Передплата 2024 «Добра кухня»

Не любите гарбуза? Даремно!

Він допоможе імунній системі здолати недугу

«Нє, я таке їсти точно не буду…», — саме так зазвичай реагують українці на страви з гарбуза. Як здолати скепсис ненависників смачного і дуже корисного дарунка осені? Викорінити стереотип, що гарбуз не може бути смачним за визначенням, і переконати — це дуже смачно, ніжно, ароматно і ситно.

— Чому в Італії гарбуз люблять, а в Україні ні? — запитала я знайому, яка вже чимало років живе за кордоном.

— Бо там смачні самі гарбу­зи, тому й страви з них виходять смачними, — відповіла Надія. — У нас же зазвичай на селах колись вирощували кормові сорти для худоби — великі і бліді, а в Італії — яскраво-помаранчеві і пахучі.

Гарбуз завезли в Європу з Північної та Центральній Амери­ки у XV ст. Ймовірно, до України потрапив з Туреччини чи з Захід­ної Європи через Польщу. Укра­їнський клімат сприяв великим урожаям, він увійшов в обряди та кухню, тому багато хто вва­жає гарбуз споконвічно укра­їнським овочем. Ним годували свійську худобу, з нього готува­ли смачні страви. Кожна дівчина мала кілька гарбузяк, щоб під­нести небажаним сватам (звід­си й вирази «піднести гарбуза», «дістати (з'їсти) печеного гарбу­за»). З насіння чавили олію.

Та нині у супермаркетах й на грядках дачників гарбузів до ко­льору до вибору: великі і ма­ленькі, різних форм і забарв­лень. Форма плодів може бути і круглою, і овальною, і грушо­подібною, забарвлення шкірки — від сірого і зеленого до яскра­во-оранжевого. Помаранче­вий м’якуш має солодкий смак і дивовижний аромат, що поєд­нує у собі нотки ванілі, мускату, ананаса, дині, горіха… Найсмач­ніші сорти — Мускатний, Пер­лина, Вітамінний, Ананасний, Цукатний, Мигдальний, Вели­кий Макс, Атлант, Зимова каз­ка, Медовий десерт, Хоккайдо… Японський гарбуз Хоккайдо на­зивають зимовим в Англії, ка­штановим у Франції. Ці ово­чі невеликі, що дає можливість використовувати їх як горщики для запікання страв.

Гарбуз наповнений поживни­ми речовинами, що можуть під­силювати імунітет і знижувати ризик хронічних хвороб. Бага­тий на бета-каротин, який пе­ретворюється на вітамін А, що допомагає зберегти хороший зір. Вітамін С підвищує вироб­ництво лейкоцитів, допомагаю­чи імунним клітинам працювати ефективніше і лікувати швидше. Цей смаколик є хорошим дже­релом вітаміну Е, заліза та фо­лату — вони також допомагають імунній системі. У гарбузі є лю­теїн, зеаксантин та багато інших антиоксидантів, які покращують захист шкіри від ультрафіолето­вих променів.

Зваріть гарбуз разом з морк­вою і картоплею, подрібніть у блендері з пасерованою цибу­лею і додайте трохи бульйону — і смачний гарбузовий крем-суп готовий. Приправте часником, пластівцями чилі і копченою па­прикою. Додайте грибів і роз­марину. Влийте трохи вершків і посипте мускатним горіхом і ке­дровими горішками. А для ори­гінальності спробуйте поєднан­ня гарбузового супу з соусами карі і куркою.

У солодких стравах гарбуз найкращий у поєднанні з морк­вою, яблуком, сухофруктами, горішками, вершками і пряно­щами — корицею, кардамоном, ваніллю і гвоздикою.

Запечений гарбуз

500 г гарбуза, 1−2 зубчи­ки часнику, 1 ч. ложка кмину, 1 ст. ложка очищеного насін­ня — соняшника або гарбузо­вого, 1−2 ст. ложки оливкової олії, сіль.

Гарбуз нарізати невеликими кубиками. Додати посічений часник, насіння, кмин, олію. Перемішати і посолити до сма­ку.

Викласти все у форму для запікання. Запікати у духовці, розігрітій до 200 °C, 30−35 хв. Прикрасити свіжою зеленню і подавати.

Шарлотка в гарбузі

75 г борошна, 65 г цукру, 70 мл яблучного соку, 1 яблу­ко, 1 ч. ложка меленої кориці, 1 ч. ложка розпушувача, 2 ст. ложки олії, 2 ст. ложки сухо­го молока, 1 невеликий гар­буз вагою 1 кг.

Замість яблучного соку мож­на використати персиковий, апельсиновий, ананасовий або виноградний.

У гарбуза зрізати «кришеч­ку». Вийняти волокнисту час­тину спершу руками, а потім зі­шкребти чайною ложкою.

У глибокій посудині зміша­ти сік і цукор. Влити рафіновану олію. Додати сухе молоко, бо­рошно, розпушувач і корицю.

Вінчиком збити всі інґреді­єнти на однорідну масу. Пе­релити тісто у гарбуз. Зверху покласти нарізані яблука. Об­горнути гарбуз фольгою і запі­кати в духовці при 180 °C 1−1,20 год (залежно від розміру гар­буза). Як тільки верх гарбуза зарум’яниться, накрити його фольгою. Коли спечений гар­буз трохи охолоне, можна по­давати.

Американський гарбузовий пиріг

Тісто: 210 г борошна, 150 г вершкового масла, 1 жовток, 1 ст. ложка води, дрібка солі.

Начинка: 450 г гарбузового пюре, 3 яйця, 300 г згущено­го молока, 1 ч. ложка меленої кориці, ¼ ч. ложки сухого ме­леного імбиру, 1 дрібка духмя­ного перцю, 1 дрібка меленої гвоздики, 1 дрібка солі, 1 ч. ложка сухої апельсинової це­дри, 1 дрібка ваніліну.

Просіяти борошно, додати дрібку солі і холодне вершкове масло, нарізане кубиками (за­вчасно покласти у морозилку на годину). Посікти все ножем на дрібну крихту, 20−30 секунд. Додати жовток і ложку крижаної води. Посікти, зібрати у кулю. Якщо розсипається, додати ще ложку води. Загорнути тісто у плівку і покласти у холодильник на 30−60 хв.

Гарбуз запекти у духовці або приготувати на парі у мульти­варці, а потім протерти через сито чи збити занурювальним блендером. Щоб пюре вийшло густим, гарбузову м’якоть від­кинути на сито на 10 хв — зайва рідина стече (вона не потрібна). Яйця збити міксером або вінчи­ком на легку піну. Додати гарбу­зове пюре, прянощі і спеції. Ще раз все перемішати або збити міксером, щоб вийшло однорід­не пюре. Додати згущене моло­ко. Перемішати, скуштувати гар­бузову масу і за бажання додати інші прянощі до смаку. Якщо зда­ється, що начинка дуже рідка (вона має бути трохи рідшою, ніж тісто на оладки), можна додати 2 ложки кукурудзяного або карто­пляного крохмалю.

Духовку увімкнути на 180 °C. Дно роз’ємної форми діам. 20 см вистелити пергаментом, ви­класти тісто руками, формую­чи високі бортики. Наколоти тіс­то на дні виделкою, щоб воно не здулося під час випікання. До­датково на папір покласти гніт (горох, квасоля, перловка), щоб тісто не піднялося. Випікати в духовці 10 хв. Потім зняти гніт і випікати ще 5−7 хв. Вилити на тісто начинку і випікати 1 год.

Дати готовому гарбузовому пирогу охолонути впродовж го­дини і тоді зняти форму. Перед подачею остудити. Найкраще — дати йому вистоятися в холо­дильнику впродовж ночі.

Схожі новини