Як правильно вийти з Великого посту, щоб не потрапити на прийом до гастроентеролога
Після семитижневого посту тіло прагне святкового застілля, але стриманість — запорука здоров’я. Різке повернення до важкої їжі може обернутися проблемами з шлунком, печінкою та підшлунковою. Як вийти з посту правильно, не зашкодити організму та зберегти святковий настрій — поради від лікарки Ольги Литюк
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/531160/vykhidzpostu.jpg)
Після семи тижнів обмежень в їжі так хочеться спробувати все, що є на пасхальному столі, — вже і негайно! «Проте варто з особливою увагою поставитися до того, що ви збираєтесь з'їсти після закінчення строгого посту. Вживати можна все, але потроху, — звертає увагу читачів „ВЗ“ лікарка із загальної гігієни Львівського районного відділу обласного центру контролю й профілактики хвороб МОЗ України Ольга Литюк. — Якщо неправильно вийти з посту, то для нашого здоров’я буде більше шкоди, ніж ми отримаємо користі від самого посту. А це загрожує появою чи загостренням виразкової хвороби шлунка, розладами кишківника, панкреатитом та холециститом. Також варто очікувати, що ви загалом погано почуватиметеся в наступні дні й навіть тижні».
«Вихід з посту займає 1−2 тижні, тому протягом цього часу постарайтеся дотримуватися кількох нескладних правил і рекомендацій», — радить лікарка.
Щоб допомогти шлунку і кишківнику налаштуватися на прийом їжі, перед першою великодньою трапезою випийте 1−2 склянки води — так ви зменшите відчуття голоду.
Почніть із яєць. Недарма за традицією розговлятися потрібно крашанками — білок яйця засвоюється значно легше, ніж білки м’яса. Однієї крашанки для початку цілком достатньо.
Вживайте в їжу більше зелені, фруктів, овочів, зокрема квашену капусту. Ці продукти допоможуть засвоїтися важчій їжі.
Не накидайтеся на випічку, адже свіжа здоба — справжній тягар для травної системи. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту у перші дні після посту краще взагалі відмовитися від випічки. А от сирну паску можна їсти без жодних побоювань.
«З м’ясними продуктами краще також не поспішати та вводити їх у раціон поступово. В ідеалі - лише з третього-четвертого дня після Великоднього сніданку. При цьому починати варто з дієтичних сортів м’яса — індички, курячої грудки, нежирної телятини, приготованої на парі або запеченої в духовці, — перелічує Ольга Литюк. — Однак в жодному разі не з ковбасних виробів, які взагалі краще спробувати аж на шостий чи сьомий день. Небезпечні також будь-які копченості».
Перший тиждень варто їсти часто та невеликими порціями. Необхідно уникати переїдань. «Викладіть на тарілку відразу всю порцію, але їжте повільно, з паузами. Не поспішайте докладати нові страви, поки не доїсте те, що вже лежить на тарілці. Поїли, проте й далі відчуваєте легкий голод? Час встати з-за столу. Відчуття ситості прийде приблизно через 20 хвилин, — запевняє фахівчиня. — Вечерю бажано у цей день пропустити або повечеряти несолодким йогуртом чи кефіром — нехай шлунок трохи відпочине».
«Будьте обережні з алкоголем, — закликає Ольга Литюк. — За час посту печінка відвикає від подібних навантажень, і просто не встигне виробити достатню кількість ферменту, щоб розщепити спиртне. Як наслідок, ви не тільки завдасте шкоди організму, але й моментально сп’янієте, а хіба це відповідає піднесеному великодньому настрою?». «Пів келиха або келих сухого вина чи 50 мл міцного алкоголю — це максимум, що можна собі дозволити під час пасхального розговіння», — додає лікарка.
Також лікарка рекомендує відмовитися від «снеків», кави та газованих напоїв. А замість цього радить пити більше звичайної води без газу — вона допоможе вивести токсини. Підійде й трав’яний чай або легкі узвари. «Поступово вводьте в раціон молоко, м’ясо та яйця. Кисломолочні продукти, такі як йогурт, сир і кефір, допоможуть організму призвичаїтися до непісної їжі», — наголошує фахівчиня.
Важливо більше рухатися — це сприятиме травленню. «Свята — це час для спілкування з близькими, а не лише години сидіння за великим столом. Організуйте свій Великдень так, щоб у ці дні знайшлося місце для розваг, прогулянок й ігор на свіжому повітрі з дітьми. Тоді все буде добре, — запевняє Ольга Литюк. — Бережіть себе. Гарних, смачних і легких вам свят!».