Передплата 2024 «Добрий господар»

Фрукт молодості та хорошого настрою

Апельсин підвищує імунітет, виводить токсини і поліпшує зір

«Вітамінна шкатулка», «китайське яблуко», «сонячний фрукт»… Якими тільки епітетами не нагороджували яскраво-помаранчевий плід — апельсин.

З найдавніших часів апельсин застосовували для лікування багатьох захворювань і профілактичного зміцнення здоров'я. Нарівні з лимоном і грейпфрутом в апельсині повно корисних вітамінів, кислот, вуглеводів і клітковини, що важливо взимку і навесні, коли в організмі значна нестача вітамінів.

За регулярного вживання апельсиновий сік задовольнить потреби організму у вітаміні С і допоможе не лише підвищити імунітет, а й зміцнити слабкі ясна. За підвищеної температури тіла апельсиновий сік також є чудовим жарознижувальним засобом.

Ще з давніх часів лікарі рекомендували апельсини як найкращий засіб від грипу і фурункулів. Третина склянки апельсинового соку, випитого через 20 хв після їди, поліпшить діяльність кишківника і позбавить закрепів. Крім цього, апельсиновий сік — чудовий засіб для підвищення апетиту. Тому його настійно рекомендують додавати у раціон особам з недостатньою вагою, ослабленим тривалою хворобою.

Апельсини мають очисні властивості і допомагають виводити з організму токсини.

За результатами досліджень американських вчених, якщо регулярно їсти апельсини, то знижується ризик втрати зору у літньому віці на 60%.

Апельсини допомагають нормалізувати рівень холестерину. Фруктоза у складі цитрусових добре тонізує і відновлює втрату енергії. Тому апельсини рекомендується їсти тим, хто активно займається спортом і розумовою діяльністю. Крім цього, багатий склад вітамінів і мікроелементів цього фрукта сприяє позбавленню від стресу і нормальній роботі нервової системи.

У апельсинах чимало антиоксидантів, які сприяють захисту шкіри від вільних радикалів, що спричиняють старіння. Вітамін С допоможе зробити шкіру підтягнутою і сприятиме виробленню колагену. Якщо хочете бути якомога довше молодими і красивими — їжте апельсини!

Не можна не згадати й про чудові ефірні олії, що є в шкірці апельсина. Помічено, що вдихання апельсинових ефірних олій підвищує настрій і благотворно впливає на емоційний стан.

Апельсини не можна вживати людям з гастритом з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка, розладами кишківника.

Природа створила апельсин вже поділеним на дольки, тому і їсти його краще часточками, а не розрізаючи ножем. Чим менше контакту з металом, тим більше користі для організму від диво-фрукта.

З апельсинами готують не лише десерти і випічку, а й салати, закуски, основні страви. Якщо апельсин розрізати навпіл і вичавити сік у смажені страви — це допоможе швидше перетравити жирну їжу.

Апельсиновий маринад

1 апельсин, 30 мл меду, по ½ ст. ложки меленого коріандру, куркуми, 2 зубчики часнику, 25 мл оливкової олії, сіль і мелений перець — до смаку.

Помити апельсин, зняти верхній помаранчевий шар цедри за допомогою тертки і вичавити сік.

Додати у сік цедру, спеції, сіль, олію, рідкий мед, розчавлений часник. Перемішати і покласти невеликі шматочки м"яса у миску з маринадом на годину, а краще на три. Далі можна запекти у формі в духовці, розігрітій до 180 °C, до готовності.

Так можна маринувати будь-яке м'ясо, але найкраще з апельсинами поєднується курка і качка.

Апельсиновий хліб

Для тіста: 80 мл молока, 1,5 ч. ложки сухих дріжджів, 50 мл води, 2 яйця, 1 ч. ложка меленої кориці, дрібка солі, 60 г вершкового масла, 400 г борошна.

Додатково: 40 г вершкового масла, цедра 1 апельсина, 150 г родзинок, 20 г цукру, 125 г цукрової пудри, 2 ст. ложки води.

У теплій воді розчинити дріжджі, додати молоко. Коли дріжджі розійдуться, додати решту інґредієнтів. У кінці просіяти борошно. Добре все вимішати і поставити в тепле місце. Коли тісто підійде, ще раз його вимісити. Розкачати пласт на прямокутник площею близько 24×30 см, розрізати на 10 квадратиків, завбільшки з форму для хліба.

Змастити тісто вершковим маслом, посипати цукром. Викласти цедру і родзинки. Скласти квадратики навпіл.

Форму для хліба поставити під нахилом у миску. Викласти квадратики у форму, не притискаючи один до одного. Коли вся форма буде заповнена, залишити її на столі на 30 хв, щоб хліб трохи піднявся. Випікати у розігрітій до 180 °C духовці 20−30 хв. Готовий хліб відразу полити глазур'ю — цукрову пудру змішати з водою до однорідності.

Апельсинові цукати

6 великих апельсинів, 1 кг цукру, 300 г гіркого шоколаду — за бажання.

Апельсини вимити щіткою під гарячою водою і обсушити. Зрізати за допомогою ножа шкірку разом з білою частиною. Нарізати шкірку шматочками 7−8 см завдовжки і 6−7 мм завтовшки. Залити їх 500 мл води, довести до кипіння і варити 8−10 хв. Відкинути на друшляк, знову залити свіжою водою і повторити цю процедуру ще 2−3 рази — щоб з цедри вийшла гіркота.

Потім залити шкірки 1 л холодної води і додати 250 г цукру, варити на середньому вогні 15 хв. Додати ще 250 г цукру, довести до кипіння і варити ще 15 хв. Повторити це ще двічі, використавши весь цукор. Це дозволяє домогтися досить прозорих шматочків і насиченого смаку.

Відкинути цукати на сито, встановлене в миску, щоб стік весь сироп, потім обсушити паперовими рушниками. Коли цукати повністю обсохнуть, їх можна нарізати для випічки або ж глазурувати шоколадом.

Розламати шоколад на шматочки і розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Занурити цукати в шоколад на третину і викласти на решітку до застигання.

Схожі новини