Передплата 2024 «Добрий господар»

Шпалери для винограду

Для належного розвитку винограду потрібні шпалери, що забезпечать стійкість лози, хороше освітлення та венти­ляцію. Вони бувають різноманітних конфігурацій. Найпро­стіше виготовити одноплощинні, які ідеально підійдуть молодим насадженням, а також кущам дрібних сортів

Основою стають металеві труби завдовжки 2,7 м. Окремі господарі використовують міц­ні стовпи з деревини твердих порід — дуба, акації, ясена. Їх необхідно просочити захисною олією (щоб уберегти від вологи й патогенів), а нижню частину, котра піде в землю, обробити соляркою або смолою.

Ці бруси встановлюють вертикально у викопані через 3−4 м ями завглибшки 60−70 см і закидають ґрунтом та до­бре притоптують. Всі вони ма­ють розташовуватися на одній лінії, завдяки чому вдасться не допускати нахиляння.

Відтак натягуйте 3−4 ряди мідного чи алюмінієвого дроту діаметром 3−4 мм (сталевий швидко іржавіє). Верхній шар повинен на 5 см не доходити верхівки, а нижній — перебува­ти за пів метра від землі. Їх при­кріплюють скобами до стояків.

Згадана конструкція про­служить багато років, підтри­муючи ваговиті пагони ягідни­ків.

Схожі новини