«Зливану кашу» готують гуртом
Страва — у нематеріальній спадщині України
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510449/kasha.jpg)
Міністерство культури та інформаційної політики додало обряд приготування карнаухівської зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Обряд приготування цієї каші практикують у селищі Карнаухівка, що розташоване в Дніпропетровській області, на правому березі Дніпра, поблизу міста Кам’янське.
Традиція приготування тісно пов’язана з історією селища від часу заснування його славнозвісним козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. На в'їзді до селища стоїть стела з гербом Карнаухівки, на якому зображений засновник селища — Семен Карнаух із казаном «зливаної» каші, що символізує гостинність та доброзичливість карнаухівчан. Цілком ймовірно, що такі чи подібні обряди побутували й на інших територіях України.
Свою назву елемент «зливана каша» отримав завдяки тому, що цю страву готували гуртом. Обряд приготування пов’язаний із символічним відзначенням завершення весняних польових робіт.
Якогось єдиного рецепта страви не існує. Мешканці селища у святковому вбранні збиралися на знакових місцях просто неба — левадах, майданах, у різних куточках селища, зносили продукти. Оскільки все залежало від того, які продукти принесли мешканці селища, вулиці, то зливана каша виходила в кожного своя. Основні принципи приготування зливаної каші передаються господинями з покоління в покоління. Деякі особливі секрети приготування зберігаються в таємниці донині.
Для приготування страви використовують великий казан і такі інґредієнти, як пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі, завдяки чому вона має особливий смак.
Основне значення обряду приготування зливаної каші - соціальне. Це об'єднання громади навколо важливих подій, прив’язаних до сільськогосподарського календаря.
Цей обряд практикують і сьогодні. Досі збереглася традиція готувати зливану кашу на великі свята. Певної визначеної дати для приготування зливаної каші немає.
У день приготування до столу не кликали, бо про те, що каша готова, сповіщала пісня. Після першої тарілки смачної каші обов’язково танцювали та співали народних пісень, заряджаючи страву позитивною енергетикою. Потім знову сідали за стіл.
Мешканці селища Карнаухівка стверджують, що каша відновлює сили, дає позитивну енергетику та надихає на збір нового врожаю.
Карнаухівська зливана каша
На казан об'ємом 10 літрів: близько 8 л води, 300 г сала, 300 г курячого гуляшу, 300 г курячого фаршу, 1 кг картоплі, 1 кг пшона, 1 кг рису, 200 мл олії, 10 яєць, 300 г цибулі, спеції.
Під великим казаном із водою розвести багаття і залишити до закипання. У цей час промити пшоно та рис, засипати у киплячу воду, додати сіль. Усе ретельно перемішати.
Додати в казан з пшоном та рисом завчасно зварену та пом’яту картоплю і залишити усе разом умлівати на малому вогні.
На розігріту пательню вилити олію, додати курячий фарш та гуляш, дрібно нарізані сало і цибулю, ретельно перемішати і смажити до готовності.
У страву додати обсмажені на пательні м’ясо зі шкварками, а також яйця та суміш спецій. Все ретельно змішати і довести до повної готовності.