Смачна і корисна калина
Рецепти від газети "Добре здоров'я"
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424840/110700x537-8c76c3a6c620aab89bd8f2b1146922d5.jpg)
Восени, коли з дарів природи вже і збирати особливо нічого, на голих гілках калинових кущів все ще залишаються грона яскраво-червоних і неймовірно корисних ягід калини. Збирати їх краще після перших заморозків, тоді смак ягід стає солодшим.
Для зберігання свіжої калини грона акуратно розвішують на натягнуті мотузки в прохолодному приміщенні (льосі чи підвалі). Кетяги калини складають у чисту суху каструлю або лоток, накривають посуд кришкою і ставлять у холодильник, на полицю для овочів. Таким чином можна зберегти ягоди свіжими близько пів року.
Калина має характерний гіркий присмак і аромат, який зникає після заморожування, тому багато хто її заморожує. Ягоди калини обривають, розфасовують у пакети або лоточки і зберігають у морозильній камері. У будь-який момент з калини можна приготувати чай, морс…
Калину можна висушити. Кетяги калини акуратно вимити і розкласти на деку, застеленому пергаментним папером. Духовку увімкнути на 50−60°С і сушити, залишаючи дверцята ледь прочиненими.
Висушити калину можна і на відкритому повітрі. Для цього вибирають місце в тіні, розкладають грона на тканинні серветки або пов’язують їх у пучки і підвішують. Повністю висушені ягоди обривають з галузок і складають у скляний посуд або полотняні мішечки. Зберігають у сухих приміщеннях.
В осінньо-зимовий період корисно пити морс з калини, який збагатить організм вітамінами і допоможе протистояти застуді.
Калиновий морс
500 мл води, 400 г калини, 300 г цукру.
Ретельно промити ягоди, очистити від плодоніжок і перетерти через сито.
Пюре залити холодною перевареною водою, додати в нього цукор і довести до кипіння. Напій можна вживати як теплим, так і охолодженим.
Сік з калини
2 кг ягід калини, 500 мл води, 200 г цукру — на кожен літр соку.
Калину, краще попередньо заморожену, вимити. Чисті ягоди покласти у каструлю, залити водою і, довівши на невеликому вогні до кипіння, варити 5 хв. Ягоди відтиснути через марлю, складену в декілька шарів, відвар процідити. До отриманого соку додати цукор, варити на малому вогні, доки він не розчиниться повністю. Гарячий сік розлити у простерилізовані банки і закрити. Зберігати у прохолодному приміщенні.
За цим же рецептом можна приготувати сік з калини з медом, замінивши 200 г цукру на 4 ст. ложки меду.
Джем з медом
1 кг ягід калини, 500 г меду.
Калину на галузках добре промити, скласти у друшляк, облити окропом і залишити, щоб стекла вода. З підготовлених ягід вичавити сік за допомогою соковижималки або розтираючи в подвійному шарі марлі. Отримане ягідне пюре з’єднати з медом у пропорції 1:1 і ретельно перемішати.
Добре вимити невеликі баночки. Краще використовувати банки з гвинтовими кришками, щоб мати можливість багаторазового відкривання. Простерилізувати банки будь-яким зручним способом, кришки ошпарити окропом і обсушити. Перелити суміш калини з медом у стерильну тару, щільно закрити кришками і перенести на зберігання у прохолодне місце — льох чи холодильник. Вживати заготовку краще через деякий час, коли калиновий сік під впливом меду втратить гіркоту. Не викидайте макуху з кісточками, а заморозьте, розклавши в невеликі пластикові контейнери. Взимку ці ягідні відходи знадобляться для приготування компотів і киселів.
Соус з калини
500 г калини, 250 г цукру, 1 ч. ложка лимонної кислоти, 50 мл олії, сіль — до смаку.
Ягоди калини бланшувати у воді 2−3 хв. Злити воду і перетерти їх на пюре. Додати цукор, сіль і олію. Готувати в каструлі на середньому вогні 10 хв після закипання. Додати в масу лимонну кислоту, розмішати. Злити суміш у чисту суху банку і стерилізувати близько 10 хв. Закрити банку кришкою і поставити на тиждень у темне прохолодне місце. Пікантний соус з калини стане чудовим доповненням до м’ясних страв.
Пастила
1 кг калини, 1 кг цукру, 250 мл води.
Вимиті ягоди бланшувати 5 хв у киплячій воді. Потім залити холодною водою і варити на невеликому вогні, поки вони не стануть м’якими. Плоди калини (разом з відваром) протерти через сито. До пюре додати цукор, поставити на маленький вогонь і варити до консистенції густої сметани.
Готову масу тоненьким шаром, буквально кілька міліметрів, вилити на деко, застелене пергаментом, і сушити у духовці при 40−60°С. Пастила готова, якщо вона легко відстає від паперу. Згорнути її рулоном або нарізати на шматки довільної форми, пересипати цукром, скласти у картонну коробку і зберігати у сухому прохолодному місці, яке добре провітрюється.