Передплата 2024 ВЗ

Трансгендерну модель убили через «мову ненависті»?

Кесарія Абрамідзе загинула відразу після того, як парламент Грузії ухвалив закон, що обмежує права ЛГБТК-спільноти. У ЄС цей закон критикують

Кесарія Абрамідзе була в Грузії однією з перших публічних осіб, які відкрито заявили, що є транссексуалами. Фото Instagram.
Кесарія Абрамідзе була в Грузії однією з перших публічних осіб, які відкрито заявили, що є транссексуалами. Фото Instagram.

Модель Кесарія Абрамідзе була в Грузії однією з перших публічних осіб, які відкрито заявили, що є транссексуалами. 2018 року жінка представляла свою країну на конкурсі краси Miss Trans Star International. Кесарія мала в соціальній мережі Instagram понад пів мільйона підписників… Кілька днів тому Абрамідзе жорстоко вбили у Тбілісі.

Підозрюваний у вбивстві, ​​27-річний чоловік на ім'я Бека, затриманий грузинською поліцією. За однією з версій, він і Кесарія тривалий час мешкали разом, і начебто цей Бека раніше неодноразово застосовував щодо жінки фізичне насильство… Утім, у чисто побутову версію злочину вірять не всі. Як зазначає британська The Guardian, частина грузинського суспільства вважає, що у смерті трансгендерної моделі винна урядова кампанія проти представників ЛГБТК-спільноти (ЛГБТК — лесбійки, геї, бісексуали, транссексуали й «квіри»), зокрема, ухвалений парламентом Грузії напередодні вбивства Абрамідзе закон, який розкритикували в ЄС.

Цей закон, вважають його критики в Євросоюзі, обмежує права ЛГБТК-спільноти, зокрема, дозволяє цензуру фільмів і книг та заборону певних заходів. Ухвалений парламентом Грузії закон містить також положення про заборону одностатевих шлюбів і операцій зі зміни статі.

«Смерть цієї жінки має стати тривожним дзвінком»…

The Guardian нагадує, що з приходом до влади в Грузії партії «Грузинська мрія» в країні побільшало проявів агресії щодо представників спільноти ЛГБТК. Зокрема, минулого року сотні осіб зірвали у Тбілісі Парад рівності, а цьогоріч вулицями грузинської столиці пройшов марш захисників «традиційних сімейних цінностей». Участь у ньому взяли представники правлячої партії «Грузинська мрія» і Грузинської православної церкви.

«Існує прямий зв’язок між використанням мови ненависті в політиці й злочинами на ґрунті ненависті», — наголосила у своїй заяві грузинська правозахисна організація «Центр соціальної справедливості». А офіційні особи Європейського Союзу в день убивства Кесарії Абрамідзе закликали грузинський уряд відкликати суперечливий закон, попереджаючи, що він може завадити прогресові Тбілісі на шляху до вступу в Євросоюз.

Тим часом шанувальники вбитої моделі називають її у соцмережах «піонеркою прав транслюдей» і навіть «іконою»… У цій справі висловилася також президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. Говорячи про вбивство Кесарії Абрамідзе, політикиня підкреслила, що «смерть цієї красивої молодої жінки має стати для грузинського суспільства тривожним дзвінком».

Схожі новини