Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим загрожує понаднормовий холестерин

Причиною розвитку атеросклеро­зу є холестерин – з нього в судинах формуються бляшки

Однією з найбільш поширених хвороб цивілізації медики називають серцево-судинні захворювання, які є частою причиною інвалідності чи смерті людини у працездатному віці. Їх спричиняє пошкодження атеросклерозом стінок кровоносних судин. Люди з ураженням судин серця страждають від важких болів за грудиною – стенокардії, яка нерідко закінчується інфарктом міокарда.

Атеросклероз може вража­ти кровоносні судини мозку, тоді розвиваються мозкові по­рушення, аж до інсульту. Якщо вра­жаються судини, що несуть кров до м’язів ніг, від нестерпного болю лю­дина не може ходити, розвивається гангрена. Побутує помилкова думка, що атеросклероз не потрібно лікува­ти – з ним можна просто вживатися. Насправді атеросклероз – ворог, який може вдарити практично в будь-яке місце організму, оскільки, руйну­ючи кровоносну систему, проникає у все тіло.

Значно підвищують ймовірність розвитку захворювань, пов’язаних з атеросклерозом у будь-якому віці, так звані фактори ризику. Найне­безпечніші з них – підвищення рівня холестерину у крові та артеріально­го тиску, куріння, цукровий діабет, підвищений рівень глюкози у крові і надлишкова маса тіла – ожиріння. Дія одного фактора підсилює дію ін­шого, тому особливо небезпечне їх поєднання. Якщо ж знизити рівень кожного фактора ризику, то загальна ймовірність набути серцево-судинні захворювання реально зменшиться, а розвиток атеросклерозу сповіль­ниться.

Причиною розвитку атеросклеро­зу є холестерин – з нього в судинах формуються бляшки. Бляшка спо­чатку звужує просвіт судини, а потім може його перекрити. Загалом хо­лестерин – необхідний людині хіміч­ний компонент, оскільки входить до складу оболонок-мембран всіх клітин організму, нервової тканини. З нього утворюються жовчні кислоти, потріб­ні для травлення, і багато гормонів. Але холестерин залишається без­печним, поки його рівень у крові – в межах норми.

Кардіологи всього світу дотри­муються думки, що кожна людина, старша за 20 років, повинна знати свій рівень холестерину, щоб його контролювати. Для цього треба ре­гулярно робити аналіз крові на рівень загального холестерину і його фрак­цій (ліпідний спектр). У крові людини холестерин переноситься разом із білками – такі комплекси отримали назву ліпопротеїдів (низької щіль­ності ЛПНЩ – «поганий», високої щільності ЛПВЩ – «хороший»). «По­ганий» сприяє формуванню атеро­склеротичних бляшок, «хороший» – затримує їх ріст, видаляє надлишок холестерину з тканин. У людей, які контролюють рівень свого холесте­рину, спостерігається на 30-40 від­сотків менше серйозних ускладнень з боку серця і судин і на 30 відсотків менше смертей від будь-яких інших причин. Отже, розгорнутий аналіз крові на ліпіди дає відповідь на пи­тання про рівень холестерину. Якщо планка завищена, то це – серйозний привід звернутися до лікаря. Рівень холестерину можна знизити і трима­ти в нормі, якщо змінити свій спосіб життя – виконувати прості правила: харчуватися здоровою збалансова­ною їжею, відмовитися від шкідливих звичок, зокрема куріння, і більше ру­хатися.

Це не означає, що вам доведеться сидіти на жорстких дієтах чи пітніти у спортзалі. І у випадку з холестерином працює принцип «все повинно бути в міру». Головне – відмовитися або максимально знизити споживання насичених (твердих) жирів, особли­во тваринного походження. Це жирні м’ясо та молочні продукти, вершкове масло, сири, субпродукти, здобна випічка. Мінімізуйте цукор у чистому вигляді. Оптимальними будуть варені або запечені без жирів курка, риба; хліб і макарони з борошна грубого помелу; відварені яйця (не більше двох на тиждень); велика кількість овочів і фруктів; бобові культури; ба­гатий клітковиною геркулес. Більше рухайтеся, ходіть пішки, наприклад, по сходах в офісі і вдома, робіть пів­годинні прогулянки, танцюйте, за­ймаючись домашніми справами.

Якщо у людини немає факторів ризику (гіпертензія, ожиріння, курін­ня, цукровий діабет, вік і т.ін.) або вже діагностованого кардіоваскулярного захворювання, то норма загального холестерину становить до 5 ммоль/л, холестерину, ліпопротеїнів низької щільності (ХЛНЩ) – до 3, ХЛВЩ: у чоловіків – більш ніж 1 і у жінок – більш ніж 1,2 ммоль /л, тригліцери­ди – до 1,7 ммоль /л. Але як тільки з’являється ще будь-який фактор, то норми будуть значно меншими. Я хо­тіла б особливо підкреслити, що нор­ма холестерину для кожної людини індивідуальна, залежно від факторів спадковості, способу життя та інших показників. Тож всі ці чинники потріб­но розглядати своєчасно і комплек­сно – як співвідношення хорошого (високої густини) і поганого (низької щільності) холестерину, так і рівень глюкози, і кров’яний тиск, і всі раніше згадані чинники ризику. Тому навіть якщо показники холестерину у межах норми, слід довіритися спеціалісто­ві, оцінити ситуацію та індивідуаль­но визначити ризик захворювання. Важливо провести якісне обстежен­ня – зробити кардіограму, ехокардіографію серця, навантажувальний тест на велоергометрі, необхідні ла­бораторні обстеження, і після цього лікар може поставити точний діагноз, визначити рівень небезпеки, за по­треби – призначити лікування. Тому якщо говорити, з якого віку слід почи­нати піклуватися про себе, – то ніколи не зарано. Зважаючи на те, що підви­щений рівень холестерину протягом тривалого часу може не завдавати жодного дискомфорту, важливо ці проблеми констатувати своєчасно.

Олена Чорній, кардіолог, лікар вищої категорії.

Читайте також: «Почистити» судини від атеросклеротичних бляшок неможливо»

Схожі новини