Передплата 2024 «Добрий господар»

Утримують кіз та вирощують овочі

Жителі села Будище Короп­ського району Оксана та Ігор Лукіни на власному обійсті утримують близько двох десятків кіз

Протягом весняно-літнього періоду Оксана та Ігор Лукіни випасають своїх кіз. Фото з архіву родини Лукіних
Протягом весняно-літнього періоду Оксана та Ігор Лукіни випасають своїх кіз. Фото з архіву родини Лукіних

Ще 10 років тому меш­канці мегаполісу з Дніпропетровщини й гадки не мали про таке. Проте життя внесло корективи, і ро­дина виховательки дитсадка та зварника підприємства разом із чотирма дітьми за рекомен­дацією друзів придбали хату в мальовничому селі й почали освоювати ази сільського гос­подарства.

Спершу взялися вирощувати городину, придбали птицю. А тоді цілком випадково дістався їм віслюк Ясень (аж із рідних країв). Два роки тому тітка по­дарувала сім'ї двох породистих кізок.

— Вони були для нас справж­ньою знахідкою. Овочів та зер­нових достатньо, куди не глянь — луги й ліси, паша прекрасна. До того ж ми з певних причин не вживаємо ні м’яса, ні риби. Відтак молочна продукція стала незамінною на нашому столі, — ділиться думками пані Оксана.

Тепер родина доглядає сі­мох дійних кіз, трьох цапиків та близько десятка молодняку. Утримують представників порід ламанчі, зааненські та нубійські. Тварини перебувають у про­сторому світлому приміщенні. До раціону, крім сіна, входять овес, пшениця, гілки. Періодич­но ґазди тішать своїх підопічних спеціальними вітамінами. Те­плої погоди кози перебувають на вигулі.

— Особливо подобається по­рода ламанчі, що цінується за хороші смакові характеристики молока, в якому відсутній спе­цифічний запах. Воно значно корисніше від коров’ячого, бо містить багато органічних речо­вин та мікроелементів. Продукт солодкий, смачний.

До речі, згаданих тварин можна розводити й задля м’яса, адже окремі особини досягають майже центнерної ваги, — пояс­нює жінка.

— А де берете корми?

— На 1,5 гектара вирощуємо городину, ячмінь, пшеницю, пів гектара зайнято під куку­рудзою, люцерною. А ще куди не глянь — луки, тож бери косу — й до праці, — каже ентузіаст­ка.

Їй подобаються породисті кози — спокійні, розумні й лагід­ні. Хазяйнувати допомагають чоловік та менші сини.

Далі пані Оксана розповідає, як за невеликий проміжок часу навчилась не лише доїти, до­глядати поголів'я, а й готувати з молока сир, косички, бринзу, сметану…

— Моя мрія — освоїти техноло­гії твердих сортів сиру, — розпо­відає господиня. Це дозволило б урізноманітнити наше меню.

Із молока сільським ентузіастам удається виготовляти різноманітні види сиру.
Із молока сільським ентузіастам удається виготовляти різноманітні види сиру.

Світлана Малиношевська

Схожі новини