«Христос народився!» – «Славімо Його!»
Святкуємо Різдво Христове
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/427427/rzagal.jpg)
7 січня — одне із найбільших свят християн — Різдво Христове. Більшість вірян на всіх континентах, тобто ті, які живуть за Григоріанським та т. зв. Неоюліанським церковно-літургійними календарями, Різдво вже відсвяткували 25 грудня. А от ті з них, які дотримуються «старого» Юліанського календаря, святкують 7 січня. Святкує Різдво Христове цього дня переважна більшість християн в Україні.
Історики вважають, що християни запозичили Різдво з язичеських культів. Відомо, що послідовники стародавніх релігій відзначали народження богів. Ці свята припадали на дні зимового сонцестояння — кінець грудня або початок січня.
Християнська церква поступово витіснила давні свята. Втім, церковна традиція зберегла чимало того, що було притаманне саме язичництву.
Так, у християн залишився стародавній звичай поминання предків, хоча і з дещо пере- осмисленою символікою.
Водночас обрядовість зазнала змін — від магічних ритуалів люди перейшли до молитов, у яких зазвичай просили про добрий урожай наступного року.
У народі кажуть, що «на Різдво і сонце грає». Також з Різдвом пов’язують багато прикмет. Наприклад, якщо іній на деревах у перші три дні Різдва — це до врожаю хліба; якщо сніги глибокі — будуть гарні трави та хліб; якщо в цей день тепло — весна буде холодною, вночі багато зірок — буде багато ягід.
Символом вічного світу, щастя і радості, що прийшли разом із Христом, є вічнозелена прикрашена ялинка. Верх її увінчаний прекрасною зіркою — у пам’ять про Вифлеємську зірку, що вказала волхвам шлях до Христа. Гілки прикрашені різнобарвними кулями, золотою мішурою, фігурками ангелів, пастухів з маленькими баранчиками, розсвічені свічками та ліхтариками, начебто нагадуючи про вогні багаття й ліхтарів, що світили для вифлеємських пастирів у святу ніч. І через дві тисячі років різдвяні вогні світять майже в кожному домі.
У давнину до Різдва підлогу в сільських хатах покривали свіжим сіном, а стіл — соломою, на яку потім стелили скатертину і ставили частування. Усе це нагадувало, що Спаситель народився не в царських покоях, а в овечому хліві, і був покладений у ясла на солому.
Звечора ходили христослави (колядники) з «вифлеємською зіркою». На палиці закріплювали велику зірку із золоченого паперу, прикрашали її ліхтариком, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері, потім з цією зіркою, співаючи різдвяні гімни, обходили навколишні будинки — колядували.
Вранці 7 січня українці вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують «Славімо Його!». У цей день люди зазвичай відві- дують церкву, а також ходять у гості до родичів і друзів. У перший день Різдва закінчується піст, тож українці сідають за вже по-справжньому святковий стіл та колядують.
Окіст у цитрусовому маринаді
З апельсина, лимона і лайма терткою зняти цедру. Додати сухий часник і олію, перемішати до пастоподібного стану. М’ясо посолити. Змастити цитрусовою пастою з усіх боків. Загорнути у фольгу, викласти на деко і запікати у розігрітій до 190 °C духовці близько 30 хв. Тоді зняти фольгу і запікати до готовності, ще близько 15−20 хв. Проколоти шматок у найтовстішій частині — сік має бути прозорим. Готовий окіст залишити на столі на 10−15 хв, тоді нарізати і подавати. Це м’ясо можна подавати й холодним.
Індичка, запечена з яблуками
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/01/R_induk.jpg)
1 індичка на 4,4 кг, 45 г солі, 30 г спецій (коріандр, чорний перець, приправи для стейків, паприка (можна копчену), 1 пучок трав (шавлія, чебрець, розмарин), 40 мл олії, 3 солодкі або кисло- солодкі соковиті яблука.
Індичку помити і обсушити.
У піалі змішати сіль і спеції (відміряти за допомогою кулінарної ваги або мірних ложок). Влити олію і все перемішати.
З усіх боків і зсередини змастити птицю маринадом (у формі, великій мисці, каструлі). Накривши форму плівкою, поставити індичку в холодильник на ніч. Індичку щільно нафарширувати нарізаними яблуками, зафіксувати ніжки і викласти у форму трави. Накрити форму фольгою, зробити 10−12 невеликих проколів і поставити в розігріту до 180 °C духовку на 140 хв. Потім запікати ще 40 хв без фольги, стежити, щоб не підгоріла. Готовність перевірити шпажкою — проколоти у грудці і в стегні. Має витікати прозорий жир без домішок крові. Перекласти птицю на тарілку і подавати.
Сирник на горіховому бісквіті
Для сирної маси: 1 кг сиру, 5 яєць, 1 ванільний пудинг (з цукром), 2 ст. ложки картопляного крохмалю, 2 ч. ложки ванільного цукру, 1 склянка цукру.
Для крему: 400 мл густої сметани 20%, 300 г вершкового масла, 5 ст. ложок цукрової пудри, 2 ч. ложки цукру з ваніллю.
Для помадки: 100 г молочного шоколаду, 100 г гіркого шоколаду, 2−3 ст. ложки збитих вершків.
Коржі. Жовтки відокремити від білків, розтерти з цукром на пухку масу. Потрохи додати вершкове масло. Горіхи змішати з борошном та розпушувачем і додати до жовткової маси. В кінці акуратно додати стійку піну з білків, збитих з дрібкою солі. Форму (20×25 см) змастити маслом і присипати манкою. Перелити в неї тісто і випікати у розігрітій до 180 °C духовці, близько 35 хв. Вийняти, остудити і розрізати впоперек надвоє.
Сирна маса. Яйця розтерти з цукром, збити. Додати тричі протертий крізь сито сир, пудинг-порошок і крохмаль. Форму викласти папером для випічки і вилити масу. Поставити в розігріту до 170 °C духовку на 60 хв. Добре охолодити.
Крем. Масло збити з цукром. Потрохи додати сметану і злегка перемішати. Масу розділити навпіл.
Помадка. Шоколад розтопити на водяній бані з вершками на гладку масу.
Склад: корж-крем-сирник- крем-корж. Зверху полити помадкою і посипати подрібненими горіхами. Поставити у холодильник на ніч.