Передплата 2024 «Добра кухня»

«Прикраса», яку не хочеться носити

Які папіломи слід видаляти, а на які можна не зважати?

Видалення папіломи краще довірити лікарю. Фото klinika.pl.ua
Видалення папіломи краще довірити лікарю. Фото klinika.pl.ua

У багатьох людей упродовж життя на шкірі чи слизових з’являються неестетичні нарости, відомі як папіломи. Однак не всі знають, що рости вони можуть як зовні, так і всередині тіла. Чим вони небезпечні? Чи треба їх позбуватися та як це зробити правильно? Чи можна запобігти появі нових новоутворень? Пояснюють експерти Medical News Today.

Що таке папіломи

Папіломи — це неракові утво­рення, які ростуть зовні на різ­них ділянках тіла.

Папіломи не є агресивни­ми, не розростаються й не по­ширюються по організму, як це роблять злоякісні пухлини. Ліку­вання потребують лише в окре­мих випадках. Однак у будь-якому разі новоутворення варто показати лікарю.

Крім того, папіломи можуть викликати дискомфорт, особли­во, якщо вони достатньо великі та ростуть у місцях, що постійно піддаються травматизації.

Самі собою папіломи не є злоякісними, але вони пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку. Наприклад, жінки, які про­йшли лікування внутрішньопро­токової папіломи, мають біль­шу ймовірність захворіти на рак грудної залози.

Нарости утворюються лише в певних типах тканин. Втім, ці тканини розміщені по всьо­му тілу. Папіломи можуть з’являтися як на шкірі, так і сли­зових, зокрема тих, які висти­лають внутрішні органи (примі­ром, кишківника чи дихальних шляхів).

Папіломи виростають з епі­телію — верхнього шару шкіри або слизових, тобто скупчення пласких клітин.

Чому виникають ці новоутворення

Головний винуватець — вірус папіломи людини (ВПЛ). Однак для деяких видів папілом (на­приклад, папіломи сечового мі­хура) причини є іншими. Зокре­ма це може бути куріння.

Якщо папілома з’явилася на шкірі внаслідок інфікуван­ня ВПЛ, слід розуміти, що такі утворення будуть і надалі поши­рюватися тілом, якщо ви буде­те роздряпувати їх чи колупати. Якщо не чіпатимете їх, то й ри­зику поширення не буде.

Хоча вчені й простежили зв’язок між ВПЛ та раком, осо­бливо раком шийки матки, до­слідники вважають, що потріб­но від 10 до 30 років, щоб ВПЛ спровокував ракове захворю­вання — перехід від дисплазії (передракових змін) до раку.

Чи варто хвилюватися

Звісно, будь-які зміни на шкі­рі викликають занепокоєння. Якщо такі зміни є, то слід упев­нитися, що вони доброякісні. Якщо з’ясується, що це папіло­ма, тривожитись не потрібно. Однак слід розглянути можли­вість позбутися цих новоутво­рень, особливо якщо ви часто їх зачіпаєте або вони псують ваш зовнішній вигляд.

Які симптоми

Крім візуальних, інших проя­вів зазвичай немає. Іноді папі­ломи можуть супроводжуватися подразненням шкіри чи слизо­вих. Вони можуть викликати за­непокоєння і впливати на само­оцінку деяких людей.

Лише специфічно розташова­ні папіломи можуть провокува­ти конкретні симптоми. Зокрема папіломи у протоках молочних залоз можуть викликати водя­нисті або кров’янисті виділен­ня зі соска. Новоутворення все­редині носа — тиснути на сусідні структури, приміром, око.

Якщо папілома виросла в гортані, це може утруднити про­цес дихання. Цей стан відомий як рецидивуючий респіратор­ний папіломатоз, який розви­вається переважно у дитячому віці. Дитина хрипить і не може кричати або кричить дуже тихо. У важких випадках все це може вилитися в обструкцію дихаль­них шляхів.

Як лікувати

Чи потрібно взагалі щось робити з папіломою, залежить від того, де вона розташову­ється та чи викликає якісь про­блеми. Як правило, папіломи не потребують лікування. За потреби їх можна механічно видалити. Якщо новоутворен­ня локалізується на шкірі, це можна зробити з допомогою таких методів:

  • припікання, яке передба­чає спалювання тканини, а по­тім вишкрібання її з допомогою кюретажу;
  • висічення, за якого лікар видаляє папілому хірургічним шляхом;
  • хірургії лазером, коли но­воутворення руйнують з допо­могою високоенергетичного пучка світла від лазера;
  • кріотерапії, або заморожу­вання тканин;
  • нанесення рідкого азоту на папілому або введення його в середину пухлинки.

Також для знищення папілом використовують препарати, які наносять безпосередньо на но­воутворення:

  • 5-фторурацил;
  • кантаридин;
  • іміквімод.

Лікарі можуть призначати інші, залежно від типу папіломи.

Папіломи, розташовані на сли­зових внутрішніх органів, після ви­далення відправляють на біопсію. Ці тести дозволяють підтвердити, що утворення доброякісні.

Видалення папілом відбува­ється із застосуванням анесте­тика.

За папілом, розташованих на статевих органах (т. зв. кон­дилом), лікарі рекомендують хі­рургічне або хімічне видалення. Втім, позбуватися кондилом не обов’язково.

Не намагайтеся позбувати­ся наростів вдома з допомогою безрецептурних препаратів, не проконсультувавшись перед тим із лікарем.

Як запобігти злоякісному переродженню папілом

Рак шийки матки (як і рак вульви, піхви, пеніса, заднього проходу або ротоглотки), спро­вокований ВПЛ, зазвичай має безсимптомний перебіг, допо­ки хвороба не перейде у пізню стадію. Допомогти можуть ре­гулярні огляди лікарів, що до­зволить розпочати лікування на ранній стадії, якщо діагноз рак таки встановлять, та вакцинація проти ВПЛ. Зазначимо, в Укра­їні проводиться лише скринінг раку шийки матки. За раку ін­ших локалізацій, спровокованих ВПЛ, покладатися можна тільки на власну удачу.

Якщо ви інфіковані ВПЛ, то ніколи не зможете спрогнозу­вати, захворієте ви на рак чи ні. Але люди з ослабленою імун­ною системою, зокрема ВІЛ-інфіковані, більш вразливі. «Здоровий спосіб життя — най­кращий спосіб боротьби з будь-якими інфекціями», — резюму­ють автори статті.