яких було незаконно приватизовано пам’ятку культури у центрі Львова. У результаті чого Будинок учених, історична будівля загальною площею понад 3 200 м кв, незаконно вибула з комунальної власності громади області. Слідчі дії тривають, на незаконно вилучене приміщення накладено арешт.

«Високий Замок» уже писав про пристрасті, які розгорілися довкола приміщення Будинку вчених. Це розкішна будівля у стилі віденського бароко, розташована у центрі Львова, на вулиці Листопадового чину, 6. Досі вона була відома як власність Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Однак у серпні минулого року Галицька окружна прокуратура подала судовий позов «про витребування з незаконного володіння приміщення Будинку вчених». Суд триває досі.

За даними прокуратури, приміщення Будинку вчених перебуває у приватній власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України незаконно. Хоча будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації, фактично Будинок учених використовується для отримання прибутку, що суперечить поняттю неприбуткової організації. Як відомо, приміщення Будинку вчених здають в оренду для проведення конференцій, концертів, презентацій, виставок, екскурсій, фотосесій, різних урочистих подій (весілля, хрестини, корпоративи).

«Окрім того, встановлено, що приміщення належало до обласної комунальної власності, й правових підстав для прийняття розпорядження районною адміністрацією про його відчуження не було», — йдеться у повідомленні Львівської обласної прокуратури.

Як уже писав «ВЗ» у профспілці вважають, що Будинок вчених перебуває у їхній власності законно. За словами голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марії Яцейко, коли в державі була колективна власність, Будинок учених був профспілковим майном. Після зміни законодавства, у 2005 році це майно перереєстрували і Галицька районна адміністрація міста Львова видала профспілці свідоцтво, що приміщення перебуває у власності Львівської обласної організації працівників освіти і науки України. Це було зроблено законно, на підставі тих документів, які вимагалися для перереєстрації.

Будинок учених — власність юридичної особи, це не право власності фізичної особи. Приміщення ніхто не приватизував, його ніхто не продає. Зараз Будинок учених використовується за призначенням, вважають у профспілці. Він на самоокупності. Прибутку від нього не мають, кошти від проведених заходів йдуть на зарплату працівникам і оплату комунальних послуг. Свого часу він був відреставрований за профспілкові внески, спонсорську допомогу Центрального комітету профспілки і обласних організацій галузевої профспілки освіти і науки. За словами Марії Яцейко, складається враження, що відбувається рейдерське захоплення Будинку вчених. Хто замовник «рейдерського захоплення» — наразі невідомо…

«Приміщення Будинку вчених ніколи не було в комунальній власності, — розповів „ВЗ“ директор Будинку вчених Василь Мастикаш. — Від 1948 року рішенням Кабінету міністрів Української РСР воно передано для заснування тут Львівського регіонального Будинку вчених. Є історична довідка. З того часу всі кошти, які вкладалися в це приміщення, були з профспілкових внесків. Коли ми робили останню реставрацію, ні держава, ні місто, ні область нам гроші не дали. Усі кошти збиралися з профспілкових внесків. Я сам особисто, коли прийшов сюди у 1986 році, ходив по різних директорах підприємств, науково-дослідних інститутів, вузів, профкомів, шукав контакти. Усі здавали гроші на проведення капітальної реставрації. Це не те, що хтось дав гроші і тут їх „роздерибанили“. Тут було зроблено масу робіт. Будинок вчених функціонує за призначенням. Скільки він співпрацює з обласною адміністрацією, з департаментом освіти ЛОДА, з мерією — тут ніколи нікому не відмовляли у проведенні різних заходів. Це ж приміщення не „наше“, воно служить для усіх львів'ян, тут проводяться різні заходи науковців — День науки, День освіти. Сюди йдуть люди, туристи… Але ж ми на самоокупності, ми ж мусимо його якось утримувати, десь ті гроші брати. Ми ж в держави не беремо гроші, ми державі ще й платимо податки. Але комусь, кому мільярди тиснуть кишеню, хоче задурно забрати від людей і собі покласти руку на це приміщення. Таких охочих є багато… Але ж так не можна! Скоро століття буде, як люди вкладали сюди свої гроші. Якби ці гроші не вкладали, тут би вже розвалюха була…»

Схожі новини