Передплата 2024 «Добрий господар»

Плоди, наповнені користю

Хурма може впливати на ракові клітини

Часто у магазинах і на ринках можна побачити фрукти, про які нам нічого або дуже мало відомо. Ці екзотичні екземпляри виглядають дивно і породжують масу запитань. Їсти їх сирими чи обробляти? Що в них їстівне, а що ні? Які вони мають властивості? Не знаючи відповідей, ми просто не купуємо їх. Дуже шкода, тому що тропічні фрукти не лише смачні, а й корисні. Одним з них є хурма. Більшість українців щоосені смакують нею, хоча не всі знають, з чим мають справу.

Хурма — це плід дерева з такою ж назвою, що росте в Азії і тропі­ках Америки. В основному це ві­чнозелені дерева, і лише кілька ви­дів, що ростуть у помірних зонах, періодично скидають листя. Плоди з’являються на семирічних дере­вах у величезних кількостях і схо­жі на помідори: приблизно тако­го ж розміру, оранжево-червоного кольору, мають зелену стеблинку. Але ця подібність ілюзорна: сма­ком, консистенцією і використан­ням вони дуже відрізняються.

Розрізняють хурму терпку, со­лодку і без терпких властивостей (корольок). В їжу придатні лише дуже стиглі плоди. Солодку сти­глу хурму легко розпізнати: плоди м’які, мають яскраво забарвле­ну шкірку без зелених плям, а їхня консистенція нагадує желе. Сма­ком така хурма чимось схожа на сливи: солодка, ледь кислувата і дуже ароматна. Корольок зазви­чай твердіший. Якщо зняти з ньо­го шматочок шкірки, під нею вия­виться темно-коричнева м’якоть плоду. Корольок, особливо чоло­вічі плоди, не терпкий. Відрізни­ти їх від жіночих досить легко: но­сик у них такого ж кольору, як і вся шкірка, а не коричневий, як у жі­ночих.

Хурма популярна завдяки ко­рисним властивостям. Це чудо­ве джерело вітаміну А. У ній також є вітамін С і клітковина — значно більше, ніж, наприклад, у яблуках. Не можна не відзначити багатство антиоксидантів.

У традиційній китайській меди­цині хурма — засіб від гіпертонії. Фрукти дозволяють лікувати по­дразнену шкіру і зменшують згор­тання крові. Їх шанувальники також запевняють, що хурма здатна зни­жувати температуру і ефективна за хвороб серця. Крім того, хурма зменшує рівень «поганого» холес­терину і допомагає підтримувати на потрібному рівні «хороший».

Однак найважливішою осо­бливістю фрукта є те, що речо­вини, які є в ньому, допомагають боротися з раком. Японські вче­ні вивчали цю особливість хурми. Вони з’ясували, що екстракт хур­ми допомагає зупиняти ріст клі­тин у випадку лейкемії та навіть вбивати їх. Крім того, він може впливати й на інші ракові клітини. Вивчення соку хурми триває до­тепер.

Плоди імпортують в Украї­ну нестиглими, щоб під час тран­спортування вони не зіпсували­ся. Тому хурма дозріває лише на складах, в магазинах і вдома. Ку­пуючи її, вибирайте плоди окру­глі, м’ясисті, насиченого кольору, з гладкою блискучою шкіркою. Не слід купувати хурму без зелено­го листя зверху: без стебла вона псується значно швидше і навіть може бути дуже шкідливою (за­бруднення бактеріями).

Можна купити ледь недости­глі фрукти, покласти їх у паперо­ві пакети і залишити на кілька днів — вони дійдуть до кондиції. Стиглі плоди зберігають у холодильни­ку і з’їдають якомога швидше, бо псуються вони швидко. Помічено, що підморожені у морозилці пло­ди втрачають терпкість.

Плоди можна їсти сирими, смакують вони у соусах, особли­во солодких і кислих, сорбе, желе та вареннях чи консервах. Фрук­ти можна розрізати на шматки та подати з сиром або салатом. Су­хофрукти із хурми смаком нагаду­ють фініки.

Салат «Капрезе» з хурмою

125 г моцарели, 1 хурма, салат «ай­сберг».

Для заправки: 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ч. ложка меду, 1 ч. ложка лимон­ного соку, 4−5 листочків свіжого базилі­ку, дрібка сухої м’яти, 2 дрібки приправи для салатів, 2 дрібки суміші італійських трав, 2 дрібки паприки — за бажання, гру­ба морська сіль, гарбузове насіння — для подачі.

Хурму помити, нарізати шайбочками. Мо­царелу відцідити і нарізати на кружальця.

Розмістити, чергуючи, на пласкій тарілці на манер «капрезе».

Нарвати або нарізати салат «айсберг» (або інший салат) і викласти поруч.

Змішати все для заправки. Полити вміст на тарілці. Насіння заздалегідь обсмажити, по­сипати салат. Прикрасити листочками бази­ліку і подавати.

Пряний пиріг з хурмою

Для сиропу: 2 склянки води, 1,5 склян­ки цукру, 1 паличка кориці, 2 стручки кар­дамону, 1 бадьян, 2 хурми.

Для основи: 300 г пісочного печива, 80- 100 г вершкового масла.

Для начинки: 240 г грецького йогурту, 3 великі яйця, 50 г меду, 1 ст. ложка куку­рудзяного крохмалю, 1,5 ч. ложки ваніль­ного цукру.

Пряний сироп. Змішати воду з цукром (краще коричневим) і варити сироп у каструлі з товстим дном на середньому вогні, помішуючи дерев’яною ложкою, поки цукор не розчинить­ся. Додати спеції і довести сироп до кипіння.

Зменшити вогонь до мінімуму і додати хур­му, нарізану на тонкі кружальця.

Вирізати з пергаментного паперу коло за розміром діаметра каструлі, зробити невели­кий отвір у центрі і покласти його на кружаль­ця хурми. Обережно натиснути, щоб переко­натися, що всі шматочки занурилися у сироп.

Варити на малому вогні 20 хв.

Основа для пирога. Подрібнити печиво у комбайні або за допомогою м’ясорубки. До­дати розтоплене вершкове масло. Переміша­ти. Викласти масу у роз’ємну форму діам. 21 см, заповнюючи дно і бортики (до половини). Поставити у холодильник на 20−30 хв

Кремова начинка. У середній мисці збити всі інґредієнти. Трохи остудити начинку.

Розігріти духовку до 175 °C. Застелити деко пергаментом.

Налити крем на пісочну основу і відразу ж поставити у духовку (щоб уникнути про­тікання крему). Випікати 25−30 хв або до ледь золотистої скоринки. Якщо начинка погойдується, допікати ще. Вийняти з ду­ховки готовий корж і викласти пряні кру­жальця хурми на поверхню пирога. По­вернути пиріг у духовку і випікати ще 5 хв. Повністю остудити за кімнатної темпера­тури.

Схожі новини