Як не хворіти навесні
Постійне відчуття втоми, зниження працездатності, сонливість, поганий настрій — супутники міжсезоння, добре відомі багатьом з нас. Як допомогти собі у період весняного браку сил, порадять фахівці
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510104/zdorovia.jpg)
На думку медиків, основними причинами сезонного нездужання є дефіцит вітамінів та різка переміна погоди: стрілку барометра «зашкалює» то в один, то в другий бік. Погода нестійка і мінлива: яскраве сонечко змінюється холодним дощем зі штормовим вітром. «Так звана біологічна весна викликає розбалансування біоритмів в організмі людини, — розповідає ендокринолог Орислава Савицька. — Погіршує перепади настрою різка гормональна перебудова з підвищеною секрецією основних гормонів, що беруть участь у всіх обмінних процесах: естрогени, тестостерон, інсулін, гормони щитовидної залози сплітаються в єдине погано кероване ціле і дають нам відчуття душевного дискомфорту».
Одна з головних причин занепаду сил — нестача заліза в організмі. Тому намагайтеся поповнювати його запаси, включаючи в меню яловичину, печінку, зелені листові овочі, бобові, горіхи. «Якщо ви хочете, щоб ваш організм засвоїв залізо, — стверджує дієтолог Інна Тимчук, — краще обмежити споживання чаю та кави (ці напої містять поліфеноли, що заважають засвоєнню корисних мікроелементів). Втім, дефіцит заліза — далеко не єдина причина депресії. Не будемо забувати, що сезонне нездужання також тісно пов’язане і з нестачею магнію, що призводить до швидкої втомлюваності і млявості. Поповнити запас магнію в організмі допоможуть горіхи, насіння, риба, морепродукти, зерновий хліб, а також темно-зелені листові овочі. До того ж треба врахувати, що магній сприяє засвоєнню калію, благотворно впливає на стан м’язової тканини. А тепер ще про один елемент, без якого важко впоратися з весняною депресією, — цинк. Саме він піклується про нашу імунну систему і допомагає протистояти багатьом недугам. Ось чому на вашому столі обов’язково повинні бути м’ясо, бобові, вироби з цілого зерна, вітаміни групи В, особливо вітамін В12, і фолієва кислота. Якщо запас їх виснажився, може розвинутися анемія. Щоб уникнути цієї проблеми, намагайтеся регулярно їсти пісне м’ясо, печінку, горіхи та зернові продукти і приймати полівітамінні препарати».
А чи знаєте ви, що одні напої або продукти можуть позбавити вас бадьорості, а інші - додати сил? Наприклад, білкова їжа, особливо в поєднанні з корисними вуглеводами, підвищує працездатність і бадьорить, а ось цукор і продукти, що містять жири, — причина швидкої втомлюваності. Тож як зберегти працездатність протягом усього дня і не набрати зайвих кілограмів? «Насамперед не пропускати прийомів їжі, оскільки кожен з них постачає організм енергією, — наголошує гастроентеролог Ірина Білик. — Протягом дня треба мати не менше трьох основних прийомів їжі, а також кілька легких перекусів. Не ігноруйте сніданок — вранці їжте продукти, багаті на складні вуглеводи, клітковину й білок. До обіду наша працездатність помітно знижується, і щоб відновити сили, віддайте перевагу нежирним сортам м’яса, рибі або птиці в поєднанні з овочевим гарніром. Уникайте жирної їжі - вона точно не допоможе вам перемогти млявість». Баланс рідини в організмі має вирішальне значення для підтримки стану бадьорості і працездатності. Тому лікар радить випивати не менш ніж два літри води. Якщо ви схильні «заїдати» депресію солодощами, майте на увазі: цукор і продукти, що містять жири, — причина швидкої втомлюваності і набору ваги.
Щоб впоратися з весняним недомаганням, обов’язково включіть в раціон багаті харчовими волокнами фрукти і овочі. «Їжте більше продуктів, що містять антиоксиданти, — вони знижують синтез вільних радикалів у самому організмі і сприяють своєчасному виведенню шкідливих речовин. Це, перш за все, різні червоні, жовті й зелені овочі: морква, селера, петрушка. А також фрукти: апельсини, лимони, ківі, яблука. Потужним антиоксидантом є і вітамін Е, якого особливо багато в горіхах, рослинних оліях, авокадо, хлібі з висівками і яєчних жовтках, — рекомендує Ірина Білик. — Справжнім порятунком від весняного гіповітамінозу є проростки злакових культур. Це продукт підвищеної біологічної цінності, салати і каші з якого здатні творити чудеса». Воно й не дивно, адже в пророслому зерні у зв’язку з різкою активізацією ферментів, необхідних для того, щоб воно проросло, відбувається розщеплення всіх поживних речовин — вуглеводів, білків і жирів, які в такому легкому вигляді засвоюються нашим організмом. У пророслих злаках багаторазово збільшується вміст вітамінів, природних антиоксидантів, антибіотиків, стимуляторів життєдіяльності організму. Паростки пшениці на 25% складаються з білка — це більше, ніж у м’ясі та рибі. При цьому у пророщеній пшениці або бобових є всі незамінні амінокислоти. Тож купуйте цілі зерна і пророщуйте їх у себе вдома. Зробити це дуже просто: промите зерно насипати в чашку, залити водою так, щоб вона тільки трохи покривала зерна. Через 8−10 годин промити зерно проточною водою, знову викласти його в чашку, періодично зволожуючи до проростання. Через 1,5−2 дні з’являються крихітні білі паростки. Готуйте весняні страви, їжте на здоров’я і розпрощайтеся зі своєю втомою! До речі, вітаміни до весни зберігаються в квашеній капусті, варенні з чорної смородини. Тому не дайте пропасти смакоті! Поєднайте приємне з корисним.
Від занепаду сил допомагає такий енергетичний напій: в рівну кількість соку лимона, апельсина і грейпфрута додається така ж кількість теплої води і 2 ч. л. меду. Щоденне вживання цього напою відновлює сили, піднімає настрій і усуває нестачу вітаміну С.