Передплатити Підтримати

Хочеш мати добрий зір — оздоровлюй весь організм

Поради народної цілительки Олени Світко

Очі — не лише дзеркало душі, вони — й дзеркало органів травного тракту, і ворота печінки. Тому, лікуючи будь-які хвороби очей, слід мати на увазі, що оздоровлювати треба весь організм. Природне лікування має лише допоміжну роль. Потрібно вживати вітаміни А, В, Е і С. Допомагають деякі техніки йоги. Наприклад, потріть швидко долоню об долоню та прикладіть до очей.

Народна медицина має широкий спектр рослинних препаратів, які допоможуть оздоровити очі. Так, запальні захворювання очей добре під­даються впливу препаратів трави очанки прямостоячої. Трава містить глікозид ау­кубін, смоли, гіркоти, дубильні речовини, ефірні олії. Галенові препарати рослини чинять протизапальну, в’яжучу, гіпотен­зивну дію. У народній медицині водну настоянку очанки п’ють і прикладають до очей у разі запальних процесів та інших очних захворювань, а також застосову­ють від застуд, діатезів, дитячих екзем. Полоскання голови настоєм очанки по­ліпшує ріст волосся.

Очанку можна використовувати й у вигляді порошку для поліпшення зору: 100 г сухої очанки змолоти, просіяти. Вживати по 2 г (на кінчику ножа) 3−4 рази на день, запиваючи трав’яним чаєм. Та­кож рекомендують компреси з очанки з сиром (10 г спорошкованої трави та 30 г свіжого сиру) накладати на очі, ура­жені кон’юнктивітом. При цьому повіки доцільно змащувати олією звіробою.

До запалених очей корисно приклада­ти глиняні компреси з ледь розведеним яблучним оцтом: 1 ч. л. оцту на 100 мл води й 70 г глини. Від запалень допоможе молочний відвар ромашки (1 ст. л. квіток ромашки на 1 склянку молока, варити 5−7 хв). Застосовується як компрес на очі.

Разом із травами рекомендовано два тижні пити вітамін А, потім стільки ж — ві­тамін Е та ще два тижні — вітамін С.

Лікарські рослини благотворно впли­вають на очі, допомагаючи відновити втрачений зір. Наприклад, збір із су­хих ягід шипшини (200 г), ягід лимон­нику китайського (150 г), трави очанки (100 г). Усе змолоти млинком до кави й перемішати. Запарювати тільки в термо­сі протягом 30 хв.: 2 ст. л. збору на 300 мл окропу. Процідити. Пити тричі на день по 50 мл. Заварку прикладати в марлевих мішечках до очей.

Допоможе відновити зір і додасть бадьорості корінь лепехи. Змолоти млин­ком до кави й змішати корінь аїру й траву очанки (по 100 г). Вживати на кінчику ножа 5 разів на день незалежно від прийому їжі. Можна застосовувати тривалий час.

Часто узимку після переохолодження, перебування на рвучкому вітрі на повіках з’являються «ячмені». Народна медици­на й на цей випадок припасла рецепти. Наповніть мішечок зеленим чаєм. Опус­тіть в окріп і порахуйте до 60. Прикладай­те до «ячменя» в теплому вигляді кілька разів на день. Одночасно приймайте ві­таміни В2 і В12.

Із катарактою непогано справляється коріння пирію повзучого: 1 ст. л. подрібне­ного коріння на 200 мл окропу. Варити 10 хв. Пити тричі на день по 200 мл. На по­чаткових стадіях катаракти промивати очі й пити відвар листя лісової малини та тра­ви очанки в пропорції 1:1. Залити 200 мл окропу 1 ст. л. суміші, варити 5 хв. Пити по півсклянки відвару тричі на день, рештою відвару (півсклянки) промивати очі.

Глаукому народна медицина рекомен­дує усувати насінням кропу. Перемолоти 50 г насіння. Вживати по 1 ст. л. тричі на день за 30 хв. до їди, запивати зеленим чаєм чи водою. Також корисно промивати очі кроповою водою: 1 ст. л. насіння кропу залити 1 склянкою окропу, настояти 10 хв.

Щоб очі не втомлювалися й не старіли

Першого дня — їмо 0,5 кг моркви тер­тої, підсолодженої медом і приправленої сметаною. Другого — так само приготов­лені яблука. Інша їжа має бути легкою: каші, фруктові та овочеві салати. Через годину після їди п’ємо такий чай: по 2 частини трави очанки та плодів шипши­ни, по 1 частині кропиви, коріння лепехи, квітів волошки, коріння кульбаби, насіння та ягід лимоннику китайського. Усі рос­лини змолоти, запарити 1 ст. л. суміші 200 мл окропу. Настояти 10 хв. Пити з медом 2−3 рази на день.

Із цих же рослин можна приготувати й порошок, якщо чай набрид. Порошок вживати з їжею 2−3 місяці по 0,5 ч. л.

Є словацький рецепт повидла з шип­шини для оздоровлення очей і як загаль­нозміцнювальний засіб. Узяти по 5 кг сві­жих ягід шипшини та меду. Шипшину трохи приварюють і протирають крізь сито, до отриманої маси додають мед. Ще раз до­водять до кипіння й розливають у скляні баночки. З’їдають по 1−2 ст. л. кілька разів на день, запиваючи чаєм з трави очанки.

Поліпшує зір популярна так звана каро­тинова олія. Натерти на тертці моркву (327 г), залити олією (оливковою, кукурудзяною чи соняшниковою), варити на водяній бані 2 години. Процідити. Пити по 20 мл на день і протирати шкіру навколо очей. Також по­ліпшує зір вживання насіння соняшнику. Ко­рисно з’їдати по 50 г насіння тричі на день.

Рекомендується щоранку на заплю­щені очі бризкати холодною водою.

Кілька разів на день робити оберталь­ні рухи очима та головою.

Олена Плиска