«Літо» із морозилки
Десерти із заморожених ягід
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510892/iahody.jpg)
На початку квітня на ринках з’являлася полуниця. І не в однієї-двох продавчинь за захмарною ціною, а в багатьох і цілком доступної вартості як не в сезон. У попередні роки ароматна ягода зазвичай з’являлася на ринку десь у середині травня, і вже можна було поласувати улюбленими ягідками.
Тож виникає питання, що робити з ягодами в морозилці, до яких все ніяк не дійде черга їх спожити. Та й невдовзі замислюватимемося про місце для плодів майбутнього дачного врожаю.
Наші бабусі заготовляли ягоди на зиму переважно двома способами: варили варення та компоти. Тоді вважали, що їсти і пити такі продукти не лише смачно, а й корисно. Пізніше з’ясувалося, що нічого цінного у таких ягідних заготовках немає, оскільки майже всі вітаміни та мінерали випаровувалися ще під час варіння. Та й цукру у вареннях та компотах чимало.
І тоді господині почали ягоди заморожувати. Виявилося, що це не лише має сенс у плані збереження цінних поживних речовин, а ще й дуже вигідно з точки зору витрат часу і сил. Звичайно, ми все ще варимо варення та компоти з дачних ягід — суто для гастрономічного задоволення, але більшу частину відправляємо в морозилку.
Дієтологи стверджують, що, наприклад, того ж вітаміну С у замороженому продукті більше, ніж у свіжому, який їхав у магазин кілька діб. Мало того: дослідження довели, що через 4 місяці зберігання кількість аскорбінової кислоти у заморожених ягодах не змінюється. Через 10 місяців показники знижуються на 40−60%, але, погодьтеся, теж зберігається чимало.
Заморожені ягоди з магазину завдяки шоковому заморожуванню не втрачають у вазі, соковитості і максимально зберігають корисні речовини. До того ж, зазвичай, процес заморожування відбувається відразу після збирання.
Тож варто готувати із замороженими ягодами випічку, десерти, соуси, конфітюри, напої насамперед тому, що це смачно і доступно. І не забувайте: смак ягід сприяє виробленню чималої кількості серотоніну, оскільки вони безпосередньо асоціюються з літом та щастям.
Пиріг із замороженими ягодами
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%96%D0%B3.jpg)
300 г замороженої смородини (порічок, малини, чорниць).
Для заливки: 1 яйце, 200 г сметани, 40 г кукурудзяного крохмалю, 50 г цукру.
Для тіста: 280 г борошна, 100 г сметани, 100 г цукру, 150 г вершкового масла, 7 г розпушувача.
Масло розтопити на гарячій водяній бані або в мікрохвильовій печі. Остудити.
Окремо в мисці збити вінчиком сметану із цукром. Додати масло, перемішати. Просіяти борошно із сіллю та розпушувачем, замісити однорідне тісто. Зібрати у кулю, загорнути у плівку і покласти на 30 хв у холодильник.
Форму діам. 20 см змастити маслом чи олією або вистелити пергаментом.
Тісто викласти у форму, формуючи високі борти. Наколити його виделкою. Викласти ягоди. Розморожувати їх не потрібно, достатньо вийняти із морозилки за 10−15 хв до використання.
Змішати сметану із яйцем, цукром та крохмалем на однорідну масу і залити ягоди.
Поставити пиріг у розігріту до 180°С духовку і випікати близько 1 год.
Пиріг остудити і посипати через сито цукровою пудрою.
Пиріг із полуницями у мультиварці
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%96%D0%B3%20%D0%B7%20%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%8E.jpg)
Для тіста: 220 г борошна, 280 г цукру, 80 г вершкового масла, 4 яйця, 2 ч. ложки розпушувача, 6 ст. ложок какао- порошку, дрібка ваніліну.
Додатково: 300 г заморожених полуниць (малини чи вишень), 1 ст. ложка масла.
Великі полуниці розрізати на кілька частин і розморозити, відкинути на сито, щоб стік зайвий сік.
Змішати цукор та яйця, збити міксером на пухку масу. Додати масло кімнатної температури, знову трохи збити.
В окрему миску просіяти муку, розпушувач, какао-порошок та ванілін.
Частинами додавати борошняну суміш у масляну, перемішувати ложкою. Має вийти однорідне тісто, без грудочок.
Вирізати дві широкі смуги з пергаменту, викласти їх навхрест у чашу мультиварки, змастити її маслом. Викласти в чашу тісто, потім — ягоди. Помістити чашу з тістом у мультиварку.
Випікати пиріг на режимі «Випічка» близько 60 хв. Вийняти чашу з пирогом із мультиварки, дати йому трохи охолонути і перекласти на блюдо.
Готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою.