Передплата 2024 «Добра кухня»

Смачна і корисна калина

Рецепти від газети "Добре здоров'я"

Восени, коли з дарів природи вже і збирати особливо нічого, на голих гілках калинових кущів все ще залишаються грона яскраво-червоних і неймовірно корисних ягід калини. Збирати їх краще після перших заморозків, тоді смак ягід стає солодшим.

Для зберігання свіжої калини грона акуратно розвішують на натягнуті мотузки в прохолодному приміщенні (льосі чи підвалі). Кетяги калини складають у чисту суху каструлю або лоток, накривають посуд кришкою і ставлять у холодильник, на полицю для овочів. Таким чином можна зберегти ягоди свіжими близько пів року.

Калина має характерний гіркий присмак і аромат, який зникає після заморожування, тому багато хто її заморожує. Ягоди калини обривають, розфасовують у пакети або лоточки і зберігають у морозильній камері. У будь-який момент з калини можна приготувати чай, морс…

Калину можна висушити. Кетяги калини акуратно вимити і розкласти на деку, застеленому пергаментним папером. Духовку увімкнути на 50−60°С і сушити, залишаючи дверцята ледь прочиненими.

Висушити калину можна і на відкритому повітрі. Для цього вибирають місце в тіні, розкладають грона на тканинні серветки або пов’язують їх у пучки і підвішують. Повністю висушені ягоди обривають з галузок і складають у скляний посуд або полотняні мішечки. Зберігають у сухих приміщеннях.

В осінньо-зимовий період корисно пити морс з калини, який збагатить організм вітамінами і допоможе протистояти застуді.

Калиновий морс

500 мл води, 400 г калини, 300 г цукру.

Ретельно промити ягоди, очистити від плодоніжок і перетерти через сито.

Пюре залити холодною переваре­ною водою, додати в нього цукор і до­вести до кипіння. Напій можна вживати як теплим, так і охолодженим.

Сік з калини

2 кг ягід калини, 500 мл води, 200 г цукру — на кожен літр соку.

Калину, краще попередньо заморо­жену, вимити. Чисті ягоди покласти у каструлю, залити водою і, довівши на невеликому вогні до кипіння, варити 5 хв. Ягоди відтиснути через марлю, скла­дену в декілька шарів, відвар процідити. До отриманого соку додати цукор, ва­рити на малому вогні, доки він не роз­чиниться повністю. Гарячий сік розлити у простерилізовані банки і закрити. Збе­рігати у прохолодному приміщенні.

За цим же рецептом можна приго­тувати сік з калини з медом, замінив­ши 200 г цукру на 4 ст. ложки меду.

Джем з медом

1 кг ягід калини, 500 г меду.

Калину на галузках добре промити, скласти у друшляк, облити окропом і залишити, щоб стекла вода. З підго­товлених ягід вичавити сік за допомо­гою соковижималки або розтираючи в подвійному шарі марлі. Отримане ягід­не пюре з’єднати з медом у пропорції 1:1 і ретельно перемішати.

Добре вимити невеликі баночки. Краще використовувати банки з гвинто­вими кришками, щоб мати можливість багаторазового відкривання. Просте­рилізувати банки будь-яким зручним способом, кришки ошпарити окропом і обсушити. Перелити суміш калини з медом у стерильну тару, щільно закри­ти кришками і перенести на зберігання у прохолодне місце — льох чи холодиль­ник. Вживати заготовку краще через деякий час, коли калиновий сік під впли­вом меду втратить гіркоту. Не викидай­те макуху з кісточками, а заморозьте, розклавши в невеликі пластикові кон­тейнери. Взимку ці ягідні відходи зна­добляться для приготування компотів і киселів.

Соус з калини

500 г калини, 250 г цукру, 1 ч. ложка лимонної кислоти, 50 мл олії, сіль — до смаку.

Ягоди калини бланшувати у воді 2−3 хв. Злити воду і перетерти їх на пюре. Додати цукор, сіль і олію. Готувати в ка­струлі на середньому вогні 10 хв після закипання. Додати в масу лимонну кис­лоту, розмішати. Злити суміш у чисту суху банку і стерилізувати близько 10 хв. Закрити банку кришкою і поставити на тиждень у темне прохолодне місце. Пікантний соус з калини стане чудовим доповненням до м’ясних страв.

Пастила

1 кг калини, 1 кг цукру, 250 мл води.

Вимиті ягоди бланшувати 5 хв у ки­плячій воді. Потім залити холодною водою і варити на невеликому вогні, поки вони не стануть м’якими. Плоди калини (разом з відваром) протерти через сито. До пюре додати цукор, по­ставити на маленький вогонь і варити до консистенції густої сметани.

Готову масу тоненьким шаром, бук­вально кілька міліметрів, вилити на деко, застелене пергаментом, і суши­ти у духовці при 40−60°С. Пастила гото­ва, якщо вона легко відстає від паперу. Згорнути її рулоном або нарізати на шматки довільної форми, пересипати цукром, скласти у картонну коробку і зберігати у сухому прохолодному міс­ці, яке добре провітрюється.

Схожі новини