Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На ділянці - спаржа, артишок та броколіні

Усе більше українців вирощують на своїх ділянках екзотичні овочі. Із незвичними для нашого краю рослинами полюбляють експериментувати і брати Іван, Руслан та Максим Павліки, що живуть у селищі Царичанка Дніпропетровської області

Брати Павліки вирощують незвичні для загалу культури. Фото з архіву родини Павліків.
Брати Павліки вирощують незвичні для загалу культури. Фото з архіву родини Павліків.

«Родинну справу започатку­вали 2019 року. Підкинув ідею наш знайомий, який свого часу займався спаржею. Він же й до­поміг із посадковим матеріалом. Ми були далекі від сільського господарства, тому вирішили, що це буде легко», — розповідає Максим Павлік.

Обов’язки між собою брати розподілили таким чином: Іван відповідає за роботу з партне­рами та збут, Максим і Руслан займаються агротехнологічним напрямом, а їхні дружини — ко­мунікаціями.

Насамперед ґазди привезли з Нідерландів якісні саджанці. Там же проходили стажуван­ня, отримували консультаційну підтримку. Багато обладнання купували за кордоном, дещо розробляли самотужки. Зокре­ма, нещодавно Павліки придба­ли спеціальні холодильники, в яких продукцію можна зберігати упродовж місяця.

Як відомо, сезон згаданої культури доволі короткий, за­вершується уже в червні. Аби й надалі мати роботу, торік енту­зіасти почали вирощувати ще й артишок. Цю рослину наразі не часто зустрінеш на наших полях, та й у продажу (якщо і є на при­лавках, то зазвичай — імпортна).

Плекають згадану новинку з розсади (бо це — теплолюб). Сіяти насіння необхідно в зви­чайні дрібнопористі касети по 160 осередків (400−600 мм). На 9−11 день з’являться сходи. Приблизно через місяць про­водять перевалювання у великі касети по 40 осередків того ж стандарту — 400−600 мм.

Цьогоріч брати вирішили продовжити експериментувати з іншими городніми екзотами. Такою є капуста броколіні, котра лише з’являється на ділянках експериментаторів. Це — гібрид броколі та китайського різнови­ду цього овоча, який уперше був виведений 1993 року в Японії. У рослини невеликі суцвіття і ви­тягнуті стебла з дрібними лис­точками. Її ще можна охарак­теризувати так: зверху броколі, знизу спаржа. Усі частини їстівні як у сирому, так і в приготовано­му вигляді.

Перший урожай очікується у серпні. Збиратимуть його, коли суцвіття сягне 15 см. Сезон три­ває півтора місяця, поряд зі зрі­заними пагонами виростають нові. Господарі сподіваються, що броколіні, як і аспарагус, теж стане у нас популярним.

А ще Павліки мають намір зробити поле відкритим для туристів, як це практикується в Європі. Тобто гості зможуть від­почити і припасти для себе сві­жу продукцію.

Схожі новини