Утримують кіз та вирощують овочі
Жителі села Будище Коропського району Оксана та Ігор Лукіни на власному обійсті утримують близько двох десятків кіз
Ще 10 років тому мешканці мегаполісу з Дніпропетровщини й гадки не мали про таке. Проте життя внесло корективи, і родина виховательки дитсадка та зварника підприємства разом із чотирма дітьми за рекомендацією друзів придбали хату в мальовничому селі й почали освоювати ази сільського господарства.
Спершу взялися вирощувати городину, придбали птицю. А тоді цілком випадково дістався їм віслюк Ясень (аж із рідних країв). Два роки тому тітка подарувала сім'ї двох породистих кізок.
— Вони були для нас справжньою знахідкою. Овочів та зернових достатньо, куди не глянь — луги й ліси, паша прекрасна. До того ж ми з певних причин не вживаємо ні м’яса, ні риби. Відтак молочна продукція стала незамінною на нашому столі, — ділиться думками пані Оксана.
Тепер родина доглядає сімох дійних кіз, трьох цапиків та близько десятка молодняку. Утримують представників порід ламанчі, зааненські та нубійські. Тварини перебувають у просторому світлому приміщенні. До раціону, крім сіна, входять овес, пшениця, гілки. Періодично ґазди тішать своїх підопічних спеціальними вітамінами. Теплої погоди кози перебувають на вигулі.
— Особливо подобається порода ламанчі, що цінується за хороші смакові характеристики молока, в якому відсутній специфічний запах. Воно значно корисніше від коров’ячого, бо містить багато органічних речовин та мікроелементів. Продукт солодкий, смачний.
До речі, згаданих тварин можна розводити й задля м’яса, адже окремі особини досягають майже центнерної ваги, — пояснює жінка.
— А де берете корми?
— На 1,5 гектара вирощуємо городину, ячмінь, пшеницю, пів гектара зайнято під кукурудзою, люцерною. А ще куди не глянь — луки, тож бери косу — й до праці, — каже ентузіастка.
Їй подобаються породисті кози — спокійні, розумні й лагідні. Хазяйнувати допомагають чоловік та менші сини.
Далі пані Оксана розповідає, як за невеликий проміжок часу навчилась не лише доїти, доглядати поголів'я, а й готувати з молока сир, косички, бринзу, сметану…
— Моя мрія — освоїти технології твердих сортів сиру, — розповідає господиня. Це дозволило б урізноманітнити наше меню.
Світлана Малиношевська