Лузати насіння – корисно!
Рятує від депресії, допомагає чоловічому здоров‘ю, робить красивим волосся і шкіру
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/429135/nasinsoniash1.jpg)
Якщо раніше лузання насіння було ознакою невихованості, то тепер шанувальники здорового способу життя не кремпуються і можуть займатися цим прилюдно.
Насіння соняшнику привезли до Європи з Мексики у XVI ст. і називали його «травою сонця», або «перуанською квіткою сонця». В Америці цю рослину знали вже 20−30 століть тому. В Англії їли молоді кошики суцвіть з оцтом і олією. Слов’яни дізналися про соняшник у XVIII ст., його садили біля будинків. Нині соняшник є однією з найприбутковіших сільськогосподарських культур України.
Фахівці і дієтологи, прихильники здорового способу життя, часто рекомендують лузати насіння для профілактики різних захворювань і використовувати навіть як лікувальний засіб.
Захворюванням серцево-судинної системи можна запобігти, якщо з’їдати щодня по 100 грамів насіння соняшнику; полегшує воно і хвороби печінки. Калію в насінні у п’ять разів більше, ніж у бананах. Спортсменам і тим, хто зайнятий важкою працею, насіння теж дуже корисне — воно зміцнює м’язову систему. Після важких інфекційних захворювань, травм і переломів сире насіння соняшнику сприяє відновленню та загоєнню тканин. За допомогою цього насіння можна запобігти розвитку депресії, зняти тривожний стан. Насіння соняшнику широко використовують у народній медицині, кажуть, воно корисне для чоловічого здоров’я і робить красивим волосся та шкіру. За допомогою лузання насіння радять боротися з курінням і поганим настроєм. До речі, вегани цінують насіння саме за високу поживність рослинного білка, а ось люди, котрі стежать за вагою, навпаки, обмежують його споживання через високу калорійність.
Їсти краще сире насіння, не підсмажуючи. А якщо смажити, то злегка, або просто підсушувати — безпосередньо перед вживанням. Не варто лузати насіння часто — можна пошкодити зубну емаль.
За ті кілька століть, що людина знайома з насінням соняшнику, придумано безліч способів його використання. Очищені зерна є в кондитерських виробах і дієтичних круп’яних стравах, у хлібі і салатах. Незамінне воно й у виробництві олії. Соняшник на зерно вирощують у всіх куточках світу, а лідирують у виробництві насіння США, Бразилія, Україна… На батьківщині соняшнику, в Південній Америці, підсолене насіння називають стравою для стадіонів. Соняшникове насіння поєднують з багатьма крупами і зерновими пластівцями, додають у різні сорти хліба, роблять з нього козинаки і халву. Також насіння соняшнику додають у шоколад, енергетичні батончики на меду, десерти зі сухофруктами та інші солодощі. Подрібнені і цілі зерна є своєрідною енергетичною добавкою до корисних сніданків, фруктових і овочевих салатів, мюслі і каш.
Соняшникова халва
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/02/nasinnia_son_xalva1.jpg)
3 склянки очищеного насіння, 2 склянки борошна, 100 мл соняшникової олії, 200 мл води, 100 г цукру, ванілін.
Насіння висипати на пательню без олії і обсмажити, помішуючи; змолоти на м’ясорубці кілька разів. Також обсмажити борошно — без олії, поки воно не стане золотистим. Цукор висипати в каструлю, додати ванілін, воду й олію, довести до кипіння, потім додати масу з насіння, змішану з борошном, все перемішати і викласти у форму, покриту змащеним олією папером. Поставити в холодильник на 2 год.
Пиріг «Смажене насіння»
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/02/nasinnia_son_purig.jpg)
250 г борошна, 15 г розпушувача, 2 яйця, 150 г цукру, дрібка солі, 8 г ванільного цукру, 200 г сметани, 4 ст. ложки маку. Заливка: 250 г цукерок «Корівка», 60 г вершкового масла, 150 г очищеного насіння соняшнику.
Яйця збити з цукром, сіллю і ванільним цукром, 5 хв. Додати сметану і збити ще раз. Далі додати просіяне із розпушувачем борошно і перемішати тісто ложкою. Додати в тісто мак і перемішати, має вийти тягуча маса. Форму (15×25 см або круглу діам. 25−26 см) змастити вершковим маслом і вилити тісто. Якщо роз’ємна форма, то її застелити пергаментом. Духовку розігріти до 180 °C і випікати пиріг 35 хв, до сухого сірника.
Заливка. Насіння посмажити на сухій пательні і дати охолонути. Цукерки розгорнути і скласти в кухлик, додати вершкове масло, розтопити на малому вогні і розмішати ложкою на однорідну масу. Додати охололе насіння і добре розмішати. Як тільки пиріг буде готовий, відразу ж вилити на нього заливку і рівномірно розподілити її по поверхні. Коли пиріг охолоне, розрізати його на шматочки і подавати до чаю або кави.