Передплатити Підтримати

Знизити неприємні наслідки клімаксу допоможе збалансоване харчування

У віці після 50 років у жінок починається новий етап життя. Саме час приділяти увагу собі, відпочивати, подорожувати...

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Однак більшість представниць слабкої статі почуваються дискомфортно, що обумовлено гормональними змінами в організмі.

Зазвичай перебудова організму тягне за собою безліч різних неприємних відчуттів і проблем зі здоров’ям. Основними симптомами настання такого періоду вважаються часті головні болі, швидка втомлюваність, підвищена пітливість, запаморочення, загальна слабкість, дратівливість. Крім того, після 50 років у жіночому організмі знижується активізація біо­хімічних реакцій, метаболічних процесів, погіршується склад крові, з’являється схильність до повноти. Часто фахівці констатують гіповітаміноз або дефіцит корисних мінералів у цьому віці, у результаті чого починають пога­но функціонувати нервова і серцево-судинна системи.

Зазвичай нестача корисних речовин супроводжуєть­ся після 50 років такими ознаками: зниження пам’яті, падіння слуху та зору, болі у суглобах, ламкість і випа­дання волосся, розшарування й ламкість нігтів, втрата зубів. Ще однією фізіологічною особливістю жінок у віці після 50 років є втрата еластичності і пружності шкірних покривів, вони стають сухими, з’являються зморшки.

Внаслідок цих симптомів якість життя жінки значно знижується, погіршується психологічний стан, прояв­ляються пригніченість, невпевненість у собі, дратівли­вість. Знизити неприємні відчуття клімаксу і зберегти красу ще на довгі роки допоможе правильне і збалан­соване харчування.

Слід збільшити кількість вживання легкозасвоюва­них продуктів. Для нормального функціонування трав­ної системи необхідно вживати таку їжу, яка допомагає органам виробляти необхідні ферменти. Кращими в цьому плані вважаються прянощі. Також потрібно вжи­вати їжу, яка містить вітаміни, залізо, мідь, йод, кальцій і фолієву кислоту. До продуктів, які легко засвоюються, належать риба, нежирний сир.

Щоб запобігти додатковому навантаженню на систе­ми органів і уникнути повноти, харчування повинно бути менш калорійним. Оскільки в цей період зростає ризик виникнення серцево-судинних захворювань, важливо включити в раціон продукти, які мають ліпотропну дію. Такі властивості мають сир, риба нежирних сортів, яйця і рослинна олія.

Велику роль також відіграє дробове харчування. Ре­комендується їсти часто — до шести разів на добу, але маленькими порціями.

Досить важливий питний режим. Для підтримання водного балансу в організмі жінки необхідно якомога частіше пити рідину. Найкращою в цьому плані вважа­ється звичайна вода. Оптимальна кількість вживаної води в день має становити від 8 до 10 склянок.

Дотримання цих рекомендацій дозволить жінці на­довго зберегти здоров’я, залишатися привабливою і поліпшити свій психологічний стан.

Жінка після 50-ти повинна віддавати перевагу корис­ним продуктам. Про них варто знати.

Морська риба. Це джерело вітамінів Е, D, А, В, та­кож містить фосфор, калій, фтор і селен.

Зелень. Її треба вживати щодня. Кріп, кінза, пе­трушка, базилік збагачують жіночий організм великою кількістю вітамінів, сприяють запобіганню зморщок, ро­блять шкіру пружною та еластичною.

Кисломолочні продукти допомагають поліпшити травний процес, уникнути проблем із закрепами та діа­реєю.

Кукурудза. Великий вміст у ній кальцію позитивно впливає на здоров’я зубів.

Овочі. Особливо добре вживати овочі червоних ко­льорів, оскільки у своєму складі вони мають вітамін А. Ця речовина усуває зморшки і покращує зір. Тому пред­ставницям слабкої статі важливо включити в щоденне харчування буряк, гарбуз, болгарський перець, моркву, помідори.

Рослинна олія (лляна, соняшникова і оливкова). Наявність у цих продуктах жирних кислот і вітаміну Е до­помагають зберегти нормальний стан шкіри, сприяють зміцненню судин.

Вівсяна і гречана каші. Вівсянка надає омолоджу­вальну дію, а гречка містить рутин, допомагає уникнути варикозного розширення вен.

Жінкам після п’ятдесяти не рекомендується вжива­ти багато солі. Цей продукт сприяє розвитку серцево-судинних хвороб. Жирне м’ясо або риба є факторами, які підвищують схильність жінок до повноти. Для підви­щення апетиту рекомендується випити трохи вина. Інші спиртовмісні напої стимулюють процеси старіння. Вжи­вання кави слід скоротити, оскільки кофеїн виводить з організму кальцій.