Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пісний обід

З понеділка розпочався Великий піст, а значить, слід поповнити своє меню новими пісними стравами

Великий піст триватиме більше шести тижнів, до 2 травня. Упродовж сорока восьми днів слід утримуватися від їжі тваринного походження і м’яса. Варто також обмежити, а краще відмовитися від шкідливих звичок — куріння і розпивання алкоголю. Будьте чесними і тактовними. Утримування від їжі не означає, що ви будете їсти гірше, ніж раніше. Пропонуємо рецепти страв, які зможуть компенсувати відсутність м’ясних страв.

Салат

1 баночка кукурудзи, 250−300 г грибів (печериць або глив), 2−3 квашені огірки, 1−2 болгарські перці, кріп, петрушка, лимонний сік, оливкова олія, сіль, перець.

Соломкою нарізати гриби і обсмажити на олії, посоливши до смаку. Солоні огірки і чер­воний болгарський перець на­різати теж соломкою, додати кукурудзу і зелень. Заправити лимонним соком з оливковою олією, додати трішки чорного меленого перцю.

Суп-харчо

1 склянка круглого рису, 1 цибулина, 1 склянка волось­ких горіхів, ½ стручка чер­воного гострого перцю, 2 ст. ложки томатної пасти, 3 ст. ложки соусу ткемалі, 2 ст. ложки олії, 1 ч. ложка хмелі-сунелі, 1 ч. ложка уцхо-суне­лі, ½ пучка кінзи, 3 зубчики часнику, сіль, 3 л води.

Цибулю нашаткувати тон­кими півкільцями і підсмажити на олії. Додати томатну пасту і тушкувати до забарвлення жиру в червоний колір. Додати соус ткемалі і прогріти.

Рис промити і зварити, по­соливши після закипання.

Хвилин через 7 додати в суп пасерування, всипати прянощі, додати нарізані горіхи і гострий перець. Проварити 5 хв і зняти каструлю з вогню.

Кінзу і часник дрібно посікти і додати в суп. Дати настоятися під кришкою 10 хв.

Пельмені із зеленню

Тісто: 1 склянка води, ½ ч. ложки солі, дрібка перцю, 300−400 г борошна.

Начинка: по 1 пучку зе­лені петрушки і кропу, 200−300 г капусти, ½ цибулини, 1 зубчик часнику, сіль, пе­рець, олія.

У холодну воду висипати сіль і перець, борошно, замі­сити гладке тісто, накрити і по­ставити в прохолодне місце на пів години.

Подрібнити в блендері (або змолоти на м’ясорубці) всі компоненти начинки, додати сіль, перець, олію.

Тонко розкачати тісто, ви­різати кружальця, покласти начинку, защипати як звичайні пельмені. Охолодити в моро­зилці. Варити в підсоленій воді 5−10 хв.

Викласти на тарілку, полити томатним або соєвим соусом.

Плов

2 склянки рису, 3 цибули­ни, 2 морквини, родзинки, курага, чорнослив, спеції — до смаку.

Родзинки, курагу і чор­нослив замочити у воді. Рис промити. Цибулю, моркву підсмажити з родзинками, чор­носливом і курагою. Все склас­ти в казан і залити водою, по­класти спеції.

Спочатку готувати при висо­кій температурі, але коли вода випарується, накрити казан кришкою і поставити на неве­лику температуру. Кришку об­горнути рушником.

Котлети з вівсянки

1 склянка вівсяних плас­тівців, ½ склянки окропу, 1 картоплина, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, кріп, сіль, панірувальні сухарі.

Вівсянку залити окропом і залишити на 20−30 хв.

Натерти картоплю, дрібно нарізати цибулю і зелень, час­ник вичавити.

Змішати, сформувати кот­летки і обваляти їх у сухарях.

Обсмажити на середньому вогні з двох боків до рум’яної скоринки.

Схожі новини