Імбир: вогняний корінь чи універсальні ліки?
Пряність допоможе швидше відновитися після застуди
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/428276/imbirzagal.jpg)
Для багатьох українців імбир дуже дивна рослина — пекуча і пахуча, додає стравам пікантності. Ця пряність дуже популярна в країнах Середньої Азії та Індії. На Сході імбир називають «вогняним коренем», а в Індії — «універсальними ліками».
Імбир не росте у дикій природі. Вирощують його в основному в Китаї, Індії, Індонезії, Австралії, на Ямайці, Барбадосі, у Західній Африці та країнах Середньої Азії.
Корінь імбиру — досить сильний антиоксидант, який має чудовий тонізуючий ефект. Він допоможе швидше стати на ноги після тривалої застуди. Імбир за своєю дією схожий на часник, але не має неприємного запаху, а навпаки — чудовий аромат. Якщо регулярно до свого улюбленого чаю додавати невеликий шматочок ароматного кореня, можна забути про простуду і грип.
Імбир сприяє кращому травленню, поліпшує секрецію шлунка, знімає наслідки гострих отруєнь, зменшує болі у шлунку.
Вітаміни, які є в корені імбиру, позбавляють депресивних станів, зміцнюють нервову систему. З імбиру можна зробити ласощі, які підніматимуть настрій нарівні із шоколадом — корінь очистити, нарізати і варити, поки не стане м’яким, посипати цукром або полити медом і підсушити.
Імбир очищає організм від шкідливих шлаків і токсинів, знімає симптоми ниркових і жовчних кольок, зменшує кількість холестерину у крові, знижує артеріальний тиск, підвищує потенцію, позбавляє безпліддя, захищає організм від паразитів.
Корінь імбиру покращує обмін речовин, нормалізує травлення, посилює кровообіг, виводить шлаки і токсини. Але щоб ефект був помітний, слід пити чай з імбиром упродовж місяця, і не менш ніж тричі на день.
Людям із виразковою хворобою шлунка, колітами, серйозними серцево-судинними захворюваннями, жінкам на пізніх термінах вагітності варто обмежити вживання цих прянощів. Також не варто вживати корінь імбиру за високої температури тіла, захворювань печінки, ішемічної хвороби серця.
Якщо купуєте свіжий імбир, не варто брати великий корінь, бо він швидко зіпсується. Можна замочити ненадовго корінь у чистій воді, щоб позбутися шкідливих речовин з його поверхні.
Імбир можна виростити на підвіконні у горщику для квітів, найкраще висаджувати взимку і ранньою весною. Потрібно вибрати свіжий корінь з помітними бруньками або очками, як у картоплі. Покласти його у теплу воду на 2−3 год, висадити, присипавши 3 см ґрунту. Горщик має бути широкий, бо зростає корінь імбиру горизонтально. Розташувати його в прохолодному сухому місці за температури не більше ніж 17 °C, поливати теплою водою. Перші паростки з’являться вже через 4 тижні. Влітку рослину можна обережно, разом з грудкою землі, пересадити в сад. Восени корінь викопують, імбир у нас не зимує.
У кондитерські вироби, солодкі страви і напої імбир додають повсюдно — і в Азії, і в Європі та Америці, де він дуже популярний серед кулінарів. З імбиру роблять імбирні пряники, гарячі і холодні напої (лимонади і чаї), лікери та пиво. Використовують імбир у соусах і маринадах до м’яса, як приправу для супів і каш, яким він надає тонкого смаку і вишуканого аромату. Імбир додають також у ковбаси, паштети, рагу, сири, грибні страви, фарширують ним овочі та фрукти…
Імбирний окіст з арахісом
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/01/imbur_okorok.jpg)
1 шматок свинячого окосту вагою 2−2,5 кг, 50 г меленого арахісу, 5 см свіжого кореня імбиру, 2 лайми, 1 ч. ложка духмяного перцю горошком, 1 ч. ложка паприки, 1 ст. ложка імбирного порошку, сіль, чорний мелений перець.
Свіжий імбир очистити і дрібно посікти. З лаймів дрібною терткою зняти цедру. Вичавити сік. Духмяний перець потовкти у ступці разом з паприкою і сіллю. Половину цедри і весь сік змішати з посіченим імбиром та арахісом. Додати половину суміші зі ступки.
Імбирний порошок змішати з рештою суміші зі ступки і цедрою, що залишилася. Додати чорний перець.
Нашпигувати окіст сумішшю з арахісу та імбиру: встромляти ніж з тонким лезом на глибину 5−7 см і, не виймаючи, повернути його на 90°. В утворений поруч з ножем отвір вкласти імбирну масу, вийняти ніж і закрити отвір, пригладжуючи поверхню пальцями. Натерти окіст зверху і з боків сумішшю імбирного порошку. Покласти окіст на встановлену на деку решітку. Поставити деко в розігріту до 240 °C духовку (якщо в духовці є режим грилю, увімкнути його). Запікати 15 хв.
Зменшити температуру в духовці до 160 °C, влити на деко 2 склянки води. Запікати окіст з розрахунку 20 хв на кожні 500 г; шматок шинки вагою 2,5 кг запікатиметься 1 год 40 хв.
Вийняти окіст з духовки, нещільно накрити шматком фольги, дати постояти 20 хв і подавати. Або остудити і подавати холодним.
Куряча печінка з овочами у китайському стилі
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/01/imbur_pehinka.jpg)
1 морквина, 1 зубчик часнику, 1 см кореня імбиру, 1 солодкий перець, 1 перець чилі, 5 гілочок кінзи, 250 г курячої печінки, 2 ст. ложки кукурудзяного крохмалю, олія, 2 ст. ложки соєвого соусу, 2 ч. ложки меду.
Очистити моркву, часник та імбир. Солодкий і гострий перець очистити від насіння. Нарізати солодкий перець і моркву тонкою соломкою, чилі — тонкими півкільцями. Посікти часник та імбир. Дрібно нарізати кінзу.
Нарізати печінку шматочками завширшки 1,5 см. Покласти у миску, посипати крохмалем і ретельно перемішати. Розігріти 2 ст. ложки олії в пательні і швидко обсмажити печінку на сильному вогні до золотистого кольору. Перекласти шумівкою на тарілку. Додати ще 1 ложку олії і підсмажити часник, чилі та імбир, 1 хв, помішуючи, додати моркву і готувати 2 хв. Додати солодкий перець і смажити ще 1 хв. Влити соєвий соус та мед, розмішати і додати печінку. Прогріти все разом 1 хв і відразу ж подавати, посипавши страву кінзою.