Які продукти розріджують кров
Власники густої крові мають підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань і тромбів. Особливо часто від цього страждають люди, старші за 45 років. Таким особам рекомендується додавати в раціон особливі продукти (вода, олія, ромашка, морська капуста, риба, червоне вино, часник), які знижують густоту крові
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/511520/produkty.jpg)
Важливо уточнити, що ці продукти не замінюють лікування, а лише доповнюють його:
Вода. Вода життєво необхідна організму, в тому числі і для нормальної густоти крові. Здорова норма — 1,5−3 л на день. За недостатнього вживання води кров згущується, підвищується ризик появи тромбів. Тому простий спосіб розбавити кров — випити воду в чистому вигляді або хоча б чаї.
Олія. Оливкова, лляна, виноградна та інші олії містять корисні для крові антиоксиданти, фенол, вітамін Е і омега-3 кислоти. Дослідження показують, що вживання олій знижує рівень речовин, які призводять до утворення тромбів. Олія корисна для крові тільки до термічної обробки, тому її краще додавати в готові салати або просто вмочати в олію хліб.
Ромашка. Ромашковий чай — дуже корисний продукт для всіх власників густої крові. Ромашка є природним антикоагулянтом і пригнічує активність тромбоцитів.
Морська капуста. Користь морської капусти добре відома, і її розріджувальні властивості - одна з багатьох причин додавати цей продукт в раціон. У морській капусті та інших морепродуктах багато йоду, який підвищує тонус судин і знижує в’язкість крові.
Риба. Корисні жирні омега-3 кислоти ефективно розріджують кров. Для профілактики тромбозу варто їсти рибу жирних сортів і риб’ячий жир. Останній сприяє розсмоктуванню вже наявних тромбів. Лікарі радять їсти рибу не рідше, ніж 3 рази на тиждень.
Червоне вино. Шкірка червоного винограду багата на поліфеноли — потужні антиоксиданти, які перешкоджають утворенню тромбів. Однак червоний виноград важко знайти у магазинах не в сезон. Його замінює вино з червоного винограду. Однак пам’ятайте, що алкогольні напої можна пити у дуже помірній кількості.
Часник. Ще один антикоагулянт, який варто включати у раціон всім власникам густої крові. Для більшої користі часник краще їсти в сирому вигляді, наприклад, розчавити його ножем і додати в овочевий салат або картоплю.
Валентина Миколів.