Передплата 2024 ВЗ

Лузати насіння – корисно!

Рятує від депресії, допомагає чоловічому здоров‘ю, робить красивим волосся і шкіру

Якщо раніше лузання насіння було ознакою невихованості, то тепер шанувальники здорового способу життя не кремпуються і можуть займатися цим прилюдно.

Насіння соняшни­ку привезли до Європи з Мексики у XVI ст. і на­зивали його «травою сонця», або «перуанською квіткою сонця». В Америці цю рос­лину знали вже 20−30 століть тому. В Англії їли молоді ко­шики суцвіть з оцтом і олією. Слов’яни дізналися про со­няшник у XVIII ст., його садили біля будинків. Нині соняшник є однією з найприбутковіших сільськогосподарських куль­тур України.

Фахівці і дієтологи, при­хильники здорового способу життя, часто рекомендують лузати насіння для профілак­тики різних захворювань і ви­користовувати навіть як ліку­вальний засіб.

Захворюванням серце­во-судинної системи можна запобігти, якщо з’їдати що­дня по 100 грамів насіння соняшнику; полегшує воно і хвороби печінки. Калію в насінні у п’ять разів біль­ше, ніж у бананах. Спортс­менам і тим, хто зайнятий важкою працею, насіння теж дуже корисне — воно зміц­нює м’язову систему. Після важких інфекційних захво­рювань, травм і переломів сире насіння соняшнику сприяє відновленню та заго­єнню тканин. За допомогою цього насіння можна запо­бігти розвитку депресії, зня­ти тривожний стан. Насіння соняшнику широко викорис­товують у народній медици­ні, кажуть, воно корисне для чоловічого здоров’я і робить красивим волосся та шкіру. За допомогою лузання на­сіння радять боротися з ку­рінням і поганим настроєм. До речі, вегани цінують на­сіння саме за високу пожив­ність рослинного білка, а ось люди, котрі стежать за ва­гою, навпаки, обмежують його споживання через ви­соку калорійність.

Їсти краще сире насін­ня, не підсмажуючи. А якщо смажити, то злегка, або про­сто підсушувати — безпосе­редньо перед вживанням. Не варто лузати насіння час­то — можна пошкодити зубну емаль.

За ті кілька століть, що лю­дина знайома з насінням со­няшнику, придумано безліч способів його використан­ня. Очищені зерна є в кон­дитерських виробах і дієтич­них круп’яних стравах, у хлібі і салатах. Незамінне воно й у виробництві олії. Соняшник на зерно вирощують у всіх куточках світу, а лідирують у виробництві насіння США, Бразилія, Україна… На бать­ківщині соняшнику, в Півден­ній Америці, підсолене на­сіння називають стравою для стадіонів. Соняшнико­ве насіння поєднують з ба­гатьма крупами і зерновими пластівцями, додають у різні сорти хліба, роблять з нього козинаки і халву. Також на­сіння соняшнику додають у шоколад, енергетичні батон­чики на меду, десерти зі су­хофруктами та інші солодо­щі. Подрібнені і цілі зерна є своєрідною енергетичною добавкою до корисних сні­данків, фруктових і овочевих салатів, мюслі і каш.

Соняшникова халва

3 склянки очищеного насіння, 2 склянки борошна, 100 мл соняшникової олії, 200 мл води, 100 г цукру, ванілін.

Насіння висипати на пательню без олії і обсмажити, помішуючи; змолоти на м’ясорубці кілька разів. Також обсмажити борошно — без олії, поки воно не стане золо­тистим. Цукор висипати в каструлю, додати ванілін, воду й олію, довести до кипіння, по­тім додати масу з насіння, змішану з борош­ном, все перемішати і викласти у форму, по­криту змащеним олією папером. Поставити в холодильник на 2 год.

Пиріг «Смажене насіння»

250 г борошна, 15 г розпушувача, 2 яйця, 150 г цукру, дрібка солі, 8 г ванільного цукру, 200 г сметани, 4 ст. ложки маку. Заливка: 250 г цукерок «Корівка», 60 г вершкового масла, 150 г очищеного насіння соняшнику.

Яйця збити з цукром, сіллю і ванільним цу­кром, 5 хв. Додати сме­тану і збити ще раз. Далі додати просіяне із роз­пушувачем борошно і перемішати тісто лож­кою. Додати в тісто мак і перемішати, має ви­йти тягуча маса. Форму (15×25 см або круглу діам. 25−26 см) змастити верш­ковим маслом і вили­ти тісто. Якщо роз’ємна форма, то її застели­ти пергаментом. Духовку розігріти до 180 °C і випі­кати пиріг 35 хв, до сухо­го сірника.

Заливка. Насіння по­смажити на сухій пательні і дати охолонути. Цукер­ки розгорнути і скласти в кухлик, додати вершко­ве масло, розтопити на малому вогні і розміша­ти ложкою на однорід­ну масу. Додати охололе насіння і добре розміша­ти. Як тільки пиріг буде готовий, відразу ж вили­ти на нього заливку і рів­номірно розподілити її по поверхні. Коли пиріг охо­лоне, розрізати його на шматочки і подавати до чаю або кави.

Схожі новини