Із доглянутих грядок — висока віддача
Львів'янин Богдан Засадний дуже любить подорожувати. Тому відвідав чимало цікавих місць України та закордоння (не лише автомобілем, а й велосипедом)
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516892/hriadka.jpg)
Інше його хобі - робота на дачній ділянці, котра розташована у колективному садовому товаристві «Жайворонок» (адміністративно входить до села Скнилова Зимноводівської ОТГ). Тут разом із дружиною Христиною вирощують різноманітні овочі.
Чималу площу традиційно займає картопля, якої висаджують три сорти. Уже з середини липня сім'я смакує молодою бульбою. Добре вродили цього року й кабачки сорту Кавілі. Їх вистачило собі, друзям та сусідам.
Особливу увагу приділяє Богдан Богданович помідорам, котрих має вісім сортів.
Оскільки цим пасльоновим шкідливі опади та холодні роси, то «поселяє» їх у двох компактних тепличках. Завдяки «даху» томати швидше дозрівають (починаючи з другої декади липня). Та й тривалість плодоношення суттєво продовжується — аж до заморозків.
Дещо схожа ситуація і з болгарським перцем, якого вирощує три різновиди. Розсаду, виплекану самотужки, дбайливий чоловік навесні пересаджує під натягнуте по дугах агроволокно. Ранньої пори воно захищає рослини від понижених температур, а надмірно спекотної літньої погоди стає перепоною палючим променям сонця.
Водночас ростуть у Засадних мускатні гарбузи — круглої та грушоподібної форми. Ще ж є столові буряки, морква, капуста (традиційного сорту і брюссельська), часник, біб, м’ята. Уздовж стежки, що в центрі городу, тягнеться по тичках в’юнка квасоля.
Зрештою, нинішнього сезону господар висіяв на невеликій експериментальній грядочці навіть насіння кавунів та динь. Хоче спробувати, як почуватимуться згадані теплолюби у наших умовах.
Усі насадження старанно доглянуті, без бур’янів. Засушливого періоду ґазди проводять поливи дощовою водою, котру старанно «ловлять у встановлені під ринви діжки та стару ванну.
Є у працьовитого подружжя і своя садовина. По периметру ділянки вишикувалися кущі смородини, ожини, порічок, аґрусу. У кутку прилаштувався цілющий лимонник, трішки далі розмістилися йошта, тибетська суниця-малина…
Тим часом навколо літнього будиночка наливає грона виноград трьох сортів. Із зірваних ягід пан Богдан виготовляє домашнє вино, яким пригощає гостей.
Також «прописалися» на дачі горіх, черешні, груші, яблуні. Із плодів Засадні отримують компоти, джеми, повидло, сушениці.
А Христина Омелянівна не може уявити свого життя без квітів. Тож, окрім усього іншого, обов’язково висаджує на клумбі флокси, півонії, тюльпани та ін.