Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Після завершення війни Україна потребуватиме 8 мільйонів робочих рук»

Ситуація на ринку праці України критична: левова частка робочих кадрів «у тіні»

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

За інформацією міжнародної організації праці, після війни Україна потребуватиме щонайменше 8 мільйонів робочих рук. Скромніша цифра від інших організацій — 4,5 мільйона кадрів з різних професій, зокрема робочих. Це неабиякий виклик для України. Проблема загострилася через те, що левова частка чоловіків призовного віку не поспішають офіційно працевлаштуватися, тому зараз ринок праці перебуває в затяжній тінізації. А це не сприяє розвитку економіки. Відтік кадрів виник також через масову міграцію українців за кордон. Чи повернутися вони назад — риторичне питання.

Про це повідомила на конференції «Опліч — партнерство для зростання» керівниця проєкту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» Любов Максимович.

Фото автора
Фото автора

«Влада погано працює з детінізацією економіки»

Через широкомасштабне вторгнення рф Україну спіткав кадровий голод. Підприємці скаржаться на складнощі у пошуку працівників. Після війни потреба в робочих руках зростатиме ще сильніше. В уряді заявляють, що у найближчі роки Україна відчуватиме брак мільйонів працівників.

«На Львівщині - один мільйон двісті п’ятдесят тисяч економічно активного населення, — розповів на цій конференції директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда. — Інша цифра: у пікові періоди область відвідали 500−700 тисяч ВПО. Скільки відсотків серед ВПО звернулися у наш центр зайнятості за роботою? Лише 8 тисяч! Тепер розуміємо колосальний розрив між тими, хто в нас перебуває, і хто офіційно працює. Напевне влада погано працює з детінізацією економіки в частині легалізації найманої робочої сили… Ми зробили вкрай теплі умови перебування для ВПО. Нам треба змінити підходи щодо залучення людей до праці. Як підприємства зацікавлюють людей працювати в них?».

Керівник Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк каже, до війни у Львівській області на одне робоче місце претендувало 15 осіб. Зараз зареєстровано 15 тисяч безробітних, частина вакансій — із зарплатою від 15 тисяч гривень. Але кадри все одно не рвуться працювати…

Панель обговорення на конференції «Опліч - партнерство для зростання». Фото автора
Панель обговорення на конференції «Опліч - партнерство для зростання». Фото автора

«Є на це об'єктивні причини, — продовжує розмову Василь Барилюк. — Значна частина людей на фронті, частину виїхали за кордон, значна частина — „у тіні“. Маємо різні проєкти, аби роботодавці офіційно працевлаштовували, компенсовуємо за вразливі категорії працівників. У нас є ваучерна підтримка для перекваліфікації ВПО».

Схожі новини