Передплата 2024 «Добра кухня»

Новорічне частування: меню «Доброго господаря»

До зустрічі Нового року зазвичай ретельно готуються, тому варто завчасно визначитися зі стравами, які будуть прикрашати святковий стіл

Прийдешній рік Білого Металевого Бика, тому це варто враховувати при складанні святкового меню. Бик — тварина, яка любить пожувати, часто і багато їсть. Дуже доречними будуть страви з овочів і круп. У той же час навряд чи варто подавати на новорічний стіл яловичину і телятину. Швидше, тут підійдуть інші види м’яса.

Салат «Віночок»

1 склянка вареного рису, 200 г кра­бових паличок, 1 яблуко, 2 помідори, 50 г твердого сиру, 1 пучок свіжого кропу, 1 пучок зеленої цибулі, майо­нез, сіль, перець.

Крабові палички нарізати середніми шматочками, кілька штук відкласти для оформлення свічок. Також нарізати ку­биками помідори і яблука, з’єднати їх з крабовими паличками. Додати в салат варений рис, перемішати. Натерти сир і додати його в салат.

У центр тарілки поставити пів літрову банку або широку склянку. Викласти са­лат по колу, формуючи коло. Трохи при­тиснути долонею до стінок банки. По­дрібнити зелену цибулю і третину кропу. Посипати коло зверху. Решту невелики­ми гілочками викласти по колу. З відкла­дених крабових паличок зробити свічки: розрізати паличку на 2 частини, ножем зробити невеликий надріз з одного боку. З помідора вирізати «вогонь» і вставити його в отвір. Верх салату прикрасити го­рошком і шматочками помідора.

Оселедець під шубою з яблуком

2 курячі яйця, 2 перепелині яйця, 2 буряки, 3 картоплини, 2 морквини, 1 ріпчаста цибулина, 230 г філе слабо­соленого оселедця, 1 кисло-солодке яблуко, 200 г майонезу, сіль, чорний мелений перець — до смаку, зелень — для прикрашання.

Курячі і перепелині яйця зварити окремо (перші — 10 хв після закипання, другі — 5 хв). Охолодити. Перепелині залишити для прикрашання, курячі по­дрібнити. Духовку нагріти до 180 °C. Бу­ряки ретельно вимити щіткою і загорну­ти у фольгу. Викласти на деко і запікати близько 1 год. Потім очистити і натерти на грубій тертці. Картоплю і моркву зва­рити. Коли охолонуть, очистити і наріза­ти маленькими кубиками.

Цибулю дрібно посікти. Оселедець нарізати маленькими кубиками. Яблуко без шкірки і серцевини з насінням на­терти на грубій тертці. Можна змішати з лимонним соком, щоб не потемніло.

На широку пласку тарілку викласти шарами: картоплю, посолити, поперчи­ти і змастити невеликою кількістю ма­йонезу — оселедець і ріпчаста цибуля, змастити майонезом — морква і буряк, кожен шар змастити майонезом. Зверху розкласти натерте яблуко. Змастити ма­йонезом верх і боки салату.

Оселедець під шубою з яблуком на­крити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 8 год. Перед подачею плівку зняти, верх салату прикрасити пе­репелиними яйцями і зеленню.

«Конфеті»

На 16 «конфеті»: 4 філе курячих грудок, 150 г твердого сиру, 1 солодкий перець, невеликий пучок кропу і петрушки, сіль, 0,5 склянки майонезу, 4 ст. ложки кунжуту.

Натерти на тертці сир. Перець і зе­лень дрібно посікти. Все перемішати і посолити до смаку.

Відбити курячі грудки, змастити ма­йонезом і залишити на 40 хв. Згодом по­солити. На кожну грудку викласти рівним шаром начинку і скрутити рулетом. Загор­нути кожен рулет у фольгу і запікати при 180 °C 40 хв. Розгорнути фольгу, посипати грудки кунжутом і запікати ще 15 хв. Кожну готову грудку розрізати на 4 частини.

Закусочний пиріг «Ялинка»

500 г листкового бездріжджового тіста, 150 г замороженого шпинату, кріп і петрушка, 3 зубчики часнику, 1 варене яйце, 50 г ріпчастої цибулі, 150 г твердого сиру, 2 ст. ложки олії, 1 яйце — для змащування, 1−2 дрібки солі.

Шпинат розморозити, відтиснути ру­ками зайву рідину, дрібно посікти. Ци­булину нарізати кубиками. У пательні розігріти ложку олії, викласти цибулю і тушкувати до м’якості. Потім додати шпинат, обсмажити разом кілька секунд.

Варене яйце дрібно посікти. Сир на­терти на тертці. Зелень посікти ножем. Змішати шпинат, яйце, сир, зелень, ви­чавлений зубчик часнику. Посолити до смаку. Стільницю припорошити борош­ном. Розкачати рулон листкового тіс­та (завчасно розморозити) на квадрат 30×30 см. Вирізати трикутники — має вийти 1 великий трикутник і 2 маленькі. Перенести менші трикутники на перга­мент (відразу викласти на деко). А потім з’єднати їх в один великий — це основа пирога. Зверху на основу викласти на­чинку, розрівняти. Притиснути ложкою, щоб начинка не розсипалася. Накрити великим трикутником. Гострим ножем зробити надрізи з відстанню між ними приблизно 3 см, залишаючи при цьо­му «стовбур». Скрутити в напрямку від себе кожен зроблений надріз. «Стов­бур» позначити зворотним боком леза ножа (не загостреним). Змастити весь пиріг яйцем за допомогою пензлика. Випікати в духовці, розігрітій до 200 °C, 20 хв. Коли підрум’яниться, пиріг ви­йняти з духовки і ще гарячий змастити часниковою олією (1 ложку олії змішати з 1−2 зубчиками вичавленого часнику). Подати як гарячу або холодну закуску.

Курка в апельсиновому маринаді

1 кг нарізаної на порційні шматки курки, 2 апельсини, 4 ст. ложки соєвого соусу, 1 ч. ложка меленої паприки, перець червоний пекучий — до смаку, 3 зубчики часнику, дрібка зіри, 4 ст. ложки олії, 2 ч. ложки солі.

Ретельно вимити апельсини, обсу­шити і зняти цедру. Вичавити з апель­сина сік і додати соєвий соус, спеції, посічений часник, сіль і олію. Вилити маринад на нарізану курочку і залишити маринуватися на 3 год або на ніч. Потім викласти у форму для запікання. Запіка­ти у духовці при 200 °C 40 хв.

М’ясо по-французьки з картоплею

1 кг свинячої вирізки, 6−8 середніх картоплин, 4 великі цибулини, 150 г сиру, який добре плавиться, майонез «Провансаль», сіль, чорний перець, вершкове масло.

Змастити велику форму вершковим маслом, трохи посолити. Картоплю по­класти у ледь киплячу підсолену воду на 10 хв. Обсушити, остудити і очистити. Нарізати картоплю кружальцями за­втовшки 1 см. Викладіть її трохи на­вхрест шарами у підготовлену форму. М'ясо нарізати впоперек волокон шмат­ками завтовшки 1,5 см. Відбити, по­солити і поперчити. М’ясо викласти на картоплю. Цибулю очистити і нарізати півкільцями завтовшки 1 см.

У великій пательні розтопити 60 г вершкового масла, покласти цибулю і млоїти на малому вогні, помішуючи, 5−7 хв. Перекласти цибулю разом з маслом на м’ясо. Щедро змастити майонезом і поставити у розігріту до 170 °C духовку на 40 хв. Посипати м’ясо натертим си­ром і повернути у духовку до утворення рум’яної скоринки, на 10 хв. Подавати гарячим. До майонезу можна додати вершки жирністю 20% або хорошу гус­ту сметану в пропорції 1:1. Смак страви стане ніжнішим.

У м’ясо по-французьки можна додати печериці, нарізані тонкими пластинами. Розкласти їх по шару цибулі і вже потім покрити майонезом.

Торт «Наполеон» з яблуками

Тісто: близько 500 г борошна, 250 г охолодженого масла або маргарину, 1 склянка (250 г) сметани, 2 жовтки.

Крем: 0,5 л молока, 0,5−1 склянка цукру, 2−3 жовтки, 2 ст. ложки з гіркою кукурудзяного крохмалю, 1 пакетик ванільного цукру, сік лимона — до смаку, 250 г масла, 1−1,5 кг кисло-солодких яблук.

Тісто. Холодне масло натерти на гру­бій тертці у 2 склянки просіяного борошна, все перетерти на крихту, додати жовтки, сметану і решту борошна. Довго не міси­ти, лише щоб сформувалася куля. Тісто обгорнути харчовою плівкою і покласти у холодильник на ніч, краще на добу.

Тісто вийняти з холодильника, обім’яти, зробити валик і розділити на 6−7 частин. Знову покласти у холодильник, накривши миску кришкою. Брати з хо­лодильника по одній частині, тоненько розкачувати, викладати на деко 24×26 см (не змащувати його) та наколоти корж ви­делкою. Випікати при 180 °C до рум’яного кольору. Один корж подрібнити на крихти для оздоблення.

Крем. У каструлі з товстим дном роз­терти жовтки, крохмаль, цукор, влити маленькими порціями склянку моло­ка. Другу склянку молока закип’ятити і влити тоненькою цівкою у жовтково-мо­лочну суміш, ретельно розмішуючи. По­ставити на маленький вогонь, варити до загустіння, безперервно помішуючи. В кінці додати пакетик ванільного цукру. Готову масу накрити плівкою впритул до повного охолодження.

Збити масло кімнатної температури на пухку масу, додаючи по ложці завар­ний крем, до смаку додати сік лимона. Кисло-солодкі яблука твердих сортів почистити і нарізати тонкими пластин­ками, зварити у сиропі (2 склянки води, 1 склянка цукру, 1 ст. ложка лимонного соку) до м’якого стану, не переварити (!), вийняти на друшляк, щоб стекла рідина.

Формувати торт: корж — крем — яблу­ка — крем — корж… Верх та боки змасти­ти кремом, посипати крихтами з одного коржа. Щоб торт гарно нарізався та три­мав форму, покласти легенький вантаж на кілька годин. Споживати торт необхід­но хоча б через добу (краще через дві), щоб коржі зм’якли, гарно просочилися та поєдналися смаки.