Перед святами «метуть» м’ясо, копченості й шоколадні посипки до паски
Попит і ціни на сезонні продукти на верхньому «Шуварі»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/511353/rynok4.jpg)
На ринках України — передвеликодній ажіотаж. Ціни на ходові товари зросли на 10−15%, а чим ближче до Великодня, тим дорожчими, ймовірно, будуть популярні продукти, які господині купують для приготування святкового столу. Наразі ж ціни на м’ясо й копченості стабільні. Трохи зросла «молочка»: сир на спеціальну сирну паску — 130−150 гривень за кілограм, сметана — 80 гривень за пів літра.
Журналіст «ВЗ» вирушила на ринок «Шувар» (у народі його називають верхнім). Перші враження хороші. Усі продукти зберігаються на чистих стелажах, а ті, які потребують температурного режиму, — в холодильниках. Покупців на ринку вдосталь, товарів повно — на будь-який смак і гаманець. Зауважила, що найактивніше купують свіже м’ясо.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA2.jpg)
«Тут ціни не вищі, ніж на Привокзальному ринку, але сервіс у рази кращий, ніж деінде, — розповіла „ВЗ“ постійна відвідувачка ринку Ольга Дмитрівна. — Попри складний час і війну, не буду і не хочу економити на святкових закупах. Традиційно купую на свято по три кілограми шинок і ковбас, свіжу полядвицю, багато сира і масла, сухофрукти, картонні форми для випікання пасок, які печу сама».
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA5.jpg)
Свиняча вирізка на «Шуварі» коштує 220 гривень за кілограм, полядвиця — 209 гривень, шия свиняча — 209, свинячий шашлик зі спеціями — 200, готові сирі для запікання чи домашнього копчення — 149, сало — 79, язик — 139, ребра — 185 грн. Теляча шинка й лопатка — 270−290 гривень за кілограм, полядвиця — 330, вирізка теляча — 550. Обрізки телячого м’яса, яке можна використати до фаршу чи перших страв, — 149 грн.
На ринку доволі хороший вибір копченостей. Є і шинки, і варені ковбаси, які господині зазвичай додають до майонезних салатів. Копчена шинка — 300 гривень за кіло, запечена — 400, ковбаси — від 280 гривень.
Великодні свята — час попиту на яйця, їх зазвичай купують лотками. Ціни на яйця на ринку — від 20 до 31 гривні за десяток. Найдорожчі варіанти — 50−53 гривні за десяток яєць.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA.jpg)
Серед сезонних святкових продуктів — сухофрукти до паски, а також різноманітні присипки до неї. Цукати — 300 гривень за кілограм, родзинки — 170. Мені запала в душу різнокольорова шоколадна крихта (рожевого, жовтого, синього, білого та чорного кольорів), яку можна використати як присипку на вершечок паски або до тортів. Коштує такий декор 200 гривень за кілограм, на присипку можна купити 100−150 грамів.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA3.jpg)
Також паску можна декорувати шоколадними монетами (140 гривень за кілограм) або шоколадними яйцями, які мають всередині різну начинку, — 340 гривень за кілограм. Як декор можна використати і солодкі морські камінці - 120 гривень за кіло, або кубики сушеного кокосу — 420 гривень за кілограм. На пасхальний декор чималий попит. Також активно беруть паперові форми для домашніх пасок — від 40 гривень за штуку.
Які ціни на тепличні овочі? Огірки та помідори з Туреччини — 120 гривень за кілограм, сокальські - по сто. Помідори чері - 200, червоний болгарський перець — 160, жовтий перець — 200, молода капуста — 50 грн. 56 гривень за кілограм доведеться викласти за тепличну картоплю, попит на неї високий. Баклажани привозять з Іспанії та Італії - 133 гривні за кілограм, броколі - 153 гривні, цвітна капуста — 150.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/04/%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA7.jpg)