Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Названо 5 найбільш небезпечних продуктів в світі

  • 04.11.2018, 11:58
  • 1 055

Мінімум третина всіх випадків раку викликана способом життя, в тому числі і їжею.

Онкологи назвали найбільш небезпечні продукти, які можуть викликати захворювання на рак, пише «Портал про здоров’я».

Алкоголь. Потужний канцерогенний ефект надає не тільки головний компонент спиртного етанол, але й ацетальдегід — продукт, що утворюється в результаті його засвоєння і розщеплення організмом. За словами експертів, ацетальдегід акумулюється насамперед у слині, — тому зловживання алкоголем веде до розвитку раку порожнини рота, стравоходу, верхніх дихальних шляхів і шлунка. У жінок ацетальдегід має канцерогенну дію на органи статевої системи.

Перероблене м’ясо. За міжнародною класифікацією червоне м’ясо є канцерогеном з групи 2А (тобто можливим). Найбільш сильні в своєму шкідливий ефект ковбаса, сосиски, шинка, бекон та інші вироби цього ряду на основі м’яса. Цілий ряд досліджень зв’язав їх регулярне вживання з високою ймовірністю появи раку товстої і прямої кишки.

Копчені продукти. При копченні будь-який, навіть самий корисний продукт вбирає в себе бензапірен — виділяється при горінні поліциклічний вуглеводень, який діє на людський організм як канцероген. Те ж саме відбувається при готуванні їжі на відкритому вогні. Чим довший процес копчення і приготування на вогні, тим значніше концентрація канцерогенів в їжі.

Гарячий чай. Вчені не втомлюються нагадувати: не пийте занадто гарячі напої і не їжте їжу з пилу-жару. Палюча дія такого пиття і їжі може завдати непоправної шкоди слизовим тканинам порожнини рота, горла, стравоходу. Зверніть увагу, в регіонах, де сильні традиції гарячої кухні, має місце висока статистика ракових захворювань цих органів.

Прогірклі горіхи. У них, за словами експертів, з’являються афлатоксини, продукти життєдіяльності цвілевих грибів. Їх дія згубна для печінки, у тому числі і з точки зору розвитку раку печінки.

Схожі новини