Передплата 2024 ВЗ

Чим задобрити Білого Металевого Бика?

Зеленню, овочами і запеченим м‘ясом

Щороку прийнято зустрічати нового покровителя за східним календарем, прикрашати оселі, наряджати ялинки і готувати святкові частування відповідно до переваг того чи іншого символу року. У 2021 році ним буде Білий Бик. Його правління обіцяє бути спокійним, проте заслужити довіру могутньої тварини буде непростим завданням.

Символ 2021-го дуже любить по­їсти. Він не ви­багливий до вишука­них страв і дорогих продуктів. Тобто готу­вати щось незвичне не обов’язково. Разом з тим, Бик досить су­ворий і не потерпить, якщо будуть поруше­ні його гастрономічні принципи. Тому важли­во добре запам’ятати, чого не має бути на святковому столі за жодних умов.

Не любить він, зви­чайно ж, яловичину, телятину. Навіть варе­ну в салаті, і якщо її зо­всім мало. Якщо пла­нуєте зробити м’ясну тарілку, то там теж не має бути яловичини.

Навіть не думайте про страви з желати­ном. Чи то холодець, чи желе на десерт. Ви ж пам’ятаєте, що у ви­готовленні желатину використовують роги парнокопитних. Бико­ві це не сподобається точно.

Кажуть, Бик — даль­тонік. Та червоний ко­лір — заборонений. Намагайтеся не вико­ристовувати цей ко­лір при оформленні страв, не стеліть чер­вону скатертину і не сервіруйте стіл чер­воними серветками. Кольори, які прине­суть удачу у 2021-му, — сріблястий, кремо­вий, бежевий.

Алкоголю не має бути багато. Бик його не любить.

Чим же задобри­ти Бика? Звичайно ж, зеленню і овочами. Їх на новорічному столі має бути багато. Далі — всілякі злаки. Якщо не плануєте готувати кашу, то насипте тро­хи крупи у блюдце і по­ставте на стіл. І зробіть салати з кукурудзою — він її обожнює. Бик не проти грибів. Варіації різні: від запечених з сиром до грибного па­штету для бутербро­дів. Сирна тарілка теж буде дуже доречною.

Символ Нового року любить солодке. І вже тим більше, якщо де­серти приготовлені власноруч. Це можуть бути і кекси, і розмаї­та випічка, і фірмовий торт.

Головним рецептом щастя і залучення уда­чі буде спільна робота. Бик протегує сім’ям і вітає командні зусил­ля. Готувати, прикра­шати дім і страви, роз­ставляти ласощі на столі можна веселою компанією з дітьми і близькими, щоб за­стілля починалося із взаємовиручки і допо­моги, усмішок і гарно­го настрою.

Кролик з яблуками

6 кролячих стегон, 1 ве­лика цибулина або 2−3 дріб­ніші, 1 стебло селери, 1 ст. ложка пшеничного борош­на, 150 мл білого сухого вина, 2−3 гілочки чебрецю, 2−3 зелені яблука, 2−3 зуб­чики часнику, 100 мл верш­ків 20% жирності і вище, сіль — до смаку.

Стегенця обсмажити на сильному вогні до золотистої скоринки з двох боків, по хвили­ні на кожен бік.

Скласти у горщик для тушку­вання.

Цибулю і селеру дрібно по­сікти. Обсмажити на олії на се­редньому вогні 3−4 хв.

Додати борошно і смажити, помішуючи, 1 хв. Влити вино і варити кілька хвилин.

Перелити вміст пательні у горщик до кролика. Додати че­брець, дрібно нарізаний часник і сіль, влити кілька склянок води — рідина не має повністю прикри­вати м’ясо.

Довести до кипіння на кон­форці, накрити кришкою і по­ставити у розігріту до 200 °C ду­ховку приблизно на 1,5 год. Час може відрізнятися залежно від віку і ваги кролика.

За 20 хв до готовності дода­ти очищені і нарізані кубиками яблука. Через 10 хв влити верш­ки.

Качка з квашеною капустою

200 г квашеної капусти, 1 качка, 1 яблуко, 1 айва, 4 ци­булини шалот (або невели­кі ріпчасті), 1 склянка напів­солодкого вина, цукор (або мед), сіль і перець — до сма­ку.

Зробіть суміш з солі і перцю. Качку випатрати і промити, на­терти пряною сумішшю всере­дині і зовні. Потім покласти її у пакет. Залишити качку марину­ватися в холодильнику мінімум на 1 год.

Цибулю очистити. Яблуко і айву нарізати часточками.

Качку нафарширувати капус­тою. На дно форми викласти ци­булю, яблуко і айву. Зверху по­класти качку.

У форму влити вино. Закрити її кришкою.

Запікати качку у духовці, розі­грітій до 180 °C, під кришкою, 40 хв. Потім ще 20−30 хв без криш­ки, поливаючи соком з дна.

Курка в апельсиновому соусі

1 курка, 4 апельсини, 1ст. ложка коріандру, 1 ст. лож­ка куркуми, 2 ч. ложки меду, кілька зубчиків часнику, сіль — до смаку, олія.

Курку розрізати на шматоч­ки. Залити соусом: сік з трьох апельсинів, коріандру, меду, солі, куркуми, часнику. Зали­шити маринуватися на 1 год. Потім викласти курку на деко, залити цим соусом. Звер­ху викласти дольки четверто­го апельсина. Запікати за 200 °C близько 40 хв. Кожні десять хвилин змащувати її пензли­ком. Курка має стати коричне­вою, зі скоринкою.