Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Як правильно вийти з Великого посту, щоб не потрапити на прийом до гастроентеролога

Після семитижневого посту тіло прагне святкового застілля, але стриманість — запорука здоров’я. Різке повернення до важкої їжі може обернутися проблемами з шлунком, печінкою та підшлунковою. Як вийти з посту правильно, не зашкодити організму та зберегти святковий настрій — поради від лікарки Ольги Литюк

Великдень – час побути з родиною, та не лише за святковим столом. Поїли – і гайда на прогулянку! Фото Pexels
Великдень – час побути з родиною, та не лише за святковим столом. Поїли – і гайда на прогулянку! Фото Pexels

Після семи тижнів обмежень в їжі так хочеться спробувати все, що є на пасхальному столі, — вже і негайно! «Проте варто з особливою увагою поставитися до того, що ви збираєтесь з'їсти після закінчення строгого посту. Вживати можна все, але потроху, — звертає увагу читачів „ВЗ“ лікарка із загальної гігієни Львівського районного відділу обласного центру контролю й профілактики хвороб МОЗ України Ольга Литюк. — Якщо неправильно вийти з посту, то для нашого здоров’я буде більше шкоди, ніж ми отримаємо користі від самого посту. А це загрожує появою чи загостренням виразкової хвороби шлунка, розладами кишківника, панкреатитом та холециститом. Також варто очікувати, що ви загалом погано почуватиметеся в наступні дні й навіть тижні».

«Вихід з посту займає 1−2 тижні, тому протягом цього часу постарайтеся дотримуватися кількох нескладних правил і ре­комендацій», — радить лікарка.

Щоб допомогти шлунку і кишківнику налаштуватися на прийом їжі, перед першою ве­ликодньою трапезою випийте 1−2 склянки води — так ви змен­шите відчуття голоду.

Почніть із яєць. Недарма за традицією розговлятися потріб­но крашанками — білок яйця за­своюється значно легше, ніж білки м’яса. Однієї крашанки для початку цілком достатньо.

Вживайте в їжу більше зелені, фруктів, овочів, зокрема кваше­ну капусту. Ці продукти допомо­жуть засвоїтися важчій їжі.

Не накидайтеся на випічку, адже свіжа здоба — справжній тягар для травної системи. Лю­дям із захворюваннями шлунко­во-кишкового тракту у перші дні після посту краще взагалі від­мовитися від випічки. А от сир­ну паску можна їсти без жодних побоювань.

«З м’ясними продуктами кра­ще також не поспішати та вво­дити їх у раціон поступово. В ідеалі - лише з третього-чет­вертого дня після Великодньо­го сніданку. При цьому починати варто з дієтичних сортів м’яса — індички, курячої грудки, нежир­ної телятини, приготованої на парі або запеченої в духовці, — перелічує Ольга Литюк. — Однак в жодному разі не з ковбасних виробів, які взагалі краще спро­бувати аж на шостий чи сьомий день. Небезпечні також будь-які копченості».

Перший тиждень варто їсти часто та невеликими порціями. Необхідно уникати переїдань. «Викладіть на тарілку відра­зу всю порцію, але їжте повіль­но, з паузами. Не поспішайте докладати нові страви, поки не доїсте те, що вже лежить на та­рілці. Поїли, проте й далі відчу­ваєте легкий голод? Час встати з-за столу. Відчуття ситості при­йде приблизно через 20 хвилин, — запевняє фахівчиня. — Вечерю бажано у цей день пропустити або повечеряти несолодким йо­гуртом чи кефіром — нехай шлу­нок трохи відпочине».

«Будьте обережні з алкого­лем, — закликає Ольга Литюк. — За час посту печінка відвикає від подібних навантажень, і просто не встигне виробити достатню кількість ферменту, щоб розще­пити спиртне. Як наслідок, ви не тільки завдасте шкоди організ­му, але й моментально сп’янієте, а хіба це відповідає піднесеному великодньому настрою?». «Пів келиха або келих сухого вина чи 50 мл міцного алкоголю — це максимум, що можна собі до­зволити під час пасхального роз­говіння», — додає лікарка.

Також лікарка рекомендує відмовитися від «снеків», кави та газованих напоїв. А замість цього радить пити більше зви­чайної води без газу — вона до­поможе вивести токсини. Піді­йде й трав’яний чай або легкі узвари. «Поступово вводьте в раціон молоко, м’ясо та яйця. Кисломолочні продукти, такі як йогурт, сир і кефір, допоможуть організму призвичаїтися до не­пісної їжі», — наголошує фахів­чиня.

Важливо більше рухати­ся — це сприятиме травленню. «Свята — це час для спілкуван­ня з близькими, а не лише годи­ни сидіння за великим столом. Організуйте свій Великдень так, щоб у ці дні знайшлося міс­це для розваг, прогулянок й ігор на свіжому повітрі з дітьми. Тоді все буде добре, — запевняє Оль­га Литюк. — Бережіть себе. Гар­них, смачних і легких вам свят!».