Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як не хворіти навесні

Постійне відчуття втоми, зниження працездатності, сонливість, поганий настрій — супутники міжсезоння, добре відомі багатьом з нас. Як допомогти собі у період весняного браку сил, порадять фахівці

На думку медиків, осно­вними причинами сезонного нездужання є дефіцит ві­тамінів та різка переміна погоди: стрілку барометра «зашкалює» то в один, то в другий бік. Погода не­стійка і мінлива: яскраве сонечко змінюється холодним дощем зі штормовим вітром. «Так звана біо­логічна весна викликає розбалан­сування біоритмів в організмі лю­дини, — розповідає ендокринолог Орислава Савицька. — Погіршує перепади настрою різка гормо­нальна перебудова з підвищеною секрецією основних гормонів, що беруть участь у всіх обмінних про­цесах: естрогени, тестостерон, інсулін, гормони щитовидної за­лози сплітаються в єдине погано кероване ціле і дають нам відчуття душевного дискомфорту».

Одна з головних причин зане­паду сил — нестача заліза в ор­ганізмі. Тому намагайтеся попо­внювати його запаси, включаючи в меню яловичину, печінку, зеле­ні листові овочі, бобові, горіхи. «Якщо ви хочете, щоб ваш орга­нізм засвоїв залізо, — стверджує дієтолог Інна Тимчук, — краще обмежити споживання чаю та кави (ці напої містять поліфеноли, що заважають засвоєнню корисних мікроелементів). Втім, дефіцит заліза — далеко не єдина причина депресії. Не будемо забувати, що сезонне нездужання також тісно пов’язане і з нестачею магнію, що призводить до швидкої втомлюва­ності і млявості. Поповнити запас магнію в організмі допоможуть горіхи, насіння, риба, морепро­дукти, зерновий хліб, а також тем­но-зелені листові овочі. До того ж треба врахувати, що магній спри­яє засвоєнню калію, благотворно впливає на стан м’язової тканини. А тепер ще про один елемент, без якого важко впоратися з весняною депресією, — цинк. Саме він піклу­ється про нашу імунну систему і допомагає протистояти багатьом недугам. Ось чому на вашому сто­лі обов’язково повинні бути м’ясо, бобові, вироби з цілого зерна, ві­таміни групи В, особливо вітамін В12, і фолієва кислота. Якщо запас їх виснажився, може розвинутися анемія. Щоб уникнути цієї пробле­ми, намагайтеся регулярно їсти пісне м’ясо, печінку, горіхи та зер­нові продукти і приймати полівіта­мінні препарати».

А чи знаєте ви, що одні напої або продукти можуть позбавити вас бадьорості, а інші - додати сил? Наприклад, білкова їжа, осо­бливо в поєднанні з корисними вуглеводами, підвищує працез­датність і бадьорить, а ось цукор і продукти, що містять жири, — при­чина швидкої втомлюваності. Тож як зберегти працездатність про­тягом усього дня і не набрати зайвих кілограмів? «Насамперед не пропускати прийомів їжі, оскільки кожен з них постачає організм енергією, — наголошує гастро­ентеролог Ірина Білик. — Про­тягом дня треба мати не менше трьох основних прийомів їжі, а також кілька легких перекусів. Не ігноруйте сніданок — вранці їжте продукти, багаті на складні вугле­води, клітковину й білок. До обіду наша працездатність помітно зни­жується, і щоб відновити сили, від­дайте перевагу нежирним сортам м’яса, рибі або птиці в поєднанні з овочевим гарніром. Уникайте жир­ної їжі - вона точно не допоможе вам перемогти млявість». Баланс рідини в організмі має вирішаль­не значення для підтримки стану бадьорості і працездатності. Тому лікар радить випивати не менш ніж два літри води. Якщо ви схильні «заїдати» депресію солодощами, майте на увазі: цукор і продукти, що містять жири, — причина швид­кої втомлюваності і набору ваги.

Щоб впоратися з весняним не­домаганням, обов’язково включіть в раціон багаті харчовими волок­нами фрукти і овочі. «Їжте більше продуктів, що містять антиокси­данти, — вони знижують синтез вільних радикалів у самому орга­нізмі і сприяють своєчасному ви­веденню шкідливих речовин. Це, перш за все, різні червоні, жовті й зелені овочі: морква, селера, пе­трушка. А також фрукти: апельси­ни, лимони, ківі, яблука. Потужним антиоксидантом є і вітамін Е, якого особливо багато в горіхах, рослин­них оліях, авокадо, хлібі з висівка­ми і яєчних жовтках, — рекомендує Ірина Білик. — Справжнім порятун­ком від весняного гіповітамінозу є проростки злакових культур. Це продукт підвищеної біологічної цін­ності, салати і каші з якого здатні творити чудеса». Воно й не дивно, адже в пророслому зерні у зв’язку з різкою активізацією ферментів, необхідних для того, щоб воно про­росло, відбувається розщеплення всіх поживних речовин — вуглево­дів, білків і жирів, які в такому лег­кому вигляді засвоюються нашим організмом. У пророслих злаках багаторазово збільшується вміст вітамінів, природних антиокси­дантів, антибіотиків, стимуляторів життєдіяльності організму. Паро­стки пшениці на 25% складаються з білка — це більше, ніж у м’ясі та рибі. При цьому у пророщеній пше­ниці або бобових є всі незамінні амінокислоти. Тож купуйте цілі зер­на і пророщуйте їх у себе вдома. Зробити це дуже просто: промите зерно насипати в чашку, залити водою так, щоб вона тільки трохи покривала зерна. Через 8−10 годин промити зерно проточною водою, знову викласти його в чашку, пе­ріодично зволожуючи до пророс­тання. Через 1,5−2 дні з’являються крихітні білі паростки. Готуйте весняні страви, їжте на здоров’я і розпрощайтеся зі своєю втомою! До речі, вітаміни до весни зберіга­ються в квашеній капусті, варенні з чорної смородини. Тому не дайте пропасти смакоті! Поєднайте при­ємне з корисним.

Від занепаду сил допомагає такий енергетичний напій: в рівну кількість соку лимона, апельси­на і грейпфрута додається така ж кількість теплої води і 2 ч. л. меду. Щоденне вживання цього напою відновлює сили, піднімає настрій і усуває нестачу вітаміну С.

Схожі новини