Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Збанкрутілий готель «Власта» хоче викупити екскандидат у мери Брезіцький

Каже, облаштує там щось на кшталт… Кембриджу

Готель “Власта”. Фото з відкритих джерел 
Готель “Власта”. Фото з відкритих джерел 

Регіональне відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях виставило на електронний аукціон ProZorro цілісний майновий комплекс готелю «Власта», що на вул. Клепарівській, 30. Стартова ціна — 6,9 мільйона гривень, торги стартують 23 січня. Наразі жоден учасник не подав документів на участь в електронному аукціоні. Але у регіональному відділенні Фонду держмайна очікують на ажіотаж.

Як розповів «ВЗ» начальник регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислав Калинець, є прогнози, що у торгах візьмуть участь чимало підприємців, і що вартість готелю може зрости щонайменше втричі. Мовляв, навіть не надто привабливі об'єкти у районах Львівської області купують за великі гроші… На «збанкрутіле» державне майно попит нині росте.

«Двозірковий готель „Власта“, що належить Міноборони, розташований у 12-поверховій будівлі, яку спорудили 1976 року (у радянські часи готель мав назву „росія“. — Авт.), — розповів пан Калинець. — Сам готель займав 9 поверхів і мав 157 номерів на 289 місць. На трьох інших поверхах були розміщені гуртожитки військовослужбовців. Об'єкт привабливий для продажу на онлайн-аукціоні, це хороша інвестиція для майбутнього бізнес-проєкту. Готель розташований у Львові за три кілометри від площі Ринок та за 20 хвилин пішки від парку „Високий замок“. Поруч працюють магазини і кафе. Через дорогу від готелю обладнано відкритий сезонний басейн. Відстань від готелю „Власта“ до автобусної зупинки на вулиці Клепарівській — 300 метрів. Міжнародний аеропорт Львова розміщений за 7,5 кілометра».

Уперше інформація про ймовірний продаж готелю «Власта» з молотка з’явилася ще 2021 року. Головна причина продажу — збитковість закладу. Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що Міноборони вирішило продати три свої готелі (у Львові, Києві й Кривому Розі), бо ті є збитковими.

Готель «Власта» має 8 мільйонів гривень кредиторської заборгованості, зокрема перед постачальниками й держбюджетом, а також борг із виплати зарплати працівникам. За станом на кінець жовтня 2022 року їх було 30. Покупець готелю має виплатити працівникам заборговану зарплату та покрити борги перед бюджетом, а ще зберегти колектив упродовж шести місяців.

Як стало відомо «ВЗ», частину приміщення готелю «Власта», а саме ресторанний комплекс, має у співвласності львівський бізнесмен, юрист, екскандидат на міського голову Львова Назарій Брезіцький. Зараз там працює приватна школа, де навчаються й діти юриста. Назарій підтвердив «ВЗ», що братиме участь в аукціоні, щоб викупити цілісний майновий комплекс «Власти». Проте для цього у бізнесмена є певна фінансова планка — не більше 20 мільйонів гривень. Адже, окрім стартової ціни, треба повністю покрити борги готелю (8 мільйонів), заплатити 7 мільйонів ПДВ, страховий внесок учасника торгів.

«До 16 мільйонів коштуватиме цей готель з усіма виплатами й боргами, — прогнозує Брезіцький. — Головна проблема цього лота — немає земельної документації. За „Властою“ не закріплена земля. У документах аукціону пише, що землі 56 „сотих“, але земельна документація відсутня. Коли покупець почне встановлювати межі, то отримає лише до 30 „сотих“. Трохи не добре, що держава продає майно без встановлених меж ділянки».

«Хочу придбати готель „Власта“, аби розбудувати там інститут, як у британському Кембриджі, — стверджує Назарій Брезіцький. — Щоб діти прийшли туди у трирічному віці й вийшли у сімнадцять років з багажем знань».

Схожі новини