Передплата 2024 «Добрий господар»

"Це дозволена річ": львівський священник прокоментував причастя "з однієї ложечки"

  • 08.04.2020, 16:35
  • 1 304

У вівторок, 7 квітня, на свято Благовіщення у Львові у церкві УГКЦ на Сихові священик причащав прихожан на подвір’ї церкви з однієї ложечки. Відео з цією подією викликало значний резонанс та обговорення у соцмережах. Натомість в УГКЦ запевнили, причастя не є забороненим за умови дотримання певних норм

Про це повідомляє Zaxid.net.

Відео, на якому зафіксовано процес причащання людей з однієї ложки у церкві Зіслання святого Духа на вул. Трильовського, оприлюднила 7 квітня у Facebook львів’янка Наталія Шахрайчук. Вона обурилася, що служителі церкви порушують вимоги карантину та наражають людей на небезпеку зараження коронавірусом.

«Отак за церквою тихенько причащають всіх з однієї ложечки. А ви платіть 17 000 за відсутність маски і гуляйте з дітьми на балконі», — написала вона.

Відео набрало понад 60 тис. поширень лише у Facebook. У коментарях більшість дописувачів обурювалися діями священика в умовах пандемії коронавірсу Covid-19.

Речник Львівської архієпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк, коментуючи це відео, пояснив, що причастя не є забороненим під час каратину за умови дотримання рекомендацій, визначених главою УГКЦ патріархом Святославом Шевчуком.

«У рекомендаціях чітко зазначено про те, що потрібно уділяти святу тайну Євхаристії (святе причастя) надворі — це дозволена річ, тому що це на відкритому просторі. Також є момент, що ложечка, якою причащають, має бути продезінфікована відповідним розчином. Про це йдеться також і в розпорядженні митрополита Львівського [Ігоря (Возьняка)]», — пояснив о. Павло Дроздяк.

Читайте також: На ті самі граблі: в Івано-Франківську жорстко порушили карантин біля церкви (відео)

На його думку, здійснюючи причастя на подвір’ї храму на Сихові, священик не вчинив порушень.

«Якщо ці люди мали потребу, церква їх не може відштовхнути. Люди були на території церковного подвір’я. З точки зору душпастирської, отець вчинив правильно, тому що він вийшов до людей. Він не ховався, а вийшов до людей, які молилися довкола храму, і причастив», — сказав о. Павло Дроздяк.

Водночас він не зміг уточнити, як саме проводилася дезінфекція ложечки, якою здійснювали причастя. Про це розпитали у настоятеля храму Зіслання святого Духа о. Василя Мироша, однак він на дзвінки не відповідав.

У розпорядженні архієпископа Львівського Ігоря Возняка щодо дій священиків під час загострення епідеміологічної ситуації є пояснення, як має здійснюватися причастя.

Зазначається, що при вділенні святого причастя забороняється радикально змінювати дотеперішній спосіб причащання, використовуючи одноразові ложечки чи вділяти причастя на руку. Натомість особи, які приступають до причастя, повинні «широко відкрити уста, устами ложечки не торкатися, не робити руками рухів, що можуть зачіпити ложечку, і не цілувати чаші».

Якщо ж хтось із віруючих, приступаючи до причастя, порушив цю вимогу, священник повинен витерти ложечку рушником, зволоженим спиртом, або відповідним медичним розчином. На відео Наталії Шахрайчук видно помічника священика, який при потребі має дезінфікувати ложечку.

Схожі новини