Чим задобрити Білого Металевого Бика?
Зеленню, овочами і запеченим м‘ясом
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/426987/nr21zagal1.jpg)
Щороку прийнято зустрічати нового покровителя за східним календарем, прикрашати оселі, наряджати ялинки і готувати святкові частування відповідно до переваг того чи іншого символу року. У 2021 році ним буде Білий Бик. Його правління обіцяє бути спокійним, проте заслужити довіру могутньої тварини буде непростим завданням.
Символ 2021-го дуже любить поїсти. Він не вибагливий до вишуканих страв і дорогих продуктів. Тобто готувати щось незвичне не обов’язково. Разом з тим, Бик досить суворий і не потерпить, якщо будуть порушені його гастрономічні принципи. Тому важливо добре запам’ятати, чого не має бути на святковому столі за жодних умов.
Не любить він, звичайно ж, яловичину, телятину. Навіть варену в салаті, і якщо її зовсім мало. Якщо плануєте зробити м’ясну тарілку, то там теж не має бути яловичини.
Навіть не думайте про страви з желатином. Чи то холодець, чи желе на десерт. Ви ж пам’ятаєте, що у виготовленні желатину використовують роги парнокопитних. Бикові це не сподобається точно.
Кажуть, Бик — дальтонік. Та червоний колір — заборонений. Намагайтеся не використовувати цей колір при оформленні страв, не стеліть червону скатертину і не сервіруйте стіл червоними серветками. Кольори, які принесуть удачу у 2021-му, — сріблястий, кремовий, бежевий.
Алкоголю не має бути багато. Бик його не любить.
Чим же задобрити Бика? Звичайно ж, зеленню і овочами. Їх на новорічному столі має бути багато. Далі — всілякі злаки. Якщо не плануєте готувати кашу, то насипте трохи крупи у блюдце і поставте на стіл. І зробіть салати з кукурудзою — він її обожнює. Бик не проти грибів. Варіації різні: від запечених з сиром до грибного паштету для бутербродів. Сирна тарілка теж буде дуже доречною.
Символ Нового року любить солодке. І вже тим більше, якщо десерти приготовлені власноруч. Це можуть бути і кекси, і розмаїта випічка, і фірмовий торт.
Головним рецептом щастя і залучення удачі буде спільна робота. Бик протегує сім’ям і вітає командні зусилля. Готувати, прикрашати дім і страви, розставляти ласощі на столі можна веселою компанією з дітьми і близькими, щоб застілля починалося із взаємовиручки і допомоги, усмішок і гарного настрою.
Кролик з яблуками
Стегенця обсмажити на сильному вогні до золотистої скоринки з двох боків, по хвилині на кожен бік.
Скласти у горщик для тушкування.
Цибулю і селеру дрібно посікти. Обсмажити на олії на середньому вогні 3−4 хв.
Додати борошно і смажити, помішуючи, 1 хв. Влити вино і варити кілька хвилин.
Перелити вміст пательні у горщик до кролика. Додати чебрець, дрібно нарізаний часник і сіль, влити кілька склянок води — рідина не має повністю прикривати м’ясо.
Довести до кипіння на конфорці, накрити кришкою і поставити у розігріту до 200 °C духовку приблизно на 1,5 год. Час може відрізнятися залежно від віку і ваги кролика.
За 20 хв до готовності додати очищені і нарізані кубиками яблука. Через 10 хв влити вершки.
Качка з квашеною капустою
Зробіть суміш з солі і перцю. Качку випатрати і промити, натерти пряною сумішшю всередині і зовні. Потім покласти її у пакет. Залишити качку маринуватися в холодильнику мінімум на 1 год.
Цибулю очистити. Яблуко і айву нарізати часточками.
Качку нафарширувати капустою. На дно форми викласти цибулю, яблуко і айву. Зверху покласти качку.
У форму влити вино. Закрити її кришкою.
Запікати качку у духовці, розігрітій до 180 °C, під кришкою, 40 хв. Потім ще 20−30 хв без кришки, поливаючи соком з дна.
Курка в апельсиновому соусі
Курку розрізати на шматочки. Залити соусом: сік з трьох апельсинів, коріандру, меду, солі, куркуми, часнику. Залишити маринуватися на 1 год. Потім викласти курку на деко, залити цим соусом. Зверху викласти дольки четвертого апельсина. Запікати за 200 °C близько 40 хв. Кожні десять хвилин змащувати її пензликом. Курка має стати коричневою, зі скоринкою.