Болгарський перець ще той «фрукт»!
Необхідний за анемії, гіпертонії і для зміцнення імунітету
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/420521/perez.jpeg)
Болгарський перець надає особливого гастрономічного шарму осіннім стравам. Жовтий, зелений, червоний, помаранчевий — яскраві, соковиті, ароматні плоди не лише доповнюють меню, а й поповнюють організм важливими мікроелементами та вітамінами.
У Західній Європі його величають солодким перцем, або перцем овочевим. Популярну назву «болгарський» він отримав завдяки селекціонерам з цієї південної країни, які вивели солодкі і великоплідні сорти. Батьківщиною перцю є Америка. До речі, у Мексиці та інших країнах Центральної Америки солодкий перець дотепер трапляється у дикому вигляді. З Америки перець, як і чимало інших не відомих європейцям рослин, потрапив в Іспанію і Португалію й поширився Європою. У XIX ст. перець потрапив до України. Солодкий перець — це родич баклажанів, картоплі, помідорів і тютюну.
Солодкий перець за вмістом вітаміну С обігнав лимони! Аскорбінова кислота у поєднанні з вітаміном Р сприяє зміцненню кровоносних судин і зниженню проникності їх стінок і ламкості. Перець стимулює апетит, але також прискорює обмін речовин і допомагає спалювати більше калорій, а ще запобігає нетравленню шлунка. Також корисний солодкий перець людям із цукровим діабетом. Перець розріджує кров та знижує артеріальний тиск, він просто необхідний за анемії, а також для зміцнення імунітету. Солодкий перець містить сполуки, які не дозволяють канцерогенам проникати в клітини. Це є, деякою мірою, захистом від розвитку раку.
Високий вміст бета-каротину допомагає очам впоратися з повсякденною втомою.
Корисний перець і для нервової системи — ви забудете про втому, роздратованість і безсоння.
Болгарський перець позитивно впливає на пам’ять, підсилює концентрацію уваги, а ще його рекомендують вживати тим, хто живе у районах з підвищеною радіацією.
Солодкий перець можна сміливо назвати овочем краси. Сік зі солодкого перцю поліпшить стан шкіри, стимулює ріст нігтів і волосся. А чоловікам допоможе від облисіння.
Вживати солодкий перець не варто людям зі зниженим тиском, за виразки шлунка, порушення серцевого ритму, за підвищеної кислотності, захворюваннях нирок і печінки.
Звичайно ж, найкраще їсти свіжий солодкий перець, додавати в овочеві салати. Його також маринують і запікають, фарширують, додають у супи і овочеві рагу. З нього готують соуси. Якщо очистити перчини, скласти пірамідкою і заморозити, а взимку нафарширувати, домівка наповниться чудовим ароматом літа.
Перець, маринований з медом
Перець промити, очистити від насіннєвих коробок і нарізати смужками. Простерилізувати півлітрові банки, кришки прокип’ятити. У підготовлені банки розкласти спеції. У каструлі, в якій варитимете перець, з’єднати всі складові маринаду: воду, сіль, цукор, мед, оцет, олію. Довести до кипіння і варити 2 хв. У киплячий маринад вкласти смужки перцю і варити 7−10 хв. Він має бути недовареним, бо дійде в банках. Не переварити! Дуже щільно вкласти перець у банки, акуратно утрамбовуючи. Маринад повторно закип’ятити і залити перець. Стежити, щоб залишалося якомога менше бульбашок повітря. Закрити металевими кришками. Банки перевернути, накрити до охолодження. Для зберігання перенести банки в льох або поставити в інше темне і прохолодне місце.
Смажений перець на зиму
На 1-літрову банку: 12 невеликих солодких перців, 1 ч. ложка з гіркою солі, 40 г цукру, 50 мл оцту 9%, 2 зубчики часнику, 1,5 ст. ложки олії, близько 1 склянки води.
У банку вміщається 12−13 невеликих перців (найкраще червоний або жовтий, але не зелений, бо може гірчити). Перець помити, хвостики обрізати, але не повністю. Чистити не потрібно. Розкласти перець на чистий рушник, нехай обсохне. Пропарити банки і прокип’ятити кришки. На пательню влити трохи олії без запаху. Викласти перець. Накрити кришкою і поставити на невеликий вогонь. Обсмажити з усіх боків. Обов’язково накривати кришкою. Смажаться вони досить швидко, тому потрібно стежити, щоб не згоріли. У банку вкласти смажений перець — можна проколювати його виделкою, щоб вийшло повітря і потім туди зміг проникнути маринад. У наповнену до половини банку додати 1 зубчик посіченого часнику. Наповнити банку по вінця, знову посипати посіченим часником. Всипати сіль і цукор, влити оцет. Залити вміст банки окропом з чайника. Щоб повітря виходило, можна акуратно трусити банку або допомагати виделкою. Вода має доходити до верху горлечка. Закрити банку. Потім злегка потрусити в повітрі, щоб крупинки солі і цукру розчинилися. Перевернути банку догори дном, накрити ковдрою і залишити до повного охолодження. Зберігати у сухому і холодному місці. Подавати до м’яса.
Лечо з томатним соком
Томатний сік для лечо краще приготувати власноруч з м’яких пом’ятих помідорів. Овочі вимити і витерти. Перець очистити від м’яких внутрішніх перегородок і насіння, нарізати короткими брусками, тонкою соломкою, кубиками або широкими пластинами. Залити окропом і залишити на 5 хв. Потім відцідити на друшляк. На чистих томатах зробити хрестоподібні надрізи. Також опустити в окріп на 5−7 хв, очистити від шкірки, розрізати на четвертинки. У каструлю вкласти пропарений перець, очищені томатні часточки, влити томатний сік, оцет, всипати цукор і сіль. Для аромату і гостроти додати грубо нарізаний часник і пекучий перець. Довести лечо до кипіння, зменшити нагрівання і тримати на вогні киплячу суміш 5 хв. Гаряче лечо з томатним соком розкласти у стерильні банки, герметично закрити кришками. Охолодити, не накриваючи, за кімнатної температури.