Передплата 2024 «Добрий господар»

Фанати еспресо б’ють тривогу: в Італії дорожчає кава

У великих містах за філіжанку чорної треба заплатити аж 1,40 євро

Знавці кажуть, що на мальовничому узбережжі Італії кава має особливий смак... Фото peakflavorcoffee.com.
Знавці кажуть, що на мальовничому узбережжі Італії кава має особливий смак... Фото peakflavorcoffee.com.

Неможливо уявити сонячну Італію без смачної кави… В італійських закладах щороку продають 6 мільярдів філіжанок запашного напою! Але останнім часом кава на Апеннінах значно подорожчала, жаліються місцеві.

Зокрема, зросли ціни на дуже популярне в Італії еспресо. У барах великих міст за філіжанку треба заплатити близько 1,40 євро, що для Італії дуже дорого. А барів, де еспресо коштує менше євро, в країні майже не залишилося…

Робуста здорожчала на 90%, Арабіка — на 55%

До зростання цін на каву спричинилися погані погодні умови в Бразилії (і як наслідок, проблеми з виробництвом) та стрибок у вартості транспортних витрат, пов’язаний з ускладненням логістики через воєнні дії на півдні Червоного моря (єменські сепаратисти-хусити обстрілюють вантажні судна).

За останні пів року кава сорту Робуста подорожчала на світових біржах аж на 90%! Кава сорту Арабіка здорожчала тим часом у понад півтора раза.

Зараз середня ціна філіжанки еспресо становить в Італії близько 1,20 євро, підрахували експерти Асоціації споживачів Assoutenti. Три роки тому цей показник становив лише один євро…

За оцінками експертів, уже невдовзі за філіжанку еспресо в Італії доведеться заплатити навіть 2 євро. «Підвищення цін на каву може призвести до подальшого зростання цін уже найближчими тижнями — як у барах, так і у крамницях», — розповів президент Assoutenti Ґабріеле Меллусо.

За даними Асоціації споживачів Assoutenti, найвищі ціни на еспресо в Італії зараз на півночі, у Больцано й Тренто, — понад 1,30 євро за філіжанку. А найменше еспресо коштує у Катандзаро на півдні Італії, — у середньому 0,99 євро. У столиці ж найсмачнішої кави, якою в Італії вважають Неаполь, філіжанка еспресо коштує близько 1,05 євро.

Схожі новини