Передплата 2024 ВЗ

ЄС потрібно чітко визнати відповідальність Росії за конфлікт на Донбасі, - Волкер

  • 16.12.2020, 12:55
  • 503

Для реалізації Мінських домовленостей не вистачає відвертої та прямої позиції Німеччини, Франції та ЄС щодо відповідальності Росії за її агресію проти України, і адміністрації Джо Байдена доведеться працювати над цією проблемою

Про це у вівторок, 15 грудня, заявив колишній спецпредставник США Курт Волкер, передає «Укрінформ».

«Що потрібно (для імплементації Мінська, — „Н“), так це набагато більшої відвертості та прямоти з боку Німеччини, Франції та ЄС щодо відповідальності Росії за війну», — зауважив колишній американський дипломат.

Він наголосив, що речі потрібно чітко називати своїми іменами: «Це агресія проти України та невиконання Росією її зобов’язань за Мінськими домовленостями».

Таку тверду позицію, за його словами, досі озвучували лише в процесі урегулювання США.

Тому він зауважив, що нова команда, яка очолить напрям зовнішньої політики в адміністрації Джо Байдена, добре обізнана в цьому питанні.

«Отже, нам доведеться попрацювати з нашими європейськими союзниками, щоби створити єдиний та чіткий фронт, який викриватиме агресію Росії», — наголосив Волкер.

Читайте також: Байден легко може перетворити путінську Росію на брудні пластівці сажі

Водночас він нагадав, що Мінські домовленості передбачають дві головні цілі. «Насамперед, це письмовий документ, у якому Росія підтвердить підтримку суверенітету й територіальної цілісності України», — зазначив експерт.

Крім того, продовжив він, основним для Європейського Союзу є підтримка санкцій проти Росії.

«Якщо Росія захоче зупинити війну на Донбасі — вона зможе це зробити, але факт полягає в тому, що вона не хоче цього.

І не тільки тому, що вона опікується Донбасом, але тому що хоче чинити вирішальний вплив на процес урядування в Україні в цілому", — зауважив колишній спецпредставник США.

Нагадаємо, лідери країн «нормандської четвірки» — президенти України, Франції, РФ, Німеччини — Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель — востаннє зустрілися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.

Схожі новини