Не любите гарбуза? Даремно!
Він допоможе імунній системі здолати недугу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424040/garbuzu.jpg)
«Нє, я таке їсти точно не буду…», — саме так зазвичай реагують українці на страви з гарбуза. Як здолати скепсис ненависників смачного і дуже корисного дарунка осені? Викорінити стереотип, що гарбуз не може бути смачним за визначенням, і переконати — це дуже смачно, ніжно, ароматно і ситно.
— Чому в Італії гарбуз люблять, а в Україні ні? — запитала я знайому, яка вже чимало років живе за кордоном.
— Бо там смачні самі гарбузи, тому й страви з них виходять смачними, — відповіла Надія. — У нас же зазвичай на селах колись вирощували кормові сорти для худоби — великі і бліді, а в Італії — яскраво-помаранчеві і пахучі.
Гарбуз завезли в Європу з Північної та Центральній Америки у XV ст. Ймовірно, до України потрапив з Туреччини чи з Західної Європи через Польщу. Український клімат сприяв великим урожаям, він увійшов в обряди та кухню, тому багато хто вважає гарбуз споконвічно українським овочем. Ним годували свійську худобу, з нього готували смачні страви. Кожна дівчина мала кілька гарбузяк, щоб піднести небажаним сватам (звідси й вирази «піднести гарбуза», «дістати (з'їсти) печеного гарбуза»). З насіння чавили олію.
Та нині у супермаркетах й на грядках дачників гарбузів до кольору до вибору: великі і маленькі, різних форм і забарвлень. Форма плодів може бути і круглою, і овальною, і грушоподібною, забарвлення шкірки — від сірого і зеленого до яскраво-оранжевого. Помаранчевий м’якуш має солодкий смак і дивовижний аромат, що поєднує у собі нотки ванілі, мускату, ананаса, дині, горіха… Найсмачніші сорти — Мускатний, Перлина, Вітамінний, Ананасний, Цукатний, Мигдальний, Великий Макс, Атлант, Зимова казка, Медовий десерт, Хоккайдо… Японський гарбуз Хоккайдо називають зимовим в Англії, каштановим у Франції. Ці овочі невеликі, що дає можливість використовувати їх як горщики для запікання страв.
Гарбуз наповнений поживними речовинами, що можуть підсилювати імунітет і знижувати ризик хронічних хвороб. Багатий на бета-каротин, який перетворюється на вітамін А, що допомагає зберегти хороший зір. Вітамін С підвищує виробництво лейкоцитів, допомагаючи імунним клітинам працювати ефективніше і лікувати швидше. Цей смаколик є хорошим джерелом вітаміну Е, заліза та фолату — вони також допомагають імунній системі. У гарбузі є лютеїн, зеаксантин та багато інших антиоксидантів, які покращують захист шкіри від ультрафіолетових променів.
Зваріть гарбуз разом з морквою і картоплею, подрібніть у блендері з пасерованою цибулею і додайте трохи бульйону — і смачний гарбузовий крем-суп готовий. Приправте часником, пластівцями чилі і копченою паприкою. Додайте грибів і розмарину. Влийте трохи вершків і посипте мускатним горіхом і кедровими горішками. А для оригінальності спробуйте поєднання гарбузового супу з соусами карі і куркою.
У солодких стравах гарбуз найкращий у поєднанні з морквою, яблуком, сухофруктами, горішками, вершками і прянощами — корицею, кардамоном, ваніллю і гвоздикою.
Запечений гарбуз
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/11/garbuzu_zapeh.jpg)
500 г гарбуза, 1−2 зубчики часнику, 1 ч. ложка кмину, 1 ст. ложка очищеного насіння — соняшника або гарбузового, 1−2 ст. ложки оливкової олії, сіль.
Гарбуз нарізати невеликими кубиками. Додати посічений часник, насіння, кмин, олію. Перемішати і посолити до смаку.
Викласти все у форму для запікання. Запікати у духовці, розігрітій до 200 °C, 30−35 хв. Прикрасити свіжою зеленню і подавати.
Шарлотка в гарбузі
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/11/garbuzu_sharlotka.jpg)
75 г борошна, 65 г цукру, 70 мл яблучного соку, 1 яблуко, 1 ч. ложка меленої кориці, 1 ч. ложка розпушувача, 2 ст. ложки олії, 2 ст. ложки сухого молока, 1 невеликий гарбуз вагою 1 кг.
Замість яблучного соку можна використати персиковий, апельсиновий, ананасовий або виноградний.
У гарбуза зрізати «кришечку». Вийняти волокнисту частину спершу руками, а потім зішкребти чайною ложкою.
У глибокій посудині змішати сік і цукор. Влити рафіновану олію. Додати сухе молоко, борошно, розпушувач і корицю.
Вінчиком збити всі інґредієнти на однорідну масу. Перелити тісто у гарбуз. Зверху покласти нарізані яблука. Обгорнути гарбуз фольгою і запікати в духовці при 180 °C 1−1,20 год (залежно від розміру гарбуза). Як тільки верх гарбуза зарум’яниться, накрити його фольгою. Коли спечений гарбуз трохи охолоне, можна подавати.
Американський гарбузовий пиріг
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/11/garbuzu_purig.jpg)
Тісто: 210 г борошна, 150 г вершкового масла, 1 жовток, 1 ст. ложка води, дрібка солі.
Начинка: 450 г гарбузового пюре, 3 яйця, 300 г згущеного молока, 1 ч. ложка меленої кориці, ¼ ч. ложки сухого меленого імбиру, 1 дрібка духмяного перцю, 1 дрібка меленої гвоздики, 1 дрібка солі, 1 ч. ложка сухої апельсинової цедри, 1 дрібка ваніліну.
Просіяти борошно, додати дрібку солі і холодне вершкове масло, нарізане кубиками (завчасно покласти у морозилку на годину). Посікти все ножем на дрібну крихту, 20−30 секунд. Додати жовток і ложку крижаної води. Посікти, зібрати у кулю. Якщо розсипається, додати ще ложку води. Загорнути тісто у плівку і покласти у холодильник на 30−60 хв.
Гарбуз запекти у духовці або приготувати на парі у мультиварці, а потім протерти через сито чи збити занурювальним блендером. Щоб пюре вийшло густим, гарбузову м’якоть відкинути на сито на 10 хв — зайва рідина стече (вона не потрібна). Яйця збити міксером або вінчиком на легку піну. Додати гарбузове пюре, прянощі і спеції. Ще раз все перемішати або збити міксером, щоб вийшло однорідне пюре. Додати згущене молоко. Перемішати, скуштувати гарбузову масу і за бажання додати інші прянощі до смаку. Якщо здається, що начинка дуже рідка (вона має бути трохи рідшою, ніж тісто на оладки), можна додати 2 ложки кукурудзяного або картопляного крохмалю.
Духовку увімкнути на 180 °C. Дно роз’ємної форми діам. 20 см вистелити пергаментом, викласти тісто руками, формуючи високі бортики. Наколоти тісто на дні виделкою, щоб воно не здулося під час випікання. Додатково на папір покласти гніт (горох, квасоля, перловка), щоб тісто не піднялося. Випікати в духовці 10 хв. Потім зняти гніт і випікати ще 5−7 хв. Вилити на тісто начинку і випікати 1 год.
Дати готовому гарбузовому пирогу охолонути впродовж години і тоді зняти форму. Перед подачею остудити. Найкраще — дати йому вистоятися в холодильнику впродовж ночі.