Плоди, наповнені користю
Хурма може впливати на ракові клітини
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424568/hurma3.jpg)
Часто у магазинах і на ринках можна побачити фрукти, про які нам нічого або дуже мало відомо. Ці екзотичні екземпляри виглядають дивно і породжують масу запитань. Їсти їх сирими чи обробляти? Що в них їстівне, а що ні? Які вони мають властивості? Не знаючи відповідей, ми просто не купуємо їх. Дуже шкода, тому що тропічні фрукти не лише смачні, а й корисні. Одним з них є хурма. Більшість українців щоосені смакують нею, хоча не всі знають, з чим мають справу.
Хурма — це плід дерева з такою ж назвою, що росте в Азії і тропіках Америки. В основному це вічнозелені дерева, і лише кілька видів, що ростуть у помірних зонах, періодично скидають листя. Плоди з’являються на семирічних деревах у величезних кількостях і схожі на помідори: приблизно такого ж розміру, оранжево-червоного кольору, мають зелену стеблинку. Але ця подібність ілюзорна: смаком, консистенцією і використанням вони дуже відрізняються.
Розрізняють хурму терпку, солодку і без терпких властивостей (корольок). В їжу придатні лише дуже стиглі плоди. Солодку стиглу хурму легко розпізнати: плоди м’які, мають яскраво забарвлену шкірку без зелених плям, а їхня консистенція нагадує желе. Смаком така хурма чимось схожа на сливи: солодка, ледь кислувата і дуже ароматна. Корольок зазвичай твердіший. Якщо зняти з нього шматочок шкірки, під нею виявиться темно-коричнева м’якоть плоду. Корольок, особливо чоловічі плоди, не терпкий. Відрізнити їх від жіночих досить легко: носик у них такого ж кольору, як і вся шкірка, а не коричневий, як у жіночих.
Хурма популярна завдяки корисним властивостям. Це чудове джерело вітаміну А. У ній також є вітамін С і клітковина — значно більше, ніж, наприклад, у яблуках. Не можна не відзначити багатство антиоксидантів.
У традиційній китайській медицині хурма — засіб від гіпертонії. Фрукти дозволяють лікувати подразнену шкіру і зменшують згортання крові. Їх шанувальники також запевняють, що хурма здатна знижувати температуру і ефективна за хвороб серця. Крім того, хурма зменшує рівень «поганого» холестерину і допомагає підтримувати на потрібному рівні «хороший».
Однак найважливішою особливістю фрукта є те, що речовини, які є в ньому, допомагають боротися з раком. Японські вчені вивчали цю особливість хурми. Вони з’ясували, що екстракт хурми допомагає зупиняти ріст клітин у випадку лейкемії та навіть вбивати їх. Крім того, він може впливати й на інші ракові клітини. Вивчення соку хурми триває дотепер.
Плоди імпортують в Україну нестиглими, щоб під час транспортування вони не зіпсувалися. Тому хурма дозріває лише на складах, в магазинах і вдома. Купуючи її, вибирайте плоди округлі, м’ясисті, насиченого кольору, з гладкою блискучою шкіркою. Не слід купувати хурму без зеленого листя зверху: без стебла вона псується значно швидше і навіть може бути дуже шкідливою (забруднення бактеріями).
Можна купити ледь недостиглі фрукти, покласти їх у паперові пакети і залишити на кілька днів — вони дійдуть до кондиції. Стиглі плоди зберігають у холодильнику і з’їдають якомога швидше, бо псуються вони швидко. Помічено, що підморожені у морозилці плоди втрачають терпкість.
Плоди можна їсти сирими, смакують вони у соусах, особливо солодких і кислих, сорбе, желе та вареннях чи консервах. Фрукти можна розрізати на шматки та подати з сиром або салатом. Сухофрукти із хурми смаком нагадують фініки.
Салат «Капрезе» з хурмою
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/11/hurma_kapreze.jpg)
125 г моцарели, 1 хурма, салат «айсберг».
Для заправки: 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ч. ложка меду, 1 ч. ложка лимонного соку, 4−5 листочків свіжого базиліку, дрібка сухої м’яти, 2 дрібки приправи для салатів, 2 дрібки суміші італійських трав, 2 дрібки паприки — за бажання, груба морська сіль, гарбузове насіння — для подачі.
Хурму помити, нарізати шайбочками. Моцарелу відцідити і нарізати на кружальця.
Розмістити, чергуючи, на пласкій тарілці на манер «капрезе».
Нарвати або нарізати салат «айсберг» (або інший салат) і викласти поруч.
Змішати все для заправки. Полити вміст на тарілці. Насіння заздалегідь обсмажити, посипати салат. Прикрасити листочками базиліку і подавати.
Пряний пиріг з хурмою
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/11/hurma_purig.jpg)
Для сиропу: 2 склянки води, 1,5 склянки цукру, 1 паличка кориці, 2 стручки кардамону, 1 бадьян, 2 хурми.
Для основи: 300 г пісочного печива, 80- 100 г вершкового масла.
Для начинки: 240 г грецького йогурту, 3 великі яйця, 50 г меду, 1 ст. ложка кукурудзяного крохмалю, 1,5 ч. ложки ванільного цукру.
Пряний сироп. Змішати воду з цукром (краще коричневим) і варити сироп у каструлі з товстим дном на середньому вогні, помішуючи дерев’яною ложкою, поки цукор не розчиниться. Додати спеції і довести сироп до кипіння.
Зменшити вогонь до мінімуму і додати хурму, нарізану на тонкі кружальця.
Вирізати з пергаментного паперу коло за розміром діаметра каструлі, зробити невеликий отвір у центрі і покласти його на кружальця хурми. Обережно натиснути, щоб переконатися, що всі шматочки занурилися у сироп.
Варити на малому вогні 20 хв.
Основа для пирога. Подрібнити печиво у комбайні або за допомогою м’ясорубки. Додати розтоплене вершкове масло. Перемішати. Викласти масу у роз’ємну форму діам. 21 см, заповнюючи дно і бортики (до половини). Поставити у холодильник на 20−30 хв
Кремова начинка. У середній мисці збити всі інґредієнти. Трохи остудити начинку.
Розігріти духовку до 175 °C. Застелити деко пергаментом.
Налити крем на пісочну основу і відразу ж поставити у духовку (щоб уникнути протікання крему). Випікати 25−30 хв або до ледь золотистої скоринки. Якщо начинка погойдується, допікати ще. Вийняти з духовки готовий корж і викласти пряні кружальця хурми на поверхню пирога. Повернути пиріг у духовку і випікати ще 5 хв. Повністю остудити за кімнатної температури.