Передплата 2024 ВЗ

Залюбки працюють у саду та на городі

Близько десяти років тому львів'яни Анатолій та Олена Коробки придбали у садовому товаристві «Черемшина» Бартатівської сільської ради дачну ділянку. Відтоді вона стала улюбленим місцем, де подружжя проводить увесь вільний час.

Анатолій Коробка уважно оглядає свої деревця. Фото автора
Анатолій Коробка уважно оглядає свої деревця. Фото автора

Анатолій Миколайович відремонтував літній будиночок, поряд звів невеличкий сарай для городнього інвентарю, ще ж змайстрував альтанку, тепличку.

Особлива любов чоловіка — садовина, якій відвів значну частину площі. Тепер на обійсті плодоносять яблуні, коло­ноподібні груші, абрикоси, три персики, диво-вишня (гібрид вишні й черешні).

Також дарують ягоди смо­родина, лохина, ремонтантна та традиційна малина, мао-мао (гібрид малини й суниці). Поряд чіпляється вусиками за шпалеру виноград… Від­так усе літо на столі дбайливої родини не переводяться свіжі плоди. Дружина готує з них компоти, джеми, варення.

До речі, одна з передумов високого врожаю — хороше за­пилення. Проводять його свої ж бджоли, адже господар має невеличку пасіку. Так золото­крилки віддячують за хороший догляд. А заодно ще й прино­сять якісний мед.

Чимало уваги приділяють Коробки овочам. Оскільки місцевість низовинна, то біль­шість із них ростуть на спеці­ально облаштованих підви­щених грядках. Їх наповнено родючою землею та привезе­ним з іподрому кінським гно­єм, який виконує роль добри­ва і мульчі.

Отож активно тягнуться до сонця картопля, морква, час­ник, цибуля, буряки, огірки, зеленіють кріп, вітамінні сала­ти…

А недавно герої нашої роз­повіді висадили у відкритий ґрунт розсаду баклажанів. Їх, як і ряд інших теплолюбів, накривають імпровізованим парничком із об'ємних пет-пляшок, у котрих відрізане дно, а горловина затягнута агроволокном (для хорошого провітрювання). Таке нехи­тре пристосування захищає паростки від нічних знижень температури, а також стає перепоною ненажерливим слимакам.

Окрема тема — помідори, які просто неба зазвичай за­ражаються фітофторозом. Тому їх доводиться плекати у теплиці. Це високорослі сорти Апельсин, Чорний принц, Ма­линівка, Дебарао. Аби росли­ни не хилилися, пан Анатолій біля кожної натягнув від землі до даху надійні мотузки, що підтримують стовбурці. Тож томати ростуть міцними та здоровими.

Ну і, звісно, як же без кві­тів? Ними Олена Володими­рівна обсадила кожен закуток обійстя. З ранньої весни тут цвітуть гіацинти, нарциси, тюльпани, іриси. Потім настає черга півоній, троянд, клема­тисів, айстр, фуксій. Тож різ­номанітні барви милують око аж до холодів.

Схожі новини